Γιατί δεν εισακούεται η ντουά (επίκληση – προσευχή); – أدعو و لا يُستجابُ لي ، فما السبب

 

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ερώτηση:

“Ένα άτομο επικαλείται τον Αλλάχ αλλά η Ντουά του δεν εισακούγεται. Ποιες είναι οι αιτίες, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη τα λόγια του Αλλάχ που λένε:

ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

«Επικαλεσθείτε με και θα σας απαντήσω» {Κοράνι 40:60}”

Σέηχ αλ Φαουζάν:

“Οι αιτίες προέρχονται από τον δούλο (του Αλλάχ). Οι παράγοντες που εμποδίζουν την αποδοχή της επίκλησης προέρχονται από τον δούλο. Ο δούλος (του Αλλάχ) μπορεί να επικαλείται τον Αλλάχ αλλά η ντουά του να μην γίνεται αποδεκτή εξαιτίας της κατανάλωσης του χαράμ (του απαγορευμένου). Όπως ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

«Να σιγουρέψετε ότι το φαγητό σας είναι χαλάλ (νόμιμο, επιτρεπτό ως τροφή και ως μέσο απόκτησης) και η ντουά σας θα εισακουστεί» 

Συνεπώς, όταν το άτομο καταναλώνει το χαράμ (απαγορευμένο), ο Αλλάχ δεν πρόκειται να του απαντήσει την ντουά έως ότου μετανοήσει και εγκαταλείψει το χαράμ.

Πιθανόν το άτομο να έχει και άλλους παράγοντες που εμποδίζουν την αποδοχή της ντουά. Για παράδειγμα επικαλείται τον Αλλάχ ενώ η καρδιά του είναι απρόσεκτη (δίχως συγκέντρωση). Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

«Πράγματι η ντουά δεν θα απαντηθεί εάν προέρχεται από μια καρδιά απρόσεκτη που δεν συγκεντρώνεται»

Πιθανόν το άτομο να επικαλείται και να προσεύχεται για κάτι το οποίο είναι αμαρτία, όπως η διακοπή των συγγενικών δεσμών, με αποτέλεσμα η ντουά του να μην γίνεται αποδεκτή.

Αυτές οι περιπτώσεις προκύπτουν όταν οι παράγοντες είναι ανασταλτικοί και προέρχονται από τον δούλο (του Αλλάχ).

Από την άλλη, ο Αλλάχ μπορεί να καθυστερεί την αποδοχή της ντουά, ακόμα και αν αυτή η επίκληση είναι έγκυρη και το άτομο είναι ενάρετο. Ο Αλλάχ καθυστερεί πολλές φόρες την αποδοχή της ντουά προς όφελος του ατόμου που επικαλείται και προσεύχεται. Ο Αλλάχ το καθυστερεί και αυτό έχει καλύτερο και μεγαλύτερο (θετικό) αποτέλεσμα για το άτομο. Γιαυτο το λόγο αναφέρεται και σε ένα χαντίθ ότι απαγορεύεται για τον δούλο του Αλλάχ να πει: «Κάνω ντουά (ξανά και ξανά) αλλά δεν εισακούομαι», με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει την επίκληση. Πρέπει να συνεχίσει να κάνει ντουά και να σιγουρέψει ότι η ντουά του περιέχει το στοιχείο της ειλικρίνειας και ποτέ να μην απελπιστεί από το έλεος του Αλλάχ”Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: