Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين
الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد
Πολλές φορές σκεπτόμαστε ότι είναι απαραίτητο να διαπράξουμε ένα λάθος η μια αμαρτία έτσι ώστε να διευκολυνθούμε στα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας. Συχνά προβάλουμε την δικαιολογία του «δεν γίνεται αλλιώς» η λέμε «δεν υπάρχει άλλος τρόπος», με την εντύπωση ότι αφού διαπράξουμε αυτό το λάθος/αμαρτία θα καλυτερεύσουν τα πράγματα και θα είναι καλύτερα για εμάς. «Ένας μικρός συμβιβασμός», λέμε από μέσα μας, «δεν έγινε και κάτι»
Παρακάτω εξηγούμε γιατί αυτή η σκέψη είναι μια καλοστημένη παγίδα από τον σατανά και ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση
Μας συμβαίνει λοιπόν κάτι και έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο απαγορευμένο (χαράμ) και στο χαλάλ (νόμιμο/επιτρεπτό). Το απαγορευμένο πολλές φορές μας δίνει την εντύπωση ότι θα μας διευκολύνει και θα μας κάνει να πετύχουμε τον στόχο μας. Ναι μεν γνωρίζουμε το λάθος, αλλά επινοούμε ένα σωρό δικαιολογίες για να το κάνουμε αποδεκτό στην συνείδηση μας και στη συνέχεια να το πράξουμε.
Πως περιμένουμε το καλό σε αυτήν την ζωή και την επόμενη, όταν νομίζουμε ότι μέσω της ανυπακοής θα καλυτερεύσουν τα πράγματα και όχι μέσω της τήρησης των υποχρεώσεων προς τον Ύψιστο; Πως περιμένουμε την ανακούφιση στα προβλήματα μας όταν ακολουθούμε το λάθος λόγω συμβιβασμού, ενώ ο Αλλάχ υπόσχεται ανακούφιση του προβλήματος μέσω της τήρησης των υποχρεώσεων και μέσω της Τάκουα (θεοσέβεια – θεοφοβία);
Ο Ύψιστος λέει:
وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا
وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ
«Και όσο γι’ αυτόν που φοβάται τον Αλλάχ, (πάντοτε) του ετοιμάζει μια διέξοδο (από τις δυσκολίες του). Και προμηθεύει γι’ αυτόν (αγαθά από πηγές) που ποτέ δεν μπορούσε να τις φανταστεί. Και όποιος εναποθέτει την εμπιστοσύνη του στον Αλλάχ, είναι αρκετός γι’ αυτόν (ο Αλλάχ)» {Κοράνι 65: 2-3}
Ο Ιμάμης Ιμπν Καθίρ εξηγεί:
«Όποιος έχει τάκουα στον Αλλάχ σε αυτά που έχει διατάξει και αποφεύγει αυτά που έχει απαγορέψει, τότε ο Αλλάχ θα κάνει για αυτόν μια διέξοδο από κάθε δυσκολία του και θα φροντίσει γιαυτόν από πηγές που ποτέ δεν φαντάστηκε η περίμενε» {Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, τόμος 10, σελ 40}
Σήμερα βλέπεις αρκετούς να κάνουν το αντίθετο. Θεωρούν την τάκουα του Αλλάχ εμπόδιο στις ζωές τους και στην ανάπτυξη τους! Όμως ο Ύψιστος υπόσχεται ότι μέσω της τάκουα οι πόρτες της συντήρησης και της ευκολίας ανοίγουν, όχι μέσω της παρανομίας και της αμαρτίας.
Η τάκουα προς τον Ύψιστο είναι το μέσο για να δραπετεύσεις από τα προβλήματα, δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα. Η τάκουα είναι το μέσο με το οποίο προέρχεται η συντήρηση και οι προμήθειες του Υψίστου, δεν είναι η αιτία που χάνεις την πρόνοια.
Όμως ο σατανάς παίζει το παιχνίδι του. Ψιθυρίζει τον φόβο στις καρδιές των ανθρώπων και τους παρακινεί στον συμβιβασμό και πολλές φορές στο να διαπράξουν την αμαρτία.
Δεν εμπιστευόμαστε άραγε τον Αλλάχ τον Ύψιστο; Η υπόσχεση του είναι σίγουρα αληθινή. Από μεριά μας οφείλουμε να είμαστε σίγουροι με αυτοπεποίθηση και να μην επιλέγουμε το λάθος από φόβο και ανασφάλεια.
«Και όσο γι’ αυτόν που φοβάται τον Αλλάχ, (πάντοτε) του ετοιμάζει μια διέξοδο (από τις δυσκολίες του). Και προμηθεύει γι’ αυτόν (αγαθά από πηγές) που ποτέ δεν μπορούσε να τις φανταστεί. Και όποιος εναποθέτει την εμπιστοσύνη του στον Αλλάχ, είναι αρκετός γι’ αυτόν (ο Αλλάχ)»
Όποιος λοιπόν φοβάται και τηρεί τα όρια που πρέπει να τηρήσει, χωρίς συμβιβασμούς, τότε να ξέρει ότι οι πόρτες της ευλογίας και της πρόνοιας θα ανοίξουν γιαυτόν, αργά η γρήγορα.
Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog
والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه
Categories: Μουσουλμάνοι
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.