Επιτρέπετε στο Ισλάμ η οικονομική στήριξη στη Ντάουα και σε αυτόν που κάνει Ντάουα;

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Κατά καιρούς ορισμένοι ηθικολόγοι, οι οποίοι αγνοούν την Σούννα ως προς την οικονομική ενίσχυση της Ντάουα (Ισλαμικού καλέσματος), αναφέρουν ότι δεν είναι «πρέπον» ο ντάηα (αυτός που κάνει ντάουα) να δέχεται δωρεές η χρηματοδοτήσεις γιαυτόν τον σκοπό. Το οξύμωρο είναι ότι τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, αυτοί οι συγκεκριμένοι ηθικολόγοι εμπλέκονται σε παράνομες δοσοληψίες και συναλλαγές και στέκονται ως ζητιάνοι πρεσβειών και ρουφιάνοι μυστικών υπηρεσιών. Ο σκοπός τους δεν είναι να νουθετήσουν για χάρη της θρησκείας, ούτε τους ενδιαφέρει πραγματικά τι προβλέπεται από την θρησκεία και τι όχι, μοναδικό σκοπό έχουν να λοιδορήσουν και να πετάξουν λάσπη στους Μουσουλμάνους που κάνουν Ντάουα και προσφέρουν ενεργά στο να ακουστεί το Ισλάμ.

Οι ηθικολόγοι αυτοί κρίνουν ότι η Ντάουα δεν πρέπει να στηρίζεται οικονομικά και ο Ντάηα επίσης. Η βάση της γνώμης τους απορρέει καθαρά από έναν δικό τους αξιακό σύστημα που δεν σχετίζεται στο ελάχιστο με την Σούννα του Προφήτη μας. Και αυτό διότι το Ισλάμ όχι μόνο δεν απαγορεύει την χρηματοδότηση της Ντάουα, αλλά την ενθαρρύνει ως ενάρετη πράξη. Και πως θα μπορούσε άραγε να ήταν διαφορετική η περίπτωση όταν η οικονομική στήριξη ήταν και είναι από τα θεμέλια της διάδοσης του Ισλάμ στην οικουμένη;

Στην πραγματικότητα οι ηθικολόγοι αυτοί επιθυμούν την στασιμότητα της Ντάουα και τις περισσότερες φορές ονειρεύονται την οριστική της διακοπή για δικά τους συμφέροντα, καθαρά για λόγους ζηλοφθονίας.

Ο Προφήτης καταγράφεται να λέει σε αυθεντική ρήση ότι ο Μουσουλμάνος όταν κάνει ρούκια η διδάσκει το Κοράνι έχει κάθε δικαίωμα να λαμβάνει χρηματική αμοιβή γιαυτό. Ο Προφήτης μάλιστα το περιέγραψε λέγοντας

إِنَّ أَحَقَّ مَا أَخَذْتُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا كِتَابُ اللَّهِ

«έχετε το μεγαλύτερο δικαίωμα να λαμβάνετε χρηματική ανταμοιβή για το βιβλίο του Αλλάχ  (Κοράνι)» {Μπουχάρι, νο.5737}

Εάν αυτό ισχύει για τον Λόγο του Αλλάχ, τότε τι ισχύει για την διάδοση του; Οι Ουλεμά επίσης αναφέρουν ότι για τις θέσεις του Ιμάμη, Μουεζίνη, του ατόμου που κάνει Ντάουα και γενικότερα του θρησκευτικού λειτουργού, ότι έχουν κάθε δικαίωμα να λαμβάνουν χρηματική ενίσχυση για τις προσφορές τους. Και αυτό έτσι ώστε να είναι αφιερωμένοι και προσκολλημένοι στο έργο τους και την διδασκαλία τους. 

Ο Αλλάμα Σέηχ Ίμπν Μπάζ ρωτήθηκε για αυτούς που δέχονται χρηματική στήριξη επειδή διδάσκουν το Κοράνι και κάνουν Ντάουα. «Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Δίνονται χρήματα σε αυτόν που διδάσκει την αποστήθιση του Κορανίου και σε αυτόν που κάνει Ντάουα και αυτό διότι αυτά τα πράγματα απαιτούν χρόνο, κόστος και έχουν δυσκολία..» 

Πηγή: 

Αρέσει σε %d bloggers: