Απάντηση σε Ορθόδοξο απολογητή περί αναστάσεως του Ιησού

Άχμαντ Ελντίν

Ένας ορθόδοξος μπλόγκερ επιχείρησε να απαντήσει στο άρθρο μου που κάνω αναφορά για την ανάσταση του Ιησού. Θα δούμε τα λεγόμενα του Ορθόδοξου απολογητή και θα τα απαντήσουμε πρώτα ο Θεός με τη σειρά μας.

Σε περίπτωση που δεν έχετε διαβάσει τα άρθρα από τις δυο πλευρές, σας συνιστώ να το κάνετε και μετά να διαβάσετε το παρόν άρθρο για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Πάμε λοιπόν να δούμε τι λέει:

«Όλως παραδόξως, σε όλα συμφωνούμε ως εδώ. Διαφωνούμε, όμως, στο τι είναι σωτηρία. Για εκείνους, ο Ιησούς σώθηκε επειδή ο Θεός δεν τον άφησε να αφανιστεί από τα πλήθη και να σταυρωθεί. Για εμάς, ο Θεός τον έσωσε επειδή τον ανέστησε. Τα χωρία που παραθέτουν όντως δείχνουν ότι ο Θεός τον ενίσχυσε τον ενανθρωπισμένο Υιό Του. Το ότι τον άφησε να σταυρωθεί δεν σημαίνει πως δεν τον έσωσε, απλά ότι δεν ήταν το σχέδιο να παραμείνει ζωντανός. Ο Θεάνθρωπος είχε προβλέψει τον θάνατό Του κι ήταν βέβαιος. Βέβαια, η Ανθρώπινη φύση ερχόταν σε σύγκρουση με την Θεία. Πράγματι, μιλάει ως άνθρωπος όταν λέει ότι ο ίδιος ότι θα προτιμούσε να μην έπινε αυτό το ποτήρι. Αλλά ο Θεός τον ενισχύει και έπειτα ο Ιησούς Χριστός, όντας Θεός παράλληλα, συνεχίζει το αρχικό σχέδιο της Τριάδος. Σταυρώνεται για τον κόσμο, κατεβαίνει στις χαμένες ψυχές, σπάει τα δεσμά του Άδη και μετά σηκώνεται από τον τάφο του ανεστημένος

Απάντηση:

Στην απάντηση του Ορθόδοξου βλέπουμε απλά την άποψη του Χριστιανισμού και όχι πως την τεκμηριώνει. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι λέει η Ορθοδοξία – Χριστιανισμός σε αυτό το θέμα. Το αρχικό άρθρο μου που βασίζεται στα λόγια του Ιησού ( όπως υποστηρίζουν οι Χριστιανοί) δείχνει ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να είχε σωθεί από τον σταυρό και από τον θάνατο. Για την ακρίβεια αυτό το σενάριο είναι το πιο πιθανό κοιτάζοντας τα χωρία της Καινής Διαθήκης(από τα λεγόμενα του Ιησού). Ο Ορθόδοξος παραδέχεται επίσης ότι όντος ο Θεός ενίσχυσε τον Ιησού. Έπειτα λέει ότι επειδή ο Θεός άφησε τον Ιησού να σταυρωθεί αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον έσωσε. Στην ουσία μας λέει ότι τον έσωσε καθώς τον ανέσταινε. Εδώ όμως έχουμε αρκετά προβλήματα.

Πως ο Θεός ο οποίος είναι ο Ιησούς(σύμφωνα με τους Χριστιανούς) άφησε τον Ιησού να σταυρωθεί; Πως τον έσωσε τον Ιησού όταν τον άφησε να περάσει όλα αυτά τα βασανιστήρια και γενικά τα πάθη; Λέει στη συνέχεια ότι ο Ιησούς είχε προβλέψει τον θάνατο του και ήταν βέβαιος. Πως λέμε ότι ήταν βέβαιος όταν παρακαλούσε τον Θεό να τον γλυτώσει; Και αυτόν που παρακαλούσε ήταν ο ίδιος του ο εαυτός μιας και ήταν Θεός;

Στην τελευταία ερώτηση ο Ορθόδοξος απαντά ότι ο Ιησούς παρακάλαγε τον Θεό να τον σώσει λόγου της ανθρώπινης του φύσης. Δηλαδή εκείνη την ώρα δεν ήταν Θεός; Ήταν μόνο άνθρωπος; Και αν ήταν μόνο άνθρωπος τότε γιατί τον αποκαλούν οι Χριστιανοί θεάνθρωπο; Η δυική του αυτή υπόσταση εναλλάσσατε ανάλογα με τα γεγονότα η μόνο όταν έχουμε τον Χριστό σαν άνθρωπο; Αυτό που αγνοούν οι Χριστιανοί είναι ότι ο Χριστός σε όλες τις περιπτώσεις που διαβάζουμε συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. Πουθενά δεν τον βλέπουμε σαν Θεό. Πουθενά επίσης δεν είπε «είμαι Θεός» η «θεάνθρωπος». Το να αποκαλούμε τον Ιησού η οποιονδήποτε «θεάνθρωπο» είναι η μεγαλύτερη αντίφαση που μπορεί να περιέχει μια λέξη. Όλοι γνωρίζουμε ότι το να είσαι θνητός είναι ένα πράγμα και το να είσαι ο Θεός είναι άλλο πράγμα. Γιατί όμως να μην σκεφτούμε, ότι σαν θεός ο Ιησούς ζήτησε βοήθεια; Γιατί να μην αναρωτηθούμε ότι αφού σαν άνθρωπος είχε αδυναμίες πως ταυτόχρονα δεν είχε αφού είναι Θεός; Πως εν ολίγοις οι Χριστιανοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι το να είσαι τέλειος(Θεός) και ατελής(άνθρωπος) πάνε μαζί;. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την θεανθρώπινη φύση είναι ατελείωτα τα οποία θα τα συζητήσουμε σε μελλοντικά άρθρα

Λέει έπειτα:

«Έπειτα, οι Ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι αφού ο Πιλάτος αθώωσε τον Ιησού, δεν υπήρχε λόγος να καταδικαστεί. Κι όμως, έτσι έγινε. Ναι μεν ο Πιλάτος έχει μία εξουσία, αλλά μπροστά στον θρησκευτικό φανατισμό και την οχλαρχία των Εβραίων ο Πιλάτος φαντάζει ως νάνος που σηκώνεται στα νύχια των ποδιών του για να πείσει τον γίγαντα Εβραίο ότι είναι ισχυρότερος. Και σήμερα ισχύει το ίδιο. Ακόμη κι αν το δικαστήριο αθωώσει έναν άνθρωπο που σχεδόν όλη η χώρα απεχθάνεται και μισεί, είναι απίθανο να ζήσει αυτός ο άνθρωπος. Πόσο μάλλον όταν έρχεται να αναιρέσει τις θρησκευτικές παραδόσεις του λαού, ισχυριζόμενος ότι είναι ανθρώπινες κι όχι θείες, ισχυριζόμενος ότι αυτός είναι ο Θεός, ισχυριζόμενος ότι όποιος δεν τον ακούει δεν θα σωθεί.»

Απάντηση:

Όταν η εξουσία σε βρίσκει αθώο τότε λογικό είναι να θα αθωωθείς. Όλα είναι πιθανά και προς το μέρος σου. Ειδικά αν λάβουμε υπόψην την αγωνία της γυναίκας του Πιλάτου που τον πίεζε να τον αφήσει ελεύθερο. Ο συλλογισμός ότι ο Πιλάτος έκανε πίσω μπροστά στον θρησκευτικό φανατισμό είναι ιστορικά τουλάχιστον αβάσιμος. Ακόμα όμως και έτσι αν ήταν, τότε ο Ιησούς είχε πολλούς οπαδούς που τον αγαπούσαν και τον στήριζαν. Και πρώτη και καλύτερη την εξουσία! Να τονίσω επίσης ότι ο Χριστός ποτέ δεν είπε ότι είναι Θεός και ποτέ δεν το δίδαξε. Το αντίθετο μάλιστα:

«Κι αυτή είναι η αιώνια ζωή, το να γνωρίζουν εσένα τον μόνον αληθινό Θεό, και εκείνον τον οποίον απέστειλες, τον Ιησού Χριστό.» ( Ιωάννης 17:3)

« Και ο Πατέρας που με απέστειλε, αυτός έδωσε μαρτυρία για μένα. Ούτε φωνή του ακούσατε ποτέ ούτε όψη του είδατε.» (Ιωάννης 5:37)

