Η αποδόμηση της προσωπολατρίας και πως εναντιώνεται στον Μονοθεϊσμό – رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَ

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Πως το Κοράνι και η Σούννα αποδομούν την προσωπολατρία. Πως η προσωπολατρία εναντιώνεται στο Μονοθεϊστικό δόγμα. Τι πρέπει να γνωρίζει ο Μουσουλμάνος για τις σύγχρονες παγίδες της προσωπολατρίας.

Λέει ο Ύψιστος στο Κοράνι:

يَوْمَ تُقَلَّبُ وُجُوهُهُمْ فِي النَّارِ يَقُولُونَ يَا لَيْتَنَا أَطَعْنَا اللَّهَ وَأَطَعْنَا الرَّسُولَا

وَقَالُوا رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَا

رَبَّنَا آتِهِمْ ضِعْفَيْنِ مِنَ الْعَذَابِ وَالْعَنْهُمْ لَعْنًا كَبِيرًا

«Την Ημέρα που τα πρόσωπα τους θ’αναποδογυριστούν στη Φωτιά, θα πουν: «Αλίμονο μας, μακάρι να υπακούαμε στον Αλλάχ και μακάρι να υπακούαμε τον Απόστολο. Και είπαν: «Κύριέ μας, υπακούσαμε τους άρχοντες και τους μεγαλύτερους μας και μας παραπλάνησαν από τον (ίσιο) δρόμο. Κύριε μας, διπλασίασε την τιμωρία τους, και να τους καταραστείς με την πιο μεγάλη κατάρα» {Κοράνι 33:66-68}

– Ο Ιμάμης ατ Τάμπαρι σχολιάζει στο ταφσίρ του:

Την ημέρα της Κρίσης, οι άπιστοι θα πουν όταν θα βρεθούν στην Κόλαση

«Κύριε μας, υπακούσαμε τους άρχοντες και τους μεγαλύτερους μας»: Δηλαδή τους υπάκουσαν στην πλάνη και στο σίρκ (πολυθεϊσμό, ειδωλολατρία, παγανισμό).

«και μας παραπλάνησαν από τον (ίσιο) δρόμο»: Δηλαδή, μας απομάκρυναν από την αλήθεια και από το μονοπάτι της καθοδήγησης, από το να πιστέψουμε στην μοναδικότητα Σου και από το να σε υπακούσουμε σε αυτήν την ζωή.

– Ο Ιμάμης αλ Κούρτουμπι στο ταφσίρ του αναφέρει τον σχολιασμό του Κατάντα γιαυτα τα εδάφια λέγοντας:

«άρχοντες»: Είναι μια γενική περιγραφή για τους αρχηγούς, είναι αυτοί που ηγούνται των ανθρώπων. Ηγούνται στην πλάνη και στο σίρκ. Και τους υπάκουσαν οταν ταυτόχρονα ήταν ανυπάκουοι στον Αλλάχ τον Ύψιστο. Γιαυτο και παραδέχονται ότι πλανήθηκαν από το ίσιο μονοπάτι, το μονοπάτι του ταουχίντ (μονοθεϊσμού).

«Κύριε μας, διπλασίασε την τιμωρία τους»: Δυο τιμωρίες, μια τιμωρία για την απιστία τους και μια τιμωρία που μας παραπλάνησαν.

– Ο Ιμάμης Ίμπν Καθίρ σχολιάζει στο ταφσίρ του για τα εδάφια:

Την Ημέρα εκείνη που τα πρόσωπα τους θα αναποδογυρίσουν στην φωτιά θα πουν:

«μακάρι να υπακούαμε στον Αλλάχ και μακάρι να υπακούαμε τον Απόστολο»: Θα εύχονται να είχαν καθοδηγηθεί στην επίγεια ζωή τους μέσω της υπακοής προς στον Αλλάχ και τον Απόστολο Του.

υπακούσαμε τους άρχοντες και τους μεγαλύτερους μας: Δηλαδή τους πρεσβυτέρους μας και τους λόγιους μας (όπως αναφέρει ο Ίμπν Χάτιμ). Τους ακολουθήσαμε ενώ είχαμε εναντιωθεί στο κάλεσμα του Αποστόλου και πιστεύαμε ότι στέκονται σε ορθά θεμέλια (γνώσης). Στην πραγματικότητα όμως, όπως αντιληφτήκαμε, στέκονται στο απόλυτο τίποτα.

«Κύριε μας, διπλασίασε την τιμωρία τους»: Για την απιστία τους, καθώς επίσης μας παραπλάνησαν.

Ο Ιμάμης Άχμαντ αν Νάτζμι σχολιάζει τα εδάφια «Κύριε μας, υπακούσαμε τους άρχοντες και τους μεγαλύτερους μας» – «Κύριε μας, διπλασίασε την τιμωρία τους»:

Δούλε του Αλλάχ, είναι υποχρεωτικό να πάρεις ως απόλυτη/αποκλειστική πηγή της θρησκείας σου και ως αρχηγό τον Απόστολο του Αλλάχ. Κανείς δεν πρέπει να υψώνεται σε τέτοιο βαθμό που να τον ακολουθούμε εκφράζοντας (με αυτόν τον τρόπο) αντίθεση προς την Σούννα του Προφήτη

Ένα πολύ σημαντικό επεξηγηματικό ηχητικό για τα παραπάνω ειναι το κεφάλαιο 37 από το κιτάμπ ατ Ταουχίντ με τίτλο: “Το να κάνουμε τους Ουλαμά (λόγιους – γνώστες) και τους κυβερνήτες ως συνέταιρους στη λατρεία μαζί με τον Αλλάχ

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Ιμάμης στο Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading