Πως νηστευε ο Ιησους;

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Διαβάζοντας το «Ευαγγέλιο» του Ματθαίου βλέπουμε ότι ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) νήστεψε 40 ημέρες και νύχτες:

«Και αφού νήστεψε 40 ημέρες, και 40 νύχτες, έπειτα πείνασε.»(Ματθαίος 4:2)

Το «Ευαγγέλιο του Λουκά» προσθέτει ότι Ιησούς δεν έφαγε τίποτα όταν νήστευε αυτές τις μέρες:

«πειραζόμενος από τον διάβολο 40 ημέρες· και δεν έφαγε τίποτε εκείνες τις ημέρες· και αφού αυτές τελείωσαν, ύστερα πείνασε». (Λουκάς 4:2)

Από την στιγμή λοιπόν που ο Χριστός(σύμφωνα με τα χριστιανικά γραπτά) νήστευε, τότε και οι μαθητές θα νηστεύανε γιατί ο Χριστός «είπε»:

«Ο Ιησούς, λοιπόν, έλεγε στους Ιουδαίους, που είχαν πιστέψει σ’ αυτόν: Αν εσείς μείνετε στον δικό μου λόγο, είστε αληθινά μαθητές μου»(Ιωάννης 8:31)

Η νηστεία του Ιησού Χριστού(ειρήνη σε αυτόν) δεν είναι να απέχει από το λάδι και από τα παράγωγα των ζωών η το κρέας, αλλά να απέχει από το ποτό(νερό), το φαγητό, γενικά έτσι όπως υποδεικνύει το Ισλάμ.

Στο «Ευαγγέλιο του Λουκά» διαβάζουμε ένα στίχο που παρουσιάζει το πως γίνεται η νηστεία, που σημαίνει αποχή από το νερό και το φαγητό:

«33. Και εκείνοι είπαν σ’ αυτόν: Γιατί οι μαθητές τού Ιωάννη νηστεύουν συχνά, και κάνουν δεήσεις, το ίδιο και εκείνοι των Φαρισαίων, ενώ οι δικοί σου τρώνε και πίνουν;34. Και εκείνος είπε σ’ αυτούς: Μήπως μπορείτε να κάνετε τους γιους τού νυμφώνα να νηστεύουν, ενόσω είναι μαζί τους ο νυμφίος;35. Θάρθουν, όμως, ημέρες, όταν αρπαχτεί απ’ αυτούς ο νυμφίος· τότε, θα νηστέψουν, κατά τις ημέρες εκείνες.» ( Λουκάς 5: 33-35)

Ο Χριστός ερωτήθηκε για ποιο λόγο οι μαθητές του Ιωάννη νήστευαν συχνά ενώ οι μαθητές του(Χριστού) τρώνε και πίνουνε; Ο Χριστός τους απάντησε ότι πρέπει να αποχωρήσει για να νηστέψουν. Το εδάφιο δείχνει ξεκάθαρα ότι η νηστεία είναι να μην τρως και να μην πίνεις νερό όχι να νηστεύουνε από το λάδι και από το κρέας η τα παράγωγα του κρέατος, και να έχουν το ελεύθερο για τα υπόλοιπα.

Το Ισλάμ αδιαμφισβήτητα διδάσκει την αυθεντική νηστεία του Ιησού Χριστού.

Πως είναι η Ισλαμική νηστεία;

Κάθε πιστός Μουσουλμάνος είναι υποχρεωμένος να νηστέψει τον ιερό μήνα του ραμαζανιου. Ο μήνας αυτός είναι σημαντικός και ιερός για τον λόγο ότι το Κοράνι αποκαλύφθηκε αρχικά σε μια από της νύχτες του ραμαζανίου στον Προφήτη Μουχάμαντ(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν)

Το ραμαζάνι αρχίζει και τελειώνει σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο όπου έχει περίπου 11 ημέρες λιγότερες από το ηλιακό, έτσι λοιπόν ο μήνας του Ραμαζανιου πέρνα διαδοχικά μέσα από όλες τις εποχές του χρόνου, πράγμα που το κάνει να είναι μια κινητή νηστεία.

Η νηστεία αρχίζει από την ανατολή του ηλίου μέχρι και την δύση του. Κατά την διάρκεια της νηστείας( ανατολή μέχρι δύση του ηλίου) ο πιστός απέχει από το φαγητό από το ποτό και την σεξουαλική επαφή, επιτρέπονται όμως από την δύση μέχρι και την επόμενη ανατολή.

Η νηστεία διδάσκει τον αυτοέλεγχο, την υπομονή και θεωρείτε σαν «προσευχή», ένας τρόπος απόδοσης ειλικρινείς λατρείας στον Θεό.

Το Κοράνι λέει

«Ω! Σεις που πιστεύετε! Η νηστεία έχει επιβληθεί σε σας όπως έχει επιβληθεί στους προγόνους σας. Μήπως και θα απομακρυνθείτε από τα αμαρτήματα (Κοράνι 2: 183)»

Όπως βλέπουμε και από το χωρίο του Κορανίου, η νηστεία έχει επιβληθεί στον πιστό για να τον προστατέψει από την αμαρτία, το λάθος, το κακό. Κατά την διάρκεια της νηστείας ο άνθρωπος είναι πιο κοντά στον Θεό και από φόβο η ακόμα και ντροπή δεν αμαρτάνει και δεν αγγίζει το κακό. Επίσης η νηστεία κάνει τον άνθρωπο να απωθεί την αμαρτία και ότι οδηγεί σε αυτήν και λειτουργεί σαν μια προστατευτική ασπίδα για τον πιστό.Categories: ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Tags: , , , , , , ,

%d