الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψεις τον εαυτό σου και την οικογένεια σου, από την λαίλαπα και την σαπίλα του σύγχρονου κόσμου είναι μέσω του Ισλάμ και συγκεκριμένα έχοντας ως βάση την διδασκαλία του Ταουχίντ (Μονοθεισμού).

Ο Αλλάχ ο Ύψιστος μας υποχρεώνει να ασφαλίσουμε και να προστατέψουμε τις οικογένειες μας.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا 

«Ω εσείς που πιστεύετε. Προφυλάξτε τον εαυτό σας και τις οικογένειες σας από την Φωτιά (της Κόλασης)» {Κοράνι 66:6}

Πολλές φορές μας διαφεύγει η είναι άγνωστο το γεγονός, ότι η αρετή του γονιού συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του παιδιού του.

Εξαιτίας της αρετής του πιστού, ο Αλλάχ προστατεύει τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Στο Κοράνι πολλές φόρες τονίζεται η αρετή του πατέρα των ενάρετων παιδιών. Δηλαδή, εξαιτίας της ενάρετης κατάστασης του γονιού, τα παιδιά ασφαλίζονται και προστατεύονται.

وَكَانَ أَبُوهُمَا صَالِحًا

«Και ο πατέρας τους ήταν ενάρετος» {Κοράνι 18:82}

Δηλαδή, τα παιδιά του προστατεύτηκαν εξαιτίας της ενάρετης κατάστασης του πατέρα. Αυτή είναι η επεξήγηση του σαχάμπι Ίμπν Αμπάς και καταγράφεται από τον Ίμπν αλ Μουμπάρακ στο «αζ-Ζούχντ», νο.332.

Ο Μουχάμαντ Ίμπν αλ Μουνκάντιρ είπε: «Ο Αλλάχ θα προστεψει τα παιδιά και τα εγγόνια του πιστού εξαιτίας της ενάρετης κατάστασης του. Θα προστατέψει την πόλη που ζει και τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά. Θα βρίσκονται πάντα υπο την προστασία του Αλλάχ» {Αλ Χίλια, τόμος 3, σελ.148}

Κάθε γονιός επιθυμεί την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών του, και από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας, είτε ψυχικής, είτε σωματικής και θρησκευτικής, είναι η δικιά μας (σαν γονείς) ενάρετη συμπεριφορά, έχοντας τάκουα (θεοσέβεια).

Επίσης, συνίσταται εξαιρετικά να κάνουμε ντουά για την προστασία των παιδιών. Αφηγείται ο Ίμπν Αμπάς ότι ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم αναζητούσε προστασία στον Αλλάχ για τον Χάσαν και τον Χουσέν (τα εγγόνια του) λέγοντας:

إِنَّ أَبَاكُمَا كَانَ يُعَوِّذُ بِهَا إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ، أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّةٍ ‏

«Ο προπάτωρ σας (Αβραάμ) συνήθιζε να αναζητά καταφύγιο στον Αλλάχ για τον Ισμαήλ και τον Ισαάκ λέγοντας τα εξής: Ω Αλλάχ, αναζητώ καταφύγιο στον τέλειο λόγο σου από κάθε δαιμόνιο και από κάθε δηλητηριώδες ζωντανό (ζώο, έντομο κτλ) και από κάθε κακό, βλαβερό, μάτι που ζηλεύει» {Μπουχάρι, νο.3371}

Η ντουά απαγγέλλεται: Αούδου μπικαλιμάτι-λλάχι ταάματι, μην κούλι σαητάνιν ουά χαάμ, ουά μην κούλι α’ήν λαάμ

Ρωτήθηκε ο λόγιος Σέηχ Ιμπν Ουθαημήν

Πως ο πατέρας διδάσκει το Ταουχίντ (Μονοθεϊσμό) στα παιδιά του;”

Απάντηση: 

“Τα διδάσκει Ταουχίντ έτσι όπως τα διδάσκει για το υπόλοιπα θέματα της θρησκείας. Το καλύτερο (διδακτικό υλικό) για το θέμα (διδασκαλία στο παιδί) είναι «Οι τρεις βασικές αρχές» του Σέηχ ουλ Ισλάμ Μουχάμαντ Ίμπν Άμπντουλ Ουχάμπ.

Εάν κάνει το παιδί να το αποστηθίσει (το κείμενο) και του εξηγήσει το νόημα με κατάλληλο τρόπο, όπως αρμόζει στην (παιδική) κατανόηση του, τότε θα προκύψει μεγάλη ωφέλεια από αυτό.

Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο έχει φτιαχτεί με ερωτήσεις και απαντήσεις, με εύκολες εκφράσεις, δίχως περιπλοκότητες.

Έπειτα ο πατέρας τους δείχνει τα σημεία του Αλλάχ, έτσι ώστε να εφαρμόσει πρακτικά αυτό που αναφέρονται στο μικρό βιβλίο («Οι τρεις βασικές αρχές»)

Για παράδειγμα, ο ήλιος. Ο πατέρας ρωτάει, ποιος τον δημιούργησε; Με τον ίδιο τρόπο ρωτάει για το φεγγάρι, τα αστέρια, την νύχτα και την ημέρα κτλ. Τους λέει: «ποιος έπλασε τον ήλιο; Ο Αλλάχ. Το φεγγάρι; Ο Αλλάχ. Την νύχτα; Ο Αλλάχ. Την ημέρα; Ο Αλλάχ. Ο Αλλάχ ο παντοδύναμος τα έπλασε όλα αυτά.

Το κάνει αυτό έτσι ώστε να ποτίσει το δέντρο της Φίτρα (φυσικής κατάστασης πίστεως που βρίσκεται ο άνθρωπος). Διότι ο άνθρωπος έχει πλαστεί με αυτήν την φυσική κατάσταση πίστεως προς το Ταουχίντ του Αλλάχ του Παντοδύναμου. Έτσι όπως είπε ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم :

«κάθε νεογέννητο γεννιέται πάνω στην Φίτρα, όμως οι γονείς του είναι αυτοί που τον κάνουν Εβραίο, η Χριστιανό, η Ζωροάστρη (κτλ)»

Επίσης (ο πατέρας) τους διδάσκει το γουδού (τελετουργικό πλυσίματος για την προσευχή), πώς να κάνουν γουδού δείχνοντας πρακτικά παραδείγματα, λέγοντας: «Έτσι κάνουμε γουδού», και ξεκινάει το γουδού μπροστά τους.

Επίσης τους διδάσκει την προσευχή. Και μαζί με αυτά ζητάει (ο γονιός) στήριξη από τον Αλλάχ, ζητώντας από τον Αλλάχ τον Παντοδύναμο καθοδήγηση για τα παιδιά του.

Και (ο γονιός) μένει μακριά από λεγόμενα/εκφράσεις που εναντιώνονται στην καλή συμπεριφορά η παραπέμπουν σε απαγορευμένη πράξη (αμαρτία).  Γιαυτο δεν τα κάνει (τα παιδιά) να υιοθετήσουν την νοοτροπία του ψέματος, της εξαπάτησης, της προδοσίας και χαμηλού επιπέδου συμπεριφορές.

Ακόμα και αν ο γονιός δοκιμάζεται με μια απαγορευμένη πράξη, για παράδειγμα αν καπνίζει, τότε δεν πρέπει να καπνίζει μπροστά τους, διότι τα παιδιά θα συνηθίσουν και θα διευκολυνθούν στο να πράξουν και αυτά το ίδιο.

Και πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο άνδρας του σπιτιού είναι υπεύθυνος για τα άτομα που βρίσκονται στο σπίτι του (γυναίκα και παιδιά), εξαιτίας των λεγομένων του Αλλάχ του Υψίστου που λέει:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا 

«Ω εσείς που πιστεύετε. Προφυλάξτε τον εαυτό σας και τις οικογένειες σας από την Φωτιά (της Κόλασης)» {Κοράνι 66:6}

Και η προστασία μας δεν μπορεί να προσφερθεί παρά μόνο εάν τους κάνουμε να συνηθίσουν τις ενάρετες πράξεις και να απομακρυνθούν από τις κακές (αμαρτίες).

Και ο Απόστολος του Αλλάχ صلى الله عليه وسلم το επιβεβαίωσε αυτό λέγοντας:

«Ο άνδρας είναι βοσκός για την οικογένεια του και είναι υπεύθυνος για το κοπάδι του»

Και ο πατέρας να ξέρει, ότι η ενάρετη κατάσταση των παιδιών του, ωφελεί εκείνον, σε αυτόν τον κόσμο και στον επόμενο. Πράγματι, οι πιο κοντινοί άνθρωποι για τους γονείς, είναι τα ενάρετα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια.

Και όταν πεθάνει ο άνθρωπος, οι πράξεις του τερματίζονται, εκτός από τρεις: Η συνεχόμενη οικονομική συνεισφορά που συνήθιζε να προσφέρει (σάντακα), γνώση που άφησε πίσω του και ωφέλησε και ένα ενάρετο παιδί που επικαλείται τον Αλλάχ για τον γονιό του

Ζητάμε από τον Αλλάχ τον Ύψιστο να μας ενισχύσει στη τήρηση των ευθυνών μας”

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

Από Ahmed Eldin

Άχμαντ Μ.Ελντίν: Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας. Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading