Η Ισλαμική ταπεινότητα που πρέπει να δείχνουμε

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο μεγάλος λόγιος των χαντίθ Shaykh Al albany ήταν κάποτε καλεσμένος από μερικούς μαθητές ενός Ισλαμικού πανεπιστημίου. Τον κάλεσαν για να του υποβάλουν μερικές ερωτήσεις για το Ισλαμικό δόγμα και γενικά να αποκομίσουν από τον λόγιο όσο γνώση μπορούσαν.

Θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 100 σελίδες για να περιγράψουμε αυτόν τον σπουδαίο λόγιο. Το μόνο όμως που θέλω να τονίσω σε αυτό το σύντομο άρθρο είναι η ταπεινότητα που δίδαξε παραθέτοντας τα λόγια του μεγάλου και πρώτου Χαλίφη του Ισλάμ, τον Άμπου Μπάκρ(ο ΑΛΛΑΧ να είναι ευχαριστημένος μαζί του) οπου ήταν και ο στενός φίλος του Προφήτη(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν).

Σε αυτήν την συγκέντρωση ο εκπρόσωπος του πανεπιστήμιου οπου ήταν και ο συντονιστής, παρουσίασε τον Shaykh Al albany με πολλούς επαίνους και δείχνοντας τον θαυμασμό του.

Όταν πήρε τον λόγο ο Shaykh Al Albany και αφού δόξασε τον ΑΛΛΑΧ, είπε για τους επαίνους:

«Ευχαριστώ τον αδελφό μας για τα λόγια του και τους επαίνους του. Δεν έχω καμία απάντηση σε αυτά τα λόγια εκτός από το παράδειγμα του πρώτου Χαλίφη, του Άμπου Μπάκρ ας σιντίκ(ο ΑΛΛΑΧ να είναι ευχαριστημένος μαζί του).Όταν άκουγε κάποιον να τον εξυμνεί, όποιος και αν ήταν αυτός η ο βαθμός υπερβολής στην εξύμνηση, παρολαυτα έλεγε: « Ω ΑΛΛΑΧ, μην με κρατήσεις υπεύθυνο γιαυτα που λένε, κάνε με καλύτερο από αυτά που νομίζουν για μένα, και συγχώρεσε με γιαυτα που δεν γνωρίζουν» Αυτά έλεγε ο μεγάλος ας σιντίκ (Άμπου Μπάκρ). Τι έχουμε να πούμε περισσότερο εμείς μετά από αυτά τα λόγια; Λέω λοιπόν ακολουθήστε το παράδειγμα του. Η αλήθεια είναι, και λέω την αλήθεια, ότι δεν είμαι σε αυτό το επίπεδο που μας περιέγραψε ο αδελφός μας στην αρχή. Είμαι μόνο ένας μαθητής της γνώσης. Τίποτα άλλο.»

Αυτή πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας σαν Μουσουλμάνοι απέναντι σε φιλοφρονήσεις, κομπλιμέντα, και σε καλά λόγια που ακούμε. Οι περισσότεροι δυστυχώς καυχιόμαστε και καμαρώνουμε τους εαυτούς μας. Ελπίζω αυτή η επίκληση του Άμπου Μπάκρ(ο ΑΛΛΑΧ να είναι ευχαριστημένος μαζί του) να μας κάνει να ξανασκεφτούμε την συμπεριφορά μας την επόμενη φορά που θα θαυμάσουμε τα κατορθώματα μας και να  μας κάνει να θυμόμαστε τον Κύριο μας.

πηγή:



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , ,

%d