Μάγια και δαιμονισμός: Προστασία και αντιμετώπιση – السحر وطرق الوقاية منه

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Η μαγεία είναι αληθινή, υπαρκτή και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον άνθρωπο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε δυο πρακτικές: 1. Προστασία από τα μάγια και 2. Αντιμετώπιση σε περίπτωση που έχουμε δεχτεί μάγια. Ο πιστός οφείλει να γνωρίζει και την δογματική διδασκαλία περί μαγείας (δείτε εδώ

ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم  είπε:

مَنْ سَحَرَ فَقَدْ أَشْرَكَ

«…Όποιος κάνει μάγια έχει διαπράξει Σίρκ (πολυθεΐα)…» {Νασάι, 4079}

  Πως προστατευόμαστε;

Το πρώτο μετρό προστασίας και φύλαξης έχει να κάνει με την υπακοή προς τον Αλλάχ τον Ύψιστο, όπως επίσης μένοντας μακριά από κάθε απαγόρευση Του. Επιπλέον, η συνεχόμενη μετάνοια από αμαρτίες, η προσπάθεια του να έρθεις κοντά στον Αλλάχ με ενάρετες πράξεις, εθελοντικές πράξεις λατρείας, εμπιστοσύνη προς τον Αλλάχ, αναζητώντας βοήθεια από τον Αλλάχ, κάνοντας ντουά (επικλήσεις), όλα αυτά και άλλα παρόμοια στέκονται ως πρώτο μέτρο προστασίας απέναντι στα μάγια και τον δαιμονισμό.

Ο Ίμπν Αμπάς είπε:

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ: “كُنْت خَلْفَ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه و سلم يَوْمًا، فَقَالَ: يَا غُلَامِ! إنِّي أُعَلِّمُك كَلِمَاتٍ: احْفَظْ اللَّهَ يَحْفَظْك، احْفَظْ اللَّهَ تَجِدْهُ تُجَاهَك، إذَا سَأَلْت فَاسْأَلْ اللَّهَ، وَإِذَا اسْتَعَنْت فَاسْتَعِنْ بِاَللَّهِ، وَاعْلَمْ أَنَّ الْأُمَّةَ لَوْ اجْتَمَعَتْ عَلَى أَنْ يَنْفَعُوك بِشَيْءٍ لَمْ يَنْفَعُوك إلَّا بِشَيْءٍ قَدْ كَتَبَهُ اللَّهُ لَك، وَإِنْ اجْتَمَعُوا عَلَى أَنْ يَضُرُّوك بِشَيْءٍ لَمْ يَضُرُّوك إلَّا بِشَيْءٍ قَدْ كَتَبَهُ اللَّهُ عَلَيْك؛ رُفِعَتْ الْأَقْلَامُ، وَجَفَّتْ الصُّحُفُ”

«Μια μέρα ήμουν πίσω από τον Προφήτη صلى الله عليه و سلم, και μου είπε: «Νεαρέ, θα σε μάθω/διδάξω ορισμένα πράγματα. Να είσαι επιμελής/προσεκτικός με τον Αλλάχ και Αυτός θα σε προστατέψει. Να είσαι επιμελής με τον Αλλάχ και θα τον βρεις μπροστά σου. Εαν ζητάς, τοτε ζήτα μόνο απο τον Αλλάχ. Εαν αναζητάς βοήθεια, τοτε ζήτα βοήθεια μόνο απο τον Αλλάχ. Εαν ολόκληρη η Ουμμα μαζευτεί να σε ωφελήσει τότε δεν θα σε ωφελήσει σε τίποτα, εκτός από αυτό που ήδη σου έχει γράψει ο Αλλάχ. Εάν ολόκληρη η Ούμμα μαζευτεί να σου κάνει κακό, τότε δεν θα σου κάνουν κακό εκτός απο αυτό που ήδη ο Αλλάχ εχει γράψει για εσένα. Οι πένες σηκώθηκαν και οι σελίδες στέγνωσαν» {Ατ τιρμιδι 2516 και ειναι Χασαν Σαχιχ οπως λέει ο ίδιος – και αλ Μουσναντ 2669}

Πολλά άτομα δυστυχώς αναρωτιούνται για τον λόγο που είναι θύματα της μαγείας, ενώ ταυτόχρονα αγνοούν τις βασικές τους Ισλαμικές υποχρεώσεις. Γιαυτο λοιπόν οφείλουμε να εστιάσουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό μέτρο προστασίας και ασφάλειας.

Το δεύτερο μέτρο με το οποίο μας συμβουλεύουν οι Ουλεμά (λόγιοι του Ισλάμ), είναι τα αδκάρ (ενθυμήσεις από λόγια δοξασίας και προσευχής) που λέγονται κάθε πρωί και απόγευμα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Απαγγελία της άγιατ-ουλ κούρσι (εδάφιο 255, από το δεύτερο κεφάλαιο του Κορανίου) και απαγγελία των δυο τελευταίων εδαφίων της σούρα αλ Μπάκαρα μετά από κάθε προσευχή και πριν τον ύπνο.

Απαγγελία των αλ Ιχλάς, αλ Φάλακ και αν Νάς (112, 113, 114 Κορανικά κεφάλαια), από τρεις φορές, κάθε πρωί και απόγευμα (μετά την φάτζρ και μετά την άσρ η την μάγριμπ). Και αυτό διότι ο Προφήτης μας صلى الله عليه و سلم είπε: «Η απαγγελία της αλ Ιχλάς, αλ Φάλακ και αν Νάς, το απόγευμα και το πρωί, είναι αρκετή ενάντια σε οτιδήποτε (κακό) {Αν Νασάι, Σαχίχ}

Το να λες τρεις φορές κάθε πρωί και απόγευμα: «Εις το όνομα του Αλλάχ, όπου όταν αναφέρεται το όνομα Του τίποτα στην γη και στους ουρανός δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά, και είναι Αυτός που ακούει τα πάντα και ο Παντογνώστης.» (Μπισμιλλάχι-λλάδι λά γιαντούρρου μαά ισμίχι σάιην φιλ άρντ, ουα λά φι σαμάι, ουά χούα σαμί-ουλ αλίμ). Ο Προφήτης μας صلى الله عليه و سلم είπε: «δεν πρόκειται να υποφέρει από ξαφνικό κακό (η ζημιά) μέχρι το πρωί. Και όποιος αναφέρει αυτά τα λόγια το πρωί δεν θα υποφέρει από ξαφνικό κακό (η ζημιά) μέχρι το βραδύ». {Άμπου Νταούντ, νο. 5088 – αυθεντικό}. Διευκρινίζουμε ότι το πρωινό ορίζεται ως μετά την φάτζρ και πριν την ανατολή του ήλιου και το απόγευμα μετά την άσρ η την μάγριμπ και πριν την δύση του ηλίου.

Το να λες τρεις φορές: «αναζητώ καταφύγιο στον τέλειο λόγο του Αλλάχ, από το κακό το οποίο προέρχεται από αυτό που έφτιαξε»» – [Αούδου μπικαλιμάτι-λλάχι τάμμάτι μίν σάρι μά χάλακ]. Ο Προφήτης μας صلى الله عليه و سلم είπε ότι κανένα κακό δεν πλησιάσει με αυτήν την επίκληση {Μούσλιμ, νο. 2709}

Το να τρως 7 χουρμάδες το πρωί, προτού φάς η πιεις το οτιδήποτε. Ο Προφήτης μας صلى الله عليه و سلم είπε: «Όποιος τρώει 7 χουρμάδες ατζουα, κάθε πρωί, τότε κανένα δηλητήριο η μάγια δεν θα τον επηρεάσουν εκείνη την ημέρα. {Μπουχάρι}.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες επικλήσεις εδώ

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που κάποιος έχει προσβληθεί από μάγια; Καταρχάς πρέπει να τονιστεί ότι δεν αρμόζει για έναν πιστό, για κάθε τι αφύσικο που του συμβαίνει, να το αποδίδει αμέσως στην μαγεία η στο κακό μάτι. Ο πιστός θα πρέπει να είναι μετριοπαθής και να μην υπερβάλει σε κάθε περίεργο σύμπτωμα, όπως επίσης θα πρέπει να αποκλείει τυχόν φυσικά αίτια (φυσικές αρρώστιες κτλ) από ειδικούς γιατρούς. Για παράδειγμα, κάθε φορά που έχεις πονοκέφαλο η ζαλάδα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος σε μάτιασε. Εξίσου σημαντικό είναι και η αξιοπιστία της μεθόδου προστασίας. Οτιδήποτε δεν αποδεικνύεται από το Κοράνι η την Σούννα του Προφήτη μας, ως μεθοδολογία και τρόπος εφαρμογής, τότε απορρίπτεται.