« Και ο Ιησούς είπε σ’ αυτόν: Γιατί με λες αγαθό; Κανένας δεν είναι αγαθός, παρά μονάχα ένας, ο Θεός.» (Μάρκος 10:18)

« Δεν μπορώ εγώ να κάνω τίποτε από τον εαυτό μου. Καθώς ακούω, κρίνω· και η δική μου κρίση είναι δίκαιη· επειδή, δεν ζητάω το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα του Πατέρα, που με απέστειλε.» (Ιωάννης 5:30)

«Ακούσατε ότι εγώ σας είπα: Πηγαίνω και έρχομαι προς εσάς. Αν με αγαπούσατε, θα χαιρόσασταν ότι είπα: Πηγαίνω προς τον Πατέρα· επειδή, ο Πατέρας μου είναι μεγαλύτερός μου». (Ιωάννης 14:28)

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο Ιησούς όχι μόνο δεν δίδαξε ότι είναι Θεός η θεάνθρωπος, αλλά τόνιζε συνεχώς την ανωτερότητα του Πατερά(Θεού) από αυτόν.

Λέει:

«Όσον αφορά το πόσο χρόνο χρειάζεται κανείς για να πεθάνει στον σταυρό, δεν αντιλέγουμε. Είναι γνωστό ότι στον σταυρό δεν πεθαίνει κανείς από τα καρφιά, αλλά λόγω της ασφυξίας που προκαλείται από την συγκεκριμένη τοποθέτηση των χεριών. Όμως, ο Ιησούς δεν ξύπνησε το πρωΐ ήρεμος σε μία φυλακή και πήγε και σταυρώθηκε. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είχε περάσει τα πάνδεινα πιο πριν: μαστιγώματα, χτυπήματα, ψυχολογικά βασανιστήρια και άλλα πολλά. Για έναν που κουβάλησε τον σταυρό. Για έναν που όταν ζήτησε νερό του έδωσαν χολή. Πέραν αυτών, στο Κατά Μάρκον 15:34 αναφέρεται ότι ήταν τουλάχιστον τρεις ώρες στον σταυρό.»

Απάντηση:

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι έχουμε αντίφαση μεταξύ των αφηγητών για το πόσες ώρες ο Χριστός έμεινε στον σταυρό. Ο Μάρκος (15:25) μας λέει την τρίτη ώρα, ο Ιωάννης(19:14-15) μας λέει την έκτη ώρα, τα υπόλοιπα ευαγγέλια δεν κάνουν αναφορά παρά μοναχά ότι η 6η ώρα ήταν κατά το συμβάν της σταύρωσης. Όπως και να έχει όμως από τις ώρες και τις περιγραφές έχουμε μια «σύντομη» σταύρωση(3 ωρών) (σύμφωνα πάντα με τα ευαγγέλια) που δείχνει ότι ο Ιησούς δεν θα μπορούσε να είχε πεθάνει στον σταυρό. Για ποιο λόγο; Γιατί πολύ απλά, για να πεθάνεις στον σταυρό θέλεις πολλές περισσότερες ώρες. Αυτό αποδεικνύετε εύκολα όταν δούμε την συμπεριφορά του ίδιου του Πιλάτου( την σημείωσα και στο αρχικό μου άρθρο)

«Ο δε Πιλάτος θαύμασε αν είχε ήδη πεθάνει· και αφού προσκάλεσε τον εκατόνταρχο, τον ρώτησε, αν είχε πεθάνει προ πολλού.» ( Μάρκος 15:44)

Τέλος λέει:

