الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد
Ο πολυθεϊσμός και η δολοφονία τοποθετούνται συχνά στο Κοράνι ως τα μεγαλύτερα αμαρτήματα. Το πρώτο είναι εναντίωση προς το δικαίωμα του Κυρίου και το δεύτερο εναντίωση προς το δικαίωμα του ανθρώπου.
Λέει ο Ύψιστος στη Σούρα αλ Φουρκάν περιγράφοντας μερικά από τα χαρακτηριστικά των πιστών:
وَالَّذِينَ لَا يَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ وَلَا يَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ وَلَا يَزْنُونَ ۚ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ يَلْقَ أَثَامًا
«Και είναι εκείνοι που δεν επικαλούνται με τον Αλλάχ άλλο θεό, και δεν σκοτώνουν την ψυχή, που ο Αλλάχ την έκανε ιερή, εκτός (αν πρόκειται) για δίκαιη αιτία και δεν διαπράττουν μοιχεία. Κι όποιος κάνει τούτο θα συναντήσει τιμωρία.» {Κοράνι 25:68}
Το σπουδαιότερο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό των πιστών του Αλλάχ είναι ο μονοθεϊσμός (Ταουχίντ). Δεν επικαλούνται καμιά θεότητα παρά μόνο τον Έναν και Μοναδικό, τον Δημιουργό, τον Μόνο άξιο λατρείας, τον Αλλάχ. Και αυτό γιατί η επίκληση είναι λατρεία και απευθύνεται μόνο στον Αλλάχ και σε κανέναν άλλον. Επίσης, ο πιστός σέβεται την ανθρώπινη ζωή και δεν την αφαιρεί. Η δολοφονία είναι μεγάλη αμαρτία και τιμωρείται αυστηρά στον Ισλαμικό νόμο και στην μετά θάνατον ζωή από τον Ύψιστο. Η αφαίρεση ζωής (θανατική ποινή) προβλέπεται μόνο για νομικούς λόγους, αφορά εγκλήματα και εκτελείται μόνο από τα αρμόδια όργανα της Ισλαμικής χώρας που εφαρμόζει τον Ισλαμικό Νόμο. Επιπλέον, ο πιστός δεν διαπράττει μοιχεία (παράνομο σεξ). Συνεπώς ο πολυθεϊσμός, ο φόνος και η μοιχεία φέρνουν βαριά τιμωρία, σε αυτήν την ζωή και την επόμενη. (Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ και Τάμπαρι)
Σχολιάζοντας το εδάφιο, ο Σέηχ Αμπντουραζζάκ αλ Μπάντρ αναφέρει ότι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των ενάρετων δούλων του Αλλάχ του Ύψιστου είναι η απομάκρυνση τους από τις μεγάλες αμαρτίες και τις μεγάλες ανήθικες συμπεριφορές. Σε αυτό το χωρίο ο Αλλάχ έχει επιλέξει να αναφέρει 3 μεγάλες αμαρτίες διότι είναι οι χειρότερες και οι πιο σοβαρές:
- Σίρκ, πολυθεϊσμός, ειδωλολατρία και παγανισμός και κάθε μορφή τους.
- Δολοφονία μιας αθώας ψυχής
- Μοιχεία, παράνομη σεξουαλική επαφή
Όσον αφορά το Σιρκ τότε αυτό συνδέεται άμεσα με το βασικότερο δικαίωμα του Αλλάχ. Όπως λέει ο Ύψιστος:
إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِكَ لِمَن يَشَاءُ
«Ο Αλλάχ δεν συγχωρεί αυτόν που λατρεύει συνέταιρο μ’ Αυτόν (σίρκ). Συγχωρεί όμως, οτιδήποτε άλλο αμάρτημα και σ’ όποιον θέλει» {Κοράνι 4:48}
Κάθε πράξη λατρείας του ανθρώπου, είτε επίκληση/προσευχή, είτε θυσία, η οτιδήποτε άλλο στα πλαίσια της λατρευτικής έκφρασης, όταν απευθύνεται σε κάποιον άλλον πέρα από τον Αλλάχ τότε έχει διαπραχτεί το σοβαρότερο αμάρτημα, το χειρότερο έγκλημα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, το Σίρκ. Όσον αφορά τον φόνο, τότε έχουμε να κάνουμε με μια ειδεχθή πράξη και έγκλημα κατά του ανθρώπου, κατά του βασικότερου δικαιώματος που έχει. Με τον φόνο διαπράττονται πολλές αδικίες. Ο φονιάς αδικεί τον εαυτό του λόγω της αδικίας του, ο νεκρός έχει δεχτεί αδικία γιατί του αφαιρέθηκε η ζωή δίχως καμία νόμιμη βάση και αιτία. Επίσης, δικαιώματα έχουν και οι συγγενείς του νεκρού που δολοφονήθηκε άδικα.
Διαβάζουμε επίσης τον Ύψιστο να λέει:
قُلْ تَعَالَوْا أَتْلُ مَا حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ ۖ أَلَّا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا ۖ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۖ وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُم مِّنْ إِمْلَاقٍ ۖ نَّحْنُ نَرْزُقُكُمْ وَإِيَّاهُمْ ۖ وَلَا تَقْرَبُوا الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ ۖ وَلَا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُم بِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
«Πες: «Ελατέ να σας απαγγείλω αυτά που ο Κύριος σας απαγόρευσε για σας: «Να μην συνεταιρίζεται με Αυτόν κανέναν και τίποτα. Να συμπεριφερθείτε στους γονείς σας με καλοσύνη. Να μην σκοτώνετε τα παιδιά σας (με φόβο) για την φτώχεια, θα σας προμηθεύσουμε ό,τι χρειάζεστε για τη συντήρηση τη δική σας κι εκείνων. Να μην πλησιάζετε τις ανηθικότητες (αμαρτίες), είτε φανερές είτε κρυφές. Να μην σκοτώνετε τη ψυχή που ο Αλλάχ έχει απαγορέψει, εκτός για δίκαιους λόγους (όταν το ορίζει ο νόμος). Μ’ αυτά σας υποχρεώνει Αλλάχ, έτσι ώστε να λογικευτείτε. {Κοράνι 6:151}
Στο ταφσίρ του, ο Αλλάμα Άμπντουραχμάν Ίμπν Νάσιρ ασ-Σάαντι, σχολιάζει τα εξής:
«Να μην συνεταιρίζεται με Αυτόν κανέναν και τίποτα», δηλαδή, να μην διαπράξετε Σίρκ (πολυθεϊσμό, παγανισμό, ειδωλολατρία) σε καμία μορφή του, είτε μεγάλης μορφής είτε μικρής.
Και Σίρκ είναι όταν κάτι κτιστό, το δημιουργημένο, λατρεύεται με τρόπο που πρέπει να λατρευτεί μόνο ο Αλλάχ, η κάτι κτιστό – δημιουργημένο γίνεται σεβαστό με τρόπο που μόνο ο Αλλάχ αξίζει (και τίποτα άλλο), η όταν μια πράξη/δήλωση αποσκοπεί να παρουσιάσει το κτιστό – δημιουργημένο ως άξιο για λατρεία, πράγμα που αποδίδεται (η λατρεία) αποκλειστικά και μόνο στον Αλλάχ.
Όταν το άτομο απέχει από όλες τις μορφές Σίρκ, τότε είναι μονοθεϊστής (Μουαάχιντ), σε όλα τα θέματα του και στην συμπεριφορά του, και γίνεται πραγματικός υπηρέτης του Αλλάχ. Συνεπώς, είναι βασικό δικαίωμα του Αλλάχ, που έχει από τους ανθρώπους, να τον λατρεύουν με αποκλειστικότητα και να μην συνεταιρίζουν μαζί Του τίποτα ούτε να εξομοιώνουν τίποτα με Αυτόν.
Αφού ο Αλλάχ περιέγραψε τα δικά του δικαιώματα, στη συνέχεια περιγράφει τα δικαιώματα των άλλων, ξεκινώντας με τα δικαιώματα αυτών που ακολουθούν. «Να συμπεριφερθείτε στους γονείς σας με καλοσύνη», δηλαδή, να τους σέβεστε και να τους συμπεριφέρεστε καλοσυνάτα όταν τους μιλάτε και όταν πράττετε (για το καλό τους). Κάθε πράξη και κάθε δήλωση που φέρνει χαρά στους γονείς, θεωρείται καλοσύνη προς αυτούς. Επίσης, η παρουσία της καλής συμπεριφοράς, που δείχνει σεβασμό στον γονιό, ακυρώνει και κάθε πιθανότητα ανυπακοής προς αυτούς.
«Να μην σκοτώνετε τα παιδιά σας», τους γιους και τις κόρες σας, « (με φόβο) για την φτώχεια», δηλαδή, φοβάστε την απουσία του φαγητού, έτσι όπως φοβόντουσαν λόγω φτώχειας οι άραβες της προ Ισλαμικής εποχής. Και γίνεται κατανοητό ότι όταν απαγορεύεται αυτή η εγκληματική ενέργεια για τέτοιες τραγικές στιγμές, τότε απαγορεύεται και για τις υπόλοιπες λιγότερο δύσκολες στιγμές. Η αυστηρή αυτή απαγόρευση ισχύει και για τα παιδιά των άλλων.
«θα σας προμηθεύσουμε ότι χρειάζεστε για τη συντήρηση τη δική σας κι εκείνων», δηλαδή, ο Αλλάχ είναι Αυτός που παρέχει συντήρηση και προμήθειες σε όλη την κτίση. Δεν είστε εσείς που παρέχετε στα παιδιά σας, για την ακρίβεια, δεν είστε σε θέση να παρέχεται συντήρηση και προμήθειες στον ίδιο σας τον εαυτό, συνεπώς δεν σας προκαλούν φτώχεια τα παιδιά σας.
«Να μην πλησιάζετε τις ανηθικότητες (αμαρτίες)», δηλαδή, τα λεγόμενα Φαουάχις (ανηθικότητες και αμαρτίες που σχετίζονται με το παράνομο σεξ), και κάθε μεγάλη αμαρτία (αλ Καμπάιρ). «είτε φανερές είτε κρυφές», δηλαδή, μην έρχεστε κοντά σε αμαρτίες, είτε διαπράττονται φανερά, είτε κρυφά, είτε είναι αμαρτίες του σώματος, είτε της καρδιάς. Και η απαγόρευση που δηλώνει «μην πλησιάζετε – μην έρχεστε κοντά» είναι πιο αποτελεσματική και δυνατή από την απαγόρευση του τύπου «μην κάνετε αμαρτίες», διότι η πρώτη εντολή ακυρώνει εξαρχής την αιτία.
«Να μην σκοτώνετε τη ψυχή που ο Αλλάχ έχει απαγορέψει», αναφέρεται στην ζωή του πιστού Μουσουλμάνου, άνδρα, γυναίκα, παιδί, αμαρτωλού η ενάρετου. Επίσης, δεν επιτρέπεται ο θάνατος του άπιστου ο οποίος έχει συνθήκη ειρήνης με τους Μουσουλμάνους. «εκτός για δίκαιους λόγους», δηλαδή, εκτός αν το ορίζει ο νόμος για εγκλήματα (μοιχεία, αποστασία, δολοφονία, κτλ) που επιφέρουν την θανατική ποινή (δικάζονται αυστηρά από αρμόδια δικαστήρια, σε Μουσουλμανική χώρα, και εκτελούνται μόνο από τα αρμόδια όργανα)
«Μ’ αυτά σας υποχρεώνει Αλλάχ, έτσι ώστε να λογικευτείτε», έτσι ώστε να κατανοήσετε το θέλημα του Αλλάχ, να το προστατέψετε, να το υπακούσετε και να το καθιερώσετε.
Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Ιμάμης στο Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog
Categories: ΚΟΡΑΝΙ, Μουσουλμάνοι
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.