Πως αντιμετωπίζουμε τα μάγια:

Ο Αλλάμα Ίμπν Μπαάζ συμβουλεύει:

1) Το άτομο που προσβλήθηκε με μάγια μπορεί να αναζητήσει το άτομο που του έκανε μάγια η να αναζητήσει τα μάγια (χαρτί, αντικείμενα κτλ). Όταν τα βρει τα αντικείμενα (παράδειγμα τρίχες, χαρτιά από λεγόμενα, σχέδια κτλ), τότε τα απομακρύνει από τον χώρο του και τα καταστρέφει (συνίσταται να τα καταστρέψει με ασφάλεια σε εξωτερικό χώρο και έπειτα να τα κάψει). Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνονται οι συνέπειες της μαγείας στο άτομο.

2) Το άτομο που έκανε μάγια (σάχιρ) μπορεί να υποχρεωθεί να λύσει τα μάγια. Μια Ισλαμική χώρα που τηρεί την Σαρία μπορεί να υποχρεώσει τον μάγο να μπει στην διαδικασία ακύρωσης της μαγείας του.

3) Το άτομο που προσβλήθηκε με μάγια οφείλει να απαγγέλει συχνά το Κοράνι όπως την άγιατ ουλ Κούρσι, τα εδάφια από την σούρα αλ Α’αράφ, Γιούνους, Τα.Χα, αλ Καφιρούν και βεβαίως τα «βαριά» πυροβολικά όπως η αλ Ιχλάς, αλ Φάλακ και αν Νάς. Επίσης, κάποιος μπορεί να διαβάσει αυτά τα εδάφια και τα κεφάλαια σε κάποιον που έχει προσβληθεί από μάγια. Επιπλέον, πρέπει να κάνει ντουά (επίκληση) στον Αλλάχ για υγεία και θεραπεία.

Το άτομο που κάνει ρούκια (θεραπεία) στο άτομο που έχει μάγια η ασθένεια καλό είναι να χρησιμοποιήσει τα λόγια του αγγέλου Γαβριήλ όταν έκανε ρούκια στον Προφήτη صلى الله عليه و سلم. Είναι τα εξής:

«Μπισμιλλάχι ουρκικ μιν κουλι σαην γιουδικα μιν σαρι κουλι ναφσιν αου αηνιν χασιντιν, Αλλαχ γιασφικ, μπισμιλλαχι ουρκικ» {Εις το όνομα του Αλλάχ κάνω ρούκια σε εσένα, από κάθε τι που σου κάνει κακό, από το κακό της κάθε ψυχής, η του ματιού που φθονεί, ο Αλλάχ να σε θεραπεύσει, εις το όνομα του Αλλάχ κάνω ρούκια πάνω σου». Από τρεις φορές, όπως την αλ Ιχλάς, αλ Φάλακ και αν Νάς.

4) Απαγγέλουμε επίσης την Σούρα αλ Φάτιχα, το πρώτο κεφάλαιο του Κορανίου και αυτό διότι η αλ Φάτιχα τιτλοφορείται και ως ρούκια.

Ο πιστός καλό είναι να αποφεύγει να ζητάει να του κάνουν ρούκια. Το καλύτερο για τον πιστό είναι να εφαρμόζει τα προαναφερθέντα στον εαυτό του δίχως να ζητάει ρούκια από τους γύρω του, και αυτό έτσι ώστε το μονοθεϊστικό του στοιχείο να είναι όσο γίνεται περισσότερο τελειοποιημένο. Η λεγομένη ρούκια είναι εύκολη και ο οποιοσδήποτε μπορεί να την εφαρμόσει στον εαυτό του.

5) Προσοχή μεγάλη στους κομπογιαννίτες θεραπευτές που έχουν κάνει την ρούκια επάγγελμα.  

6) Ο πιστός δεν πρέπει να ξεχνάει τα πρωινά και τα απογευματινά αδκαάρ διότι λειτουργούν ως 24ωρη ασπίδα.

Είδαμε λοιπόν ορισμένες βασικές πρακτικές που αφορούν δυο κύριες καταστάσεις α) Την προστασία και β) Την αντιμετώπιση. Υπάρχουν πολλές αναλυτικές λεπτομέρειες αλλά επέλεξα να γράψω ένα συνοπτικό άρθρο, απλοποιημένο για τα αδέλφια μου, έτσι ώστε να μπορούν να το υιοθετήσουν με ευκολία για την καθημερινή τους ρουτίνα.

Το άρθρο βασίστηκε στο Ματζμού’ου αλ Φατάουα, του Αλλάμα Άμπντ Αλ-Αζίζ Ιμπν Μπαάζ, τόμος 8, σελ.144

Δείτε επίσης:  Υπάρχει το μάτι και το ξεμάτιασμα; – الْعَيْنُ

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: