Τα ευγενη γνωρισματα του Ισλαμικου χαρακτηρα

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Αναδημοσίευση παλιότερου άρθρου

Άχμαντ Ελντίν

Το Ισλάμ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ηθικό και καλό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένας πιστός. Ο προφήτης Μουχάμαντ(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) συνόψισε την ουσία του Ισλαμικού μηνύματος λέγοντας:

 « Πράγματι έχω σταλθεί για να τελειοποιήσω τα ευγενή γνωρίσματα του ανθρώπινου χαρακτήρα»(Bukhari στο Adab al Mufrad με επικύρωση από το Saheeh al Jaami as Sagheer σελ. 464)

Διαβάζουμε στο Κοράνι:

«Πράγματι, και (κρατάς Μουχάμαντ) ένα σπουδαίο (σταθερό) και ανώτερο χαρακτήρα»(Κοράνι 68:4)

Ο οπαδός και μαθητής του Προφήτη, ο Ibn Abbas, εξήγησε ότι η λέξη «χαρακτήρας» αναφέρεται στο ίδιο το Ισλάμ.(Tafsir al Quran al Athim σελ 429 τόμος 4)

Βλέπουμε ότι ο ΑΛΛΑΧ τονίζει την σημαντικότητα και την άμεση σχέση που έχει ο καλός ηθικός χαρακτήρας με το Ισλάμ. Όταν η γυναίκα του Προφήτη, η Αΐσα(ρ.α), ρωτήθηκε για τον χαρακτήρα του Προφήτη(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε:

«Ο χαρακτήρας του ήταν αυτός του Κορανίου»(Sahih Muslim τόμος 1, νούμερο 1623)  

Δηλαδή οι τρόποι του και η συμπεριφορά του ήταν σύμφωνα με τα διδάγματα του ΑΛΛΑΧ που βρίσκονται στο Κοράνι. Συνεπώς, για να αναπτυχθεί ένας καλός και ηθικός χαρακτήρας οφείλουμε να ακολουθήσουμε το Κοράνι και την παράδοση(Σούννα) του Προφήτη μας Μουχάμαντ(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν). Γιαυτο λέει και ο ΑΛΛΑΧ σε εμάς όσον αφορά τον Προφήτη του:

«Είναι για σας – πραγματικά – ένα όμορφο υπόδειγμα (διαγωγής) ο Απόστολος του ΑΛΛΑΧ»(Κοράνι 33:21)

Έτσι λοιπόν οι τελετές και οι τελετουργίες του Ισλάμ δεν μπορούν να διαχωριστούν από τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Ο An-nawwas είπε ότι ο Προφήτης είπε:

«Η δικαιοσύνη και το να είσαι ενάρετος είναι χαρακτηριστικά του καλού χαρακτήρα και αμαρτία είναι αυτό που σας προκαλεί φαγούρα στη καρδιά(ενοχές) και απεχθάνεστε οι άλλοι να το μάθουν» (Sahih Muslim, 4 τόμος, νούμερο 6196)

Το Ισλάμ διδάσκει στον άνθρωπο πώς να ζήσει μια καλή και ηθική ζωή δείχνοντας του τον κατάλληλο τρόπο. Ο Μουσουλμάνος/να που εμφανίζει κακούς και ανήθικους τρόπους συμπεριφοράς όπως να ψεύδεται, να χυδαιολογεί, να βρίζει, να αδικεί, να παρενοχλεί, και άλλα παρόμοια, τότε είτε είναι υποκριτής που παριστάνει τον Μουσουλμάνο/να, είτε η πίστη του είναι πολύ αδύνατη. Η πίστη δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις πράξεις. Ο Abu Huraira είπε ότι ο Προφήτης του είπε:

«Η πίστη ενός Μουσουλμάνου είναι τελειοποιημένη όταν ο πιστός έχει τον καλύτερο χαρακτήρα» (Sahih Sunnan at Tirmidi, τόμος 1, νούμερο 928)

Στα κείμενα του Κορανίου καταλαβαίνουμε εύκολα ότι ο ΑΛΛΑΧ συνδέει την πίστη με τις καλές πράξεις . Ο Προφήτης δίδαξε το ίδιο όταν είπε για παράδειγμα:

«Όποιος πιστεύει στον ΑΛΛΑΧ και στην Εσχάτη Μέρα δεν πρέπει να προκαλεί κακό στον γείτονα του, να είναι ευγενικός με τον καλεσμένο του, και να μιλά καλά ειδάλλως να παραμείνει σιωπηλός»(Sahih Muslim τόμος 1, νούμερο 76)

Έτσι λοιπόν βλέπουμε την ύπαρξη της ηθικής σαν βάση για όλα τα διδάγματα του Ισλάμ και τον καλό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένας Μουσουλμάνος για να τα βάλει σε εφαρμογή και κυρίως για να γίνουν αποδεκτά από τον ΑΛΛΑΧ. Το Ισλάμ καλύπτει όλα τα στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης όπως τα πνευματικά, κοινωνικά, οικονομικά και άλλα. Συνεπώς στο Ισλάμ υπάρχει ένα δίκτυο από ηθικές αρχές που διέπει τις σχέσεις που έχουμε με τον ΑΛΛΑΧ, τους συνανθρώπους μας, και με το περιβάλλον μας.



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading