Ο συγκλονιστικός διάλογος του Ιμάμη Χάσαν αλ Μπάσρι με έναν ηλικιωμένο – قصة الحسن البصري والرجل الكبير

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

 الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Αλλάμα, ο Σέηχ Άμπντουραζζάκ αλ Μπάντρ, μας εξιστορεί μια υπέροχη ιστορία για τον μεγάλο Ιμάμη Χάσαλ αλ Μπάσρι και τον όμορφο διάλογο που είχε με έναν ηλικιωμένο άνδρα

Καταγράφεται στο «αλ Χίλια» του Άμπου Νουάιμ, ότι ο Ιμάμης Χάσαν αλ Μπάσρι συνάντησε έναν άνδρα. Αυτός ο άνδρας ήταν αμελής και απρόσεκτος (με τις θρησκευτικές υποχρεώσεις του).

Ο Χάσαν του είπε: «Πόσο χρονών είσαι;». Απάντησε: «Εξήντα χρονών». Ο Ιμάμης του απάντησε: «Δεν ξέρεις ότι περπατάς σε ένα μονοπάτι, στο οποίο βρίσκεσαι κοντά στο τέλος του; (της ζωης)» Ο άνδρας είπε: Ιννα λιλλάχι ουά Ίννα ιλάηχι Ράτζιούν – Στον Αλλάχ ανήκουμε και σε Αυτόν θα επιστρέψουμε (δίκρ το οποίο λέγεται από τους πιστούς συχνά).

Ο Ιμάμης Χάσαν είπε: «Ξέρεις την επεξήγηση της έννοιας του Ιννα λιλλάχι ουά Ίννα ιλάηχι Ράτζιούν; Απάντησε: «Και ποια είναι η επεξήγηση;»

Λέει ο Σέηχ Άμπντουραζζάκ αλ Μπάντρ, πολλοί άνθρωποι απαγγέλουν τα προβλεπόμενα αδκαάρ (ενθυμήσεις – προσευχές), τις επαναλαμβάνουν, αλλά δεν γνωρίζουν το νόημα και τι πραγματικά υποδεικνύουν. 

Ο Ιμάμης Χάσαν είπε: «Ξέρεις την επεξήγηση;». Απάντησε: «Και ποια είναι η επεξήγηση;».

Απάντησε: Ιννα λιλλάχι (ανήκουμε στον Αλλάχ), δηλαδή είμαι δούλος του Αλλάχ. Και: Ίννα ιλάηχι Ράτζιούν (σε Αυτόν θα επιστρέψουμε), δηλαδή θα επιστρέψω στον Αλλάχ. Από την στιγμή λοιπόν που γνωρίζεις ότι είσαι δούλος του Αλλάχ και ότι θα επιστρέψεις σε Αυτόν, τότε οφείλεις να γνωρίζεις (ως αυτονόητο) ότι θα σε ρωτήσει (για την ζωή σου, τι έκανες και τι πίστεψες). Και από την στιγμή που γνωρίζεις ότι θα σε ρωτήσει, τότε καλά θα κάνεις να ετοιμάσεις μια απάντηση σε αυτήν την ερώτηση που θα σου κάνει»

Σε αυτό το σημείο ο άνδρας έδωσε την ανάλογη προσοχή και συνειδητοποίησε την σοβαρότητα και την υποχρέωση στο να είναι προσεκτικός και συνεπής. Είπε ο άνδρας στον Ιμάμη Χάσαν: «Και ποια είναι η λύση (η διέξοδος από το πρόβλημα) τώρα;»

Ο Ιμάμης απάντησε: «Η λύση και η διέξοδος είναι εύκολη. Κάνε το καλό σε αυτό που απομένει από τη ζωή σου και θα συγχωρεθείς για τα προηγούμενα. Διότι πράγματι, εάν κάνεις κακό (αμαρτίες) σε αυτό που σου απομένει στη ζωή σου, τότε θα λογαριαστείς για το υπόλοιπο αυτό και για τα προηγούμενα»

Σε αυτό το σημείο ο Σέηχ Άμπντουραζζάκ αλ Μπάντρ έκανε ντουά λέγοντας: Ζήτω από τον Αλλάχ τον Γενναιόδωρο, τον Κύριο του υπέρτατου Θρόνου, με τα όμορφα Ονόματα και τις Ιδιότητες Του και με το γεγονός ότι κανείς δεν είναι άξιος λατρείας παρά μονάχα Εκείνος, του ζητώ να μας δώσει επιτυχία στο να τηρήσουμε αυτό που αγαπά και αυτό που τον ευχαριστεί από τα ορθά και σωστά λόγια και τις ενάρετες πράξεις και να διορθώσει τις καταστάσεις μας.Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: