Ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να αντικατασταθεί – ضياع الوقت وفساد القلب

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο μεγάλος Ιμάμης, ο Ίμπν ουλ Κάγιεμ, αναφέρει:

«Το να σπαταλάς τον χρόνο σου είναι χειρότερο από τον θάνατο. Αυτό γιατί ο θάνατος απλά σε εμποδίζει και σε απομακρύνει από την επίγεια ζωή ενώ το να χάνεις τον χρόνο σου σε εμποδίζει και σε απομακρύνει από τον Αλλάχ».

Ο ελεύθερος χρόνος είναι το κεφάλαιο που επενδύεις για την ζωή σου και κυρίως για την σχέση σου με τον Δημιουργό σου. Σε αυτόν (τον χρόνο) μπορείς να προσφέρεις εθελοντικές πράξεις λατρείας, να μορφώνεσαι παραπάνω για το πιστεύω σου. Όταν τον σπαταλάς στην ουσία σπαταλάς την ίδια σου την ζωή και την χάρη που σου έδωσε ο Ύψιστος έτσι ώστε να γεμίσεις και να φορτώσεις τον λογαριασμό σου με καλό για χάρη του και κατ’επέκταση να έρθεις πιο κοντά Του. Και όλοι οι λόγιοι συμφωνούν με συναίνεση ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να χάσει κάποιος, μετά από το ορθό μονοπάτι, είναι ο χρόνος του. Ωφελήσου λοιπόν από τον χρόνο σου. 

Ο Αλλάμα Σάλιχ Αλ Φαουζάν, σχολιάζει περαιτερω του λόγια του Ιμάμη Ίμπν ουλ Κάγιεμ: 

“Από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι ο πιστός ασφαλίζει τον χρόνο του και δεν τον σπαταλάει σε (υπερβολική και συνεχόμενη) διασκέδαση και αστεϊσμούς διότι αυτό θα τον κάνει να είναι χαμένος την Ημέρα της Κρίσης. Λέει ο Ύψιστος:

«Μα το χρόνο. Πράγματι, ο άνθρωπος είναι χαμένος. Εκτός απ’ εκείνους που πίστεψαν κι έκαναν καλές πράξεις κι συνιστούν μεταξύ τους την αλήθεια, και παροτρύνοντας στην υπομονή (στα δύσκολα)» {Κοράνι 103:1-3}

Αυτός ο χρόνος που σπαταλά θα είναι χασούρα γιαυτόν. Δεν θα είναι σε θέση να τον αναπληρώσει. Εξαιτίας αυτού είπε (ο Ύψιστος): «Μά το χρόνο». Ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι άθλιοι λένε μεταξύ τους: «ας σκοτώσουμε τον χρόνο μας». Δίχως χρήματα, δίχως εργασία. Σκοτώνουν τον χρόνο λες και είναι εχθρός τους. Και εντωμεταξύ είναι το κεφάλαιο του πλούτου του σε αυτήν την επίγεια ζωή, σε περίπτωση που το ασφαλίσει. Ενώ ο άθλιος σκοτώνει τον χρόνο με αστειότητες, με ανοησία, με πλάνη η με παράνομες επιθυμίες. Ναι είναι αλήθεια. Σκοτώνουν τον χρόνο τους. Όσον αφορά τους ανθρώπους της επιτυχίας και της χαράς, ζωντανεύουν τον χρόνο τους (τον αξιοποιούν), δεν τον σκοτώνουν.” 

Ακολουθεί η ομιλία: 

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,