Ερωτήσεις για την ταφή του νεκρού – مشاكل دفن الموتى في اليونان

Ερώτηση: 

“Καλησπέρα σας, Θα ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά με το θέμα της ταφής μουσουλμάνων στην Ελλάδα. Ζούμε σε μια επαρχιακή πόλη όπου ακόμα μας δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουμε έναν οικογενειακό τάφο στο τοπικό νεκροταφείο.Αυτό μας απαλλάσει από την υποχρέωση να γίνει εκταφή του νεκρού μετά από 3 χρόνια όπως γίνεται όταν ο ταφος δεν είναι ιδιόκτητος.Επειδή αντιμετωπίζουμε άμεσα την πιθανότητα να χάσουμε τον πατέρα μας ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι αποδεκτό από το ισλάμ η μεταφορά του νεκρού μέσα σε φέρετρο και η τοποθέτησή του στον τάφο μέσα στο φέρετρο μέχρι την απομάκρυνη του κόσμου και στη συνέχεια η τοποθέτηση του απ ευθείας στο χώμα με το σάββανο του .Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι υποχρεωτική η παρουσία ιερέα μουσουλμάνου κατά την τελετή ταφής?”

Απάντηση

Ασσαλάμ Αλέηκουμ. Η ταφή πρέπει να γίνει σε Ισλαμικό νεκροταφείο (παράδειγμα, όπως αυτά που υπάρχουν στις Ισλαμικές κοινότητες της μειονότητας (Θράκης/Κομοτηνής). Εάν αυτό είναι αδύνατο η πολύ δύσκολο λόγω μεταφοράς τότε θα μπορούσε να θαφτεί στον οικογενειακό τάφο αλλά δεν συνιστάται να βρίσκεται σε ένα χριστιανικό νεκροταφείο. Αν δεν έχετε όμως άλλον τρόπο τότε επιτρέπεται. Δεν υπάρχει επίσης πρόβλημα ο νεκρός να μεταφερθεί σε φέρετρο η οτιδήποτε παρόμοιο και μετέπειτα στο χώμα (μόνο) με το Ισλαμικό κάλυμμα του. Επίσης, δεν αποτελεί υποχρέωση η παρουσία ενός Ιμάμη. Οι βασικές Ισλαμικές υποχρεώσεις περί ταφής όμως πρέπει να τηρηθούν:

1) Το Ισλαμικό πλύσιμο του νεκρού: α) καθαρισμός γεννητικών οργάνων, β) πλύσιμο κεφαλιού, γ) κάνοντας γουδού στον νεκρό, δ) πλύσιμο με αρωματικά (καμφορά) σε όλο το σώμα του ξεκινώντας από την δεξιά πλευρά και έπειτα από την αριστερά και μετέπειτα όλο το σώμα.

2) Η Ισλαμική προσευχή της κηδείας (όπως την περιγράφουμε στην ιστοσελίδα μας)

3) Η Ισλαμική τοποθέτηση στον τάφο, κατά την οποία ο νεκρός πρέπει να εισέρχεται και να είναι γυρισμένος στην δεξιά πλευρά του και το πρόσωπο του να κοιτάει προς την κίμπλα.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , ,