Τι είδους βιβλίο είναι το Κοράνι και πως διαβάζεται;

Άχμαντ Ελντίν

Το Κοράνι είναι η τελευταία ανακοίνωση του θελήματος του Θεού προς την ανθρωπότητα. Είναι ο Δημιουργός που μιλά στον άνθρωπο και γιαυτό η συνομιλία αυτή παίρνει μια ανθρώπινη μορφή έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τον άνθρωπο να κατανοήσει.

Όπως ο άνθρωπος αλλάζει ξαφνικά θέμα κατά την διάρκεια μιας συνομιλίας η ομιλίας, έτσι και το Κοράνι φαίνεται να αλλάζει θεματολογία ξαφνικά με έναν «τυχαίο» τρόπο. Συνεπώς, η μορφή του Κορανίου είναι μοναδική ανάμεσα στα υπόλοιπα βιβλία.

Το Κοράνι δεν είναι ένα βιβλίο με την συνηθισμένη έννοια της λέξης. Για παράδειγμα δεν θα βρούμε μέσα μια εισαγωγή, επεξήγηση του θέματος, μέση, συμπέρασμα, και τέλος. Ούτε περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη παρουσίαση ενός θέματος όπως ιστορίας, φιλοσοφικών προβλημάτων, επιστήμης, κοινωνικούς νόμους, αν και όλα βρίσκονται αρμόνικα δεμένα μαζί σαν θεματολογία χωρίς να συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. 

Τα θέματα εισάγονται χωρίς βασικές πληροφορίες. Τα ιστορικά γεγονότα δεν παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. Νέα θέματα μερικές φορές ξεπηδούν ανάμεσα σε άλλα χωρίς προφανή λόγο, και ο ομιλητής αλλάζει κατεύθυνση όσον αφορά το θέμα και το ύφος χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση.

Ο αναγνώστης που δεν γνωρίζει αυτή την μοναδικότητα του Κορανίου συχνά  προβληματίζεται όταν συνειδητοποιεί ότι είναι αντίθετο με την έννοια ενός βιβλίου, ειδικά ενός «θρησκευτικού» βιβλίου. Έτσι λοιπόν, το Κοράνι μπορεί να φαίνεται σε αυτόν αποδιοργανωμένο και με τυχαία τοποθέτηση. Ωστόσο αυτοί που καταλαβαίνουν το αντικείμενο του Κορανίου, τον στόχο του, και το κεντρικό του θέμα, το Κοράνι γιαυτον είναι το ακριβώς αντίθετο.

Το κεντρικό θέμα του Κορανίου είναι ο άνθρωπος και χωρίζεται σε 3 κατηγορίες.

  1. Ο άνθρωπος και η σχέση του με τον Δημιουργό του.
  2. Ο άνθρωπος και η σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό.
  3. Ο άνθρωπος και η σχέση του με την υπόλοιπη δημιουργία.

Το κύριο θέμα που επικρατεί στο Κοράνι είναι ότι ο ΑΛΛΑΧ (ο Θεός) είναι ο μόνος άξιος για την λατρεία μας και μόνο. Ο άνθρωπος οφείλει να υποταχτεί στους νόμους του Δημιουργού του τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στη σχέση του με την υπόλοιπη κτίση.  Με άλλα λόγια το κεντρικό θέμα είναι το κάλεσμα στη λατρεία και στο πιστεύω στον Θεό κάνοντας καλές και ενάρετες πράξεις έτσι όπως έχουν οριστεί από τον ίδιο τον Δημιουργό.

Εφόσον ο αναγνώστης έχει υπόψιν τα παραπάνω θα καταλάβει ότι από την αρχή μέχρι και το τέλος του Κορανίου, όλα τα θέματα είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό θέμα και ολόκληρο το βιβλίο αιτιολογεί και επιχειρηματολογεί για το κεντρικό του θέμα.

Το Κοράνι διατηρεί το ίδιο αντικείμενο ως άποψη, είτε περιγράφει την δημιουργία του ανθρώπου και του σύμπαντος, είτε αναφέρει γεγονότα από την ανθρώπινη ιστορία. Από την στιγμή που ο στόχος του Κορανίου είναι να καθοδηγήσει τον άνθρωπο, δηλώνει και συζητά πράγματα που έχουν σχέση με την καθοδήγηση του και την σωτηρία του. Αφήνει απέξω ασήμαντες και άσχετες λεπτομέρειες και επαναλαμβάνει το κεντρικό του θέμα ξανά και ξανά σε κάθε καινούριο θέμα που παρουσιάζει.

Οι ακόλουθες 5 αρχές πρέπει να λαμβάνονται υποψιν από τον καινούριο αναγνώστη του Κορανίου αν θέλει να αποφύγει την άσκοπη σύγχυση και τυχόν αποπροσανατολισμό.

  1.  Το βιβλίο(του Κορανίου) είναι μοναδικό στο είδος του σε όλο τον κόσμο
  2.  Το λογοτεχνικό ύφος του είναι εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα βιβλία
  3.  Η θεματολογία του είναι μοναδική
  4.  Διάφορες ανθρώπινες έννοιες για το τι είναι ένα βιβλίο αποτελούν εμπόδιο για την κατανόηση του Κορανίου
  5. Οι μεταφράσεις απλά αποτελούν την μετάφραση των εννοιών. Δεν είναι Κοράνι αλλά επεξήγηση η εξήγηση των νοημάτων.

Δείτε επίσης: Εισαγωγή στο κείμενο του Κορανίου (βίντεο μαθήματα-παραδόσεις)

Α Μέρος:  

Β Μέρος: 



Categories: ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading