الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد
Το πισωγύρισμα του ατόμου συμβαίνει για δυο λόγους, όπως φαίνεται, και ο Αλλάχ γνωρίζει καλύτερα.
Ο πρώτος λόγος είναι η αδυναμία του ατόμου όσον αφορά την ειλικρίνεια του και η αδυναμία του ως προς την συνειδητοποίηση ότι ο Αλλάχ τον βλέπει. Ο δεύτερος λόγος είναι η άγνοια.
Το άτομο οφείλει πάντα να εξετάζει τον εαυτό του σχετικά με την ειλικρίνεια του προς τον Αλλάχ. Πάντα οφείλει να εξετάζει τον εαυτό του έτσι ώστε να είναι ειλικρινής στην λατρεία του, ειλικρινής στις πράξεις οι οποίες γίνονται αποκλειστικά για χάρη του Αλλάχ. Μήπως δεν έχουμε δει μια από τις επικλήσεις (ντουά) που διδαχτήκαμε από τον Απόστολο صلى الله عليه وسلم, η οποία λέει:
يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِكَ
«Ω Εσύ που αλλάζεις τις καρδιές (ως προς την καθοδήγηση), κάνε την καρδιά μου σταθερή στην Θρησκεία σου» – [Γιαά Μουκάλιμπ-αλ Κουλούμπ, Θάμπιτ κάλμπι άλα ντίνικ]
Γιαυτο λοιπόν, ο Μουσουλμάνος οφείλει πάντοτε να ελέγχει τον εαυτό του σχετικά με την ειλικρίνεια.
Ο δεύτερος λόγος είναι η άγνοια. Η άγνοια εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Από τις εκδηλώσεις της είναι η απομάκρυνση από την αναζήτηση της γνώσης (από ορθές πηγές), έχοντας παρέες που προκαλούν κακό (αμαρτίες, αιρέσεις, πλάνη), η μη εκμετάλλευση του χρόνου, η σπατάλη της ζωής, έλλειψη ενδιαφέροντος για κατανόηση του χαλάλ (το επιτρεπτό) και του χαράμ (απαγορευμένο) για την τροφή που καταναλώνεται και άλλα παρόμοια από τις εκδηλώσεις της άγνοιας.
Συνεπώς, όταν το άτομο δεν είναι συνειδητοποιημένο ότι ο Αλλάχ τον βλέπει, όταν δεν πραγματοποιείται το στοιχείο της ειλικρινείας και όταν δεν απομακρύνεται από την άγνοια και τις εκδηλώσεις της, τότε το πισωγύρισμα θα συμβεί, εκτός αν ο Αλλάχ επιθυμεί διαφορετικά.
Γιαυτο και η συμβουλή μου προς τον αδελφό είναι να εξετάσει τον εαυτό του όσον αφορά την ειλικρίνεια του προς τον Αλλάχ και να είναι συνειδητοποιημένος ότι ο Αλλάχ τον βλέπει, όπως επίσης να είναι επιμελής ως προς την εξάλειψη της άγνοιας και των χαρακτηριστικών της.
Τα χαρακτηριστικά της άγνοιας δεν εξαλείφονται μόνο μέσω της μελέτης και της γνώσης. Όχι, εξαλείφοντας τα χαρακτηριστικά της άγνοιας σημαίνει ότι μελετάς, μαθαίνεις και κάνεις πράξη αυτό που γνωρίζεις, βάση του οποίου πειθαρχείς και τον εαυτό σου. Εφόσον μπεις στην διαδικασία να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου τότε κάθε εκδήλωση και μορφή της άγνοιας θα αποχωρήσει από πάνω σου.
Μερικά αδέλφια μπορεί να μελετούν πολύ. Μπορεί να γνωρίζει και να μελετά αλλά δεν κάνει πράξη αυτά που γνωρίζει. Το να μην πράττει σύμφωνα με αυτό που γνωρίζει δημιουργεί τις εκδηλώσεις της άγνοιας έτσι ώστε να λάβουν μέρος στη προσωπικότητα της γνώσης του. Εξαιτίας αυτού, θα οδηγηθεί σε αυτό το πισωγύρισμα, εκτός αν ο Αλλάχ επιθυμεί κάτι διαφορετικό.
Συνεπώς, ο μαθητής της γνώσης οφείλει να είναι συνειδητοποιημένος και να συνηθίζει τον εαυτό του στο γεγονός ότι ο Αλλάχ τον βλέπει. Να πραγματοποιεί το στοιχείο της ειλικρίνειας και να έχει συνείδηση ότι ο Αλλάχ τον παρακολουθεί ως προς την προσπάθεια να απαλλαγεί από την άγνοια και τις διάφορες εκδηλώσεις της.
Εξαιτίας αυτού, Ο Ιμάμης Μάλικ είπε: Γνώση δεν είναι οι πολλές αφηγήσεις (προφητικών ρήσεων). Γνώση είναι το φώς που ο Αλλάχ ρίχνει πάνω στην καρδιά. Δηλαδή, η γνώση οπου εξωτερικεύεται στα μέλη του σώματος (πράξεις). Αυτό είναι γνώση.
Ως εκ τούτο, θα βρεις κακούς λόγιους και πλανεμένους λάτρεις (πιστούς). Οι Ιμάμηδες Σουφιάν Ιμπν Ουαιάνια και Ίμπν αλ Μουμπάρακ είπαν, αν δεν κάνω λάθος, «Όποιος από τους λόγιους μας διαφθείρεται τότε έχει ένα κομμάτι ομοιότητας με τους Εβραίους. Και όποιος από τους λάτρεις (πιστούς) διαφθείρεται τότε έχει ένα κομμάτι ομοιότητας με τους Χριστιανούς.
Ο Αλλάχ ο Ύψιστος μας έχει προειδοποιήσει από αυτά τα δυο πράγματα. Μας προειδοποίησε για το μονοπάτι αυτών που κέρδισαν την οργή Του και το μονοπάτι των πλανεμένων. Τα δυο μονοπάτια συνδυάζουν την έλλειψη ειλικρινείας και την άγνοια. Μια άγνοια με τις εκδηλώσεις που προαναφέραμε.
Όταν λοιπόν δεν πραγματοποιούνται αυτά τα πράγματα (ειλικρίνεια και γνώση με πράξεις) προκαλούν το πισωγύρισμα στην καρδιά. Οφείλει λοιπόν το άτομο να ελέγχει τον εαυτό του σχετικά με αυτά τα θέματα και αναζητάμε την βοήθεια του Αλλάχ
[Από την εξαιρετική συμβουλή του Σέηχ Μουχάμαντ Μπαζμούλ για τα αίτια του πνευματικού λήθαργου]
Categories: Μουσουλμάνοι
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.