Αναφέρεται ο Προφήτης Μουχάμαντ(Μωάμεθ) στο βιβλίο «Δευτερονόμιο» της Παλαιάς Διαθήκης;

«Στο Δευτερονόμιο 18, ο Μωϋσής δήλωσε ότι ο Θεός του είπε: «Θα τους αναδείξω έναν προφήτη σαν εσένα ανάμεσα απ’ τ’ αδέλφια τους˙θα βάλω τα λόγια μου στο στόμα του, και θα τους πει όλα όσα τον διατάζω. Αν κάποιος δεν ακούσει τα λόγια μου, που ο προφήτης λέει στ’ όνομά μου, εγώ ο ίδιος θα τον καλέσω να εξηγηθεί.” (Δευτερονόμιο 18:18-19)3

Απ’ αυτά τα εδάφια συμπεραίνουμε ότι ο Προφήτης σ’ αυτήν την προφητεία πρέπει να έχει τα παρακάτω τρία χαρακτηριστικά:

1) Θα είναι σαν τον Μωϋσή.

2) Θα έρθει από τα αδέλφια των Ισραηλιτών, δηλ. των Ισμαηλιτών.

3) Ο Θεός θα Βάλει τα λόγια Του στο στόμα αυτού του προφήτη και θα κηρύξει ό,τι ο Θεός τον προστάζει.

Ας εξετάσουμε αυτά τα τρία χαρακτηριστικά σε περισσότερο βάθος.

Ένας Προφήτης σαν τον Μωϋσή:

Δύσκολα βρίσκουμε δύο Προφήτες, που να έχουν κοινά σαν το Μωϋσή και τον Μωχάμαντ . Και στους δύο δόθηκαν ένας κατανοητός νόμος και ένας κώδικας ζωής. Και οι δύο αντιμετώπισαν τους εχθρούς τους και ήταν νικητές κατά θαυματουργούς τρόπους. Και τους δύο τους αποδέχτηκαν ως προφήτες και δημόσια πρόσωπα. Και οι δύο μετανάστευσαν ακολουθώντας συνομωσίες για τη δολοφονία τους. Οι αναλογίες ανάμεσα στον Μωϋσή και τον Ιησού αντιπαρέρχονται όχι μόνο στις παραπάνω ομοιότητες, αλλά και άλλες το ίδιο κρίσιμες. Συμπεριλαμβάνεται η φυσική γέννα, η οικογενειακή ζωή, και ο θάνατος του Μωϋσή και του Μωχάμαντ αλλά κι όχι του Ιησού. Επιπλέον, ο Ιησούς θεωρούνταν από τους ακολούθους του, ως ο Υιός του Θεού και όχι αποκλειστικά ως προφήτης του Θεού, όπως ήταν ο Μωϋσής κι ο Μωχάμαντ κι όπως οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ήταν και ο Ιησούς. Έτσι, αυτή η προφητεία αναφέρεται στο Μωχάμαντ κι όχι στον Ιησού, γιατί ο Μωχάμαντ είναι περισσότερο όμοιος με το Μωϋσή παρά ο Ιησούς.

Επίσης, μπορεί να παρατηρήσει κανείς από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη ότι οι Ιουδαίοι ανέμεναν την εκπλήρωση των τριών ξεκάθαρων προφητειών: 1) Την έλευση του Χριστού, 2) Την έλευση του Ηλία, 3) Την έλευση του Προφήτη. Αυτό είναι προφανές από τις τρεις ερωτήσεις που τέθηκαν στον Ιωάννη τον Βαπτιστή: «Αυτή ήταν η κατάθεση του Ιωάννη, όταν οι Ιουδαίοι της Ιερουσαλήμ έστειλαν Ιερείς και Λευίτες για να τον ρωτήσουν ποιος ήταν. Ομολόγησε, και δεν αρνήθηκε, κι ομολόγησε «δεν είμαι εγώ ο Χριστός». Τον ρώτησαν, «ποιος είσαι λοιπόν; Είσαι ο Ηλίας;» Είπε, «δεν είμαι». «Είσαι ο Προφήτης;» Απάντησε, «Όχι». (Κατά Ιωάννη, 1:19-21). Αν κοιτάξουμε σε Βίβλο με ερμηνεία, θα βρούμε στις σημειώσεις στα περιθώρια ότι οι λέξεις «Ο Προφήτης» που υπάρχουν στο Κατά Ιωάννη 1:21, αναφέρονται στην προφητεία του Δευτερονομίου 18:15 και 18:18.1 Συμπεραίνουμε απ’ αυτό ότι ο Ιησούς Χριστός δεν είναι ο προφήτης που αναφέρεται στο Δευτερονόμιο 18:18.

2) Απ’ τα αδέλφια των Ισραηλιτών:

Ο Αβραάμ είχε δύο γιους, τον Ισμαήλ και τον Ισαάκ (Γένεση 21). Ο Ισμαήλ έγινε γενάρχης του Αραβικού έθνους, και ο Ισαάκ έγινε ο γενάρχης του Ιουδαϊκού έθνους. Ο αναφερόμενος προφήτης δεν ήταν να έρθει από τους ίδιους τους Ιουδαίους, αλλά ανάμεσα στ’ αδέλφια τους, δηλ. τους Ισμαηλίτες. Ο Μωχάμαντ , απόγονος του Ισμαήλ, είναι πράγματι αυτός ο προφήτης.

Επίσης, ο Ησαΐας (42:1-13) μιλάει για το δούλο του Θεού, τον «εκλεκτό» Του και «απεσταλμένο», που θα κατεβάσει έναν νόμο. «Δε θα δειλιάσει, ούτε θα εξασθενήσει μέχρι να εγκαταστήσει τη δικαιοσύνη στη γη. Σ’ αυτό το νόμο τα νησιά θα βάλουν τις ελπίδες τους.» (Ησαΐας 42:4). Το εδάφιο 11, συνδέει τον αναμενόμενο απεσταλμένο με τους απογόνους του Κηδάρ. Ποιος είναι ο Κηδάρ; Σύμφωνα με τη Γένεση 25:13, ο Κηδάρ ήταν ο δεύτερος γιος του Ισμαήλ, του προγόνου του Προφήτη Μωχάμαντ .

3) Ο Θεός θα Βάλει τα λόγια Του στο στόμα του προφήτη:

Τα λόγια του Θεού (το Ιερό Κοράνιο) πράγματι διατυπώθηκαν μέσω του Μωχάμαντ . Ο Θεός έστειλε τον Άγγελο Γαβριήλ για να μάθει στο Μωχάμαντ τα ακριβή λόγια του Θεού (το Ιερό Κοράνιο) και του ζήτησε να τα υπαγορεύσει στον κόσμο έτσι όπως τα άκουσε. Επομένως τα λόγια δεν είναι δικά του. Δεν είναι γέννημα των σκέψεών του, αλλά διατυπώθηκαν μέσω του με την επέμβαση του Αγγέλου Γαβριήλ. Κατά τη διάρκεια της ζωής του Μωχάμαντ , και υπό την επιτήρησή του, αυτά τα λόγια μνημονεύθηκαν και γράφτηκαν από τους συντρόφους του.

Να σημειωθεί ότι ο Θεός είπε στην προφητεία του Δευτερονομίου: «Αν κάποιος δεν ακούσει τα λόγια που ο προφήτης λέει στο όνομά μου, εγώ ο ίδιος θα τον καλέσω να εξηγηθεί». (Δευτερονόμιο, 18:19). Αυτό σημαίνει ότι όποιος πιστεύει στη Βίβλο πρέπει να πιστεύει σ’ αυτά που λέει αυτός ο προφήτης, κι αυτός ο προφήτης είναι ο Μωχάμαντ .»

Πηγή: από το βιβλίο «σύντομος εικονογραφημένος οδηγός για την κατανόηση του Ισλάμ» σελ 33-35Categories: ΜΟΥΧΑΜΑΝΤ(σ)

Tags: , , , , , , ,

%d