«Για το τέλος, ας περάσουμε στα του Ιωνά. Να σημειωθεί ότι ο Ιησούς λέει ότι άλλα θαύματα δεν θα προσφερθούν στην ‘πονηρή και μοιχαλίδα γενεά’ (Ματθαίος 12:39-40), όχι στον κόσμο γενικά. Αυτό, βέβαια, το κάνει από αγάπη, επειδή δεν θέλει να κάνει τους απίστους να Τον ακολουθήσουν εξ αναγκασμού και φόβου. Ο Θεός θέλει να Τον πλησιάσουμε εμείς, μια σχέση που στηρίζεται σε θαύματα δεν είναι αυτή που θα ήθελε Εκείνος. Όσο για τον Ιωνά και την κοιλά του κήτους, αξίζει να γίνει μία σύγκριση. Ο Ιωνάς, λοιπόν, ήταν τω όντι ζωντανός – αλλά ο κόσμος τον νόμιζε νεκρό. Το ίδιο και με τον Ιησού. Όλοι τον είχαν για νεκρό και, βιολογικώς, ήταν. Αλλά, στην πραγματικότητα, ήταν πιο ζωντανός από ποτέ! Ο Θεός μας δεν είναι Θεός των νεκρών, αλλά των ζωντανών. Λογικότατο. Ο μέσος άνθρωπος θα πίστευε ότι αφού ο Ιωνάς βρίσκεται μέσα στο κήτος, είναι απίθανο να επιστρέψει, ειδικά μετά από τρεις μέρες. Έτσι κι οι ακόλουθοι του Ιησού γνώριζαν (μιας κι οι ίδιοι ήταν Εβραίοι) ότι όποιος πεθαίνει και πάει στον Άδη, δεν ξαναγυρνάει. Κι όμως, αν κι ήταν νεκροί για τον κόσμο ο Ιωνάς κι ο Ιησούς, ήταν ζωντανοί. Εκεί στοχεύει ο παραλληρισμός του Κυρίου μας και όχι στο αν θα λειτουργούσε το βιολογικό του σώμα…»

Απάντηση:

Να διορθώσουμε τον Ορθόδοξο απολογητή. Ο Ιησούς τονίζει ότι θαύμα-σημείο δεν θα δοθεί παρά μονάχα ένα. Όχι ότι άλλο θαύμα δεν θα δοθεί. Υπάρχει σημαντική διαφορά. Στην πρώτη δηλαδή βλέπουμε ότι ο Ιησούς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει θαύματα και στην δεύτερη βλέπουμε ότι ο Ιησούς ναι μεν έχει κάνει θαύματα, αλλά δεν πρόκειται να κάνει άλλα. Εδώ ισχύει από το χωρίο ότι ο Ιησούς δεν πρόκειται να κάνει κανένα θαύμα η να δώσει σημείο παρά μονάχα ένα, του Ιωνα, πράγμα που έρχεται σε αντίφαση με τα πολλά θαύματα που διαβάζουμε και ξέρουμε για τον Ιησού. Αυτό μπορείτε να το καταλάβατε και εσείς όταν διαβάσετε το εδάφιο:

«Και εκείνος, απαντώντας, τους είπε: Πονηρή και μοιχαλίδα γενεά ζητάει σημείο· αλλά, σημείο δεν θα της δοθεί, παρά μονάχα το σημείο τού προφήτη Ιωνά.»(Ματθαίος 12:39)

Διαβάζουμε ξεκάθαρα ότι σημείο δεν θα δοθεί και όχι «άλλο» σημείο δεν θα δοθεί. Παραξενεύομαι επίσης που διαβάζω από Ορθόδοξο ότι ο Ιησούς δεν ήθελε μια σχέση με τους πιστούς που να στηρίζετε σε θαύματα. Όμως αυτό δεν αντιφάσκει λίγο με τους Χριστιανούς και την Εκκλησία σήμερα που βασίζουν ολόκληρη την πίστη τους σε θαύματα, οράματα κτλ; Συμφωνώ απόλυτα με τον Ορθόδοξο συνάδελφο αλλά δυστυχώς αυτό που εισπράττω εγώ προσωπικά όταν συναντώ πιστούς Χριστιανούς είναι ότι βασίζονται σε θαύματα και όχι ορθολογισμό.

Τέλος γίνεται αναφορά και στο θαύμα του Ιωνά που υποστήριξα στο αρχικό μου άρθρο ότι είναι το ίδιο που χρησιμοποιεί ο Ιησούς για να σωθεί από τον θάνατο. Και όπως λέει ο Ιησούς είναι το μοναδικό θαύμα που θα δώσει στο λαό του. Προς έκπληξη μου ο Ορθόδοξος συμφωνεί μαζί μου ότι ο Ιησούς δεν ήταν νεκρός. Λέει συγκεκριμένα:

«Ο Ιωνάς, λοιπόν, ήταν τω όντι ζωντανός – αλλά ο κόσμος τον νόμιζε νεκρό. Το ίδιο και με τον Ιησού

Ακριβώς δηλαδή με αυτά που λέει το Κοράνι

«Κι όμως δεν τον σκότωσαν, κι ούτε τον σταύρωσαν, αλλ’ έτσι φαίνεται σ’ αυτούς» (Κοράνι 4:157)

Φάνηκε η νόμιζαν ότι ήταν νεκρός. Όμως ακριβώς παρακάτω ο Ορθόδοξος τα αλλάζει λέγοντας ότι βιολογικά ήταν νεκρός. Αν όμως ήταν νεκρός βιολογικά τότε δεν ήταν σαν τον Ιωνά μιας και ο Ιωνάς βιολογικά ήταν ζωντανός. Ας θυμηθούμε λίγο αναλυτικά τι είπα για το θαύμα του Ιωνά που Ιησούς ταυτίστηκε:

«Το σημάδι – θαύμα του Προφήτη Ιωνά

Όλοι γνωρίζουμε την Ιστορία του Ιωνά και της Φάλαινας, και αν δεν την γνωρίζετε ανατρέξτε στην Παλαιά Διαθήκη στο βιβλίο «Ιωνάς», είναι το πολύ μια σελίδα ιστορία. Σε αυτό το κομμάτι να σας θυμίσω λίγο την ιστορία σύντομα για να καταλάβουμε και τα λόγια του Ιησού αργότερα:

Στην Ιστορία του Ιωνά Ο Θεός αποφάσισε να στείλει σε έναν λαό ένα προφήτη να τους προειδοποιήσει και να τους μιλήσει για τον Θεό, τον Ιωνά. Ο Προφήτης Ιωνάς όμως προτίμησε να μην πάει στον συγκεκριμένο λαό που του υπέδειξε ο Θεός, αλλά να πάει κάπου αλλού. Ανεβαίνοντας λοιπόν στο καράβι ο Ιωνάς για να σαλπάρει και στα μέσα της διαδρομής ξαφνικά ξέσπασε καταιγίδα. Όλοι που επέβαιναν στο καράβι τρομοκρατήθηκαν και θεώρησαν σύμφωνα με τα έθιμα τους ότι πρέπει κάποιος να πεταχτεί στη θάλασσα, γιατί κάποιος προκαλεί την οργή του Θεού. Αφού λοιπόν ο Ιωνάς κατάλαβε ότι αυτός έφταιγε γιατί αυτός ήταν η αιτία να οργιστεί ο Θεός, μιας και δεν τον άκουσε να πάει εκεί που έπρεπε, προθυμοποιείτε να πεταχτεί αυτός στη θάλασσα. Όλοι στο καράβι αρνήθηκαν να πετάξουν τον Ιωνά μιας και ήταν ένας πολύ κάλος άνθρωπος. Στο καράβι του είπαν ότι θα ρίξουν κλήρο για να γίνει η διαδικασία δίκαια και να αποφασιστεί ποιος θα πρέπει να πεταχτεί στη θάλασσα. Ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά και έτσι έπρεπε να πέσει στη θάλασσα. Αφού τον ρίχνουν στην θάλασσα ένα μεγάλο ψαρί (φάλαινα) τον καταπίνει. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες τον πηγαίνει από εδώ και από εκεί, ενώ ήταν ζωντανός στη κοιλιά της φάλαινας. Αφού ζητά συχώρεση από τον Θεό επειδή παράκουσε την εντολή, την τρίτη μέρα η φάλαινα κάνει εμετό και τον βγάζει κοντά σε ρηχά νερά ολοζώντανο και σώο.

Γνωρίζοντας τώρα την ιστορία, πάμε να δούμε γιατί ο Ιησούς όταν του ζητήθηκε να κάνει θαύμα και να δώσει ένα σημάδι ότι λέει την αλήθεια στο λαό του Ισραήλ απάντησε:

Και εκείνος, απαντώντας, τους είπε: Πονηρή και μοιχαλίδα γενεά ζητάει σημείο· αλλά, σημείο δεν θα της δοθεί, παρά μονάχα το σημείο τού προφήτη Ιωνά. Επειδή, όπως ο Ιωνάς ήταν στην κοιλιά τού κήτους τρεις ημέρες και τρεις νύχτες, έτσι θα είναι και ο Υιός τού ανθρώπου στην καρδιά τής γης τρεις ημέρες και τρεις νύχτες.(Ματθαίος 12:39-40)

Πέρα το γεγονός ότι ο Ιησούς σε αυτό το χωρίο λέει ότι ΚΑΝΕΝΑ σημείο δεν θα δοθεί, όταν γνωρίζουμε από άλλες βιβλικές αναφορές τα αμέτρητα σημάδια του, δηλαδή θαύματα του, όπου προκαλεί άλλο ένα θεολογικό πρόβλημα στον Χριστιανισμό. Ο Χριστός λέει ότι το σημείο και το θαύμα του θα είναι το θαύμα του Ιωνά. Λέει ότι όπως ήταν ο Ιωνάς στη κοιλία του ψαριού έτσι θα είναι και ο ίδιος στον τάφο!

Μια ερώτηση για να καταλάβουμε καλύτερα: πως ήταν ο Ιωνάς; Νεκρός η Ζωντανός στη κοιλία του ψαριού; Ζωντανός. Άρα λογικά πως πρέπει να είναι και ο Ιησούς σύμφωνα με τα ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ; ΖΩΝΤΑΝΟΣ, ΟΧΙ ΝΕΚΡΟΣ !

Και όμως η εκκλησία και χιλιάδες άλλοι έχουν κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι πρέπει να ήταν ΝΕΚΡΟΣ. Έτσι όμως χωρίς να το καταλαβαίνουν κατηγορούν τον Ιησού ότι προφήτευσε λάθος!

Ο Χριστός τονίζει :

όπως ο Ιωνάς ήταν στην κοιλιά τού κήτους τρεις ημέρες και τρεις νύχτες, έτσι θα είναι και ο Υιός τού ανθρώπου στην καρδιά τής γης τρεις ημέρες και τρεις νύχτες

δηλαδή Ζωντανός σύμφωνα με το σημάδι του Ιωνά γιατί ο Ιωνάς ήταν Ζωντανός στη κοιλία του ψαριού.

Δεν είναι περίεργο πως η εκκλησία, ποτέ δεν μας μίλησε για αυτά τα χωρία; Για την εξαιρετική αυτή μεγάλη ( αν όχι σίγουρη) πιθανότητα ότι ο Ιησούς ποτέ δεν θανατώθηκε αλλά ήταν ζωντανός ;»

Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι ο παραλληλισμός του Ιησού στοχεύει να δείξει ότι θα είναι ζωντανός όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά όπως ο Ιωνάς. Με το να δείχνει ο Ορθόδοξος ότι ο Ιησούς βιολογικά ήταν νεκρός τότε χωρίς να το καταβαίνει κάνει τον Ιησού να φαίνετε ότι δεν εκπλήρωσε αυτήν την προφητεία. Μια προφητεία που δείχνει ότι δεν θα είναι νεκρός αλλά ζωντανός.

Ο Ορθόδοξος επίσης δεν μας απάντησε και στο εξής χωρίο που δείχνει ότι ο Θεός άκουσε τον Ιησού και τον έσωσε.

«Ο οποίος κατά τις ημέρες τής σάρκας του, αφού με δυνατή κραυγή και δάκρυα πρόσφερε δεήσεις και ικεσίες προς εκείνον που μπορεί να τον σώζει από τον θάνατο, και εισακούστηκε εξαιτίας τής ευλάβειάς του»( Προς Εβραίους 5:7)

Κλείνοντας αυτήν την απάντηση πιστεύω ότι δεν απαντήθηκαν ολοκληρωτικά τα 4 σημεία που τεκμηριώνουν ότι ο Ιησούς δεν πέθανε. Και όταν έγινε μια απόπειρα απάντησης δεν είδαμε καμία επιχειρηματολογία. Τα 4 σημεία είναι τα εξής:

1) Ο Θεός τον προστάτευσε και άκουσε τις δεήσεις του Ιησού για σωτηρία από τον θάνατο και τα βάσανα.

2) Η απρόθυμη συμπεριφορά του Ιησού προς τον μαρτυρικό θάνατο.

3) Η στάση του Πιλάτου, που γνώριζε ότι ο Ιησούς ήταν αθώος καθώς και η καθοριστική παρέμβαση που δέχτηκε από την γυναίκα του να μην του κάνει κακό, έπαιξε σοβαρό ρόλο στο να μην καταδικάσει τον Ιησού.

4) Ίσως ο σημαντικότερος λόγος είναι αυτός που αποκαλεί ο Ιησούς ως σημάδι του Ιωνά. Προέρχεται από τα λεγόμενα του ίδιου του Ιησού σαν προφητεία στο πως θα είναι στο «τάφο» του, Ζωντανός σαν τον Ιωνά.




Categories: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ, ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: