Ερωτηση: Ποιες οι διαφορες μεταξυ Σιιτων και Σουνιτων και πως βλεπει το ορθοδοξο Ισλαμ το Σουφισμο;

Άχμαντ Ελντίν

 بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ερώτηση: «Ποιές οι διαφορές μεταξύ Σιιτών & Σουνιτών και πως βλέπει το ορθόδοξο Ισλάμ το Σουφισμό;»

Απάντηση:

Καταρχήν να πούμε τι είναι ορθόδοξο Ισλάμ και έπειτα να περάσουμε στις διαφορές:

Το ορθόδοξο Ισλάμ είναι αυτό που στηρίζεται στον λόγο του Αλλάχ του Ύψιστου (Κοράνι), στην Προφητική παράδοση (Σούννα) του Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν), την κατανόηση/μεθοδολογία των Σαχάμπα (οπαδών και μαθητών του Προφήτη), την κατανόηση/μεθοδολογία των Tabi‘in (αυτοί που ακολούθησαν τους Σαχάμπα), και την κατανόηση/μεθοδολογία των Taba‘ at-Tabi‘in (αυτοί που ακολούθησαν τους Tabi‘in). Με άλλα λόγια ακολουθούμε τους «Σάλαφ» δηλαδή τους ορθόδοξους προκάτοχους/πρώτους Μουσουλμάνους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να ακούσεις την ομιλία με τίτλο «Η μεθοδολογία κατανόησης του αυθεντικού Ισλάμ»

Έχοντας στην άκρη του μυαλού μας τι εννοούμε «ορθοδοξία» στην Ισλαμική θεολογία, δογματική, και νομολογία μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε τις διάφορες αιρέσεις. Κοινό χαρακτηριστικό των αιρέσεων αυτών είναι ότι δεν ακολουθούν την ορθόδοξη μεθοδολογία που αναφέραμε. Συγκεκριμένα, αρνούνται πεισματικά να ακολουθήσουν την κατανόηση των Σαχάμπα (μαθητών και οπαδών του Προφήτη (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν). Η κατανόηση των Σαχάμπα είναι κομβικής σημασίας διότι είναι οι μόνοι που κατανόησαν ορθά και από «πρώτο χέρι» την διδασκαλία, ερμηνεία, επεξήγηση του Κορανίου καθώς επίσης την προφητική παράδοση και διδασκαλία (Σουννά) του Προφήτη.

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατανόησης του Ισλάμ απάντησε: «Ο τρόπος στον οποίο βρίσκομαι εγώ και οι Σαχάμπα(οπαδοί, φίλοι, μαθητές του Προφήτη)» (Sunan At Tirmidhee 3/54 αυθεντικό από τον Al Albani)

Το Κοράνι μας πληροφορεί ότι ο Θεός είναι ευχαριστημένος με τους Σαχάμπα και αυτούς που τους ακολουθούν στο πιστεύω με ακρίβεια (δηλ. τους Σάλαφ). Διαβάζουμε από το Κοράνι:

والسابقون الأولون من المهاجرين والأنصار والذين اتبعوهم بإحسان رضي الله عنهم ورضوا عنه وأعد لهم جنات تجري تحتها الأنهار خالدين فيها أبدا ذلك الفوز العظيم

«Τους πρωτοπόρους (στο Ισλάμ), οι πρώτοι απ’ τους Μουχάτζιρούν μετανάστες που εγκατέλειψαν (τα σπίτια τους) κι (οι πρώτοι) Ανσάρ (υποστηρικτές της Μεδίνας), που βοήθησαν, καθώς επίσης κι αυτοί που τους ακολούθησαν με καλές πράξεις, ο ΑΛΛΑΧ θα τους ικανοποιήσει, (όπως κι αυτοί) χάρηκαν με τα αγαθά Του. Γι’ αυτούς (όλους) ο ΑΛΛΑΧ ετοίμασε Κήπους, που κάτω τους κυλούν ποτάμια, για παντοτινή τους διαμονή. Αυτή είναι η (πιο) μεγάλη Νίκη.» (Κοράνι 9:100)

Το ορθόδοξο Ισλάμ μπορεί να ειπωθεί αλλιώς και ως Σουνιτικό Ισλάμ αλλά μερικές φόρες για να γίνει ο διαχωρισμός από τις υπόλοιπες αιρέσεις και πλανεμένες μεθοδολογίες οφείλουμε να τονίζουμε την μεθοδολογία των Σάλαφ (πρώτων Ορθοδόξων Μουσουλμάνων).

Ο Σουφισμός και ο Σιιτισμός δεν ακολουθούν την ορθόδοξη μεθοδολογία που αναφέραμε καθώς επίσης καινοτομούν θεολογικά και δογματικά. Για μια ανάλυση το τι είναι η θεολογική καινοτομία στο Ισλάμ μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο «Ο κίνδυνος της θεολογικής καινοτομίας (Bid’ah)»

Να παραθέσουμε και μερικά χαρακτηριστικά των δυο ομάδων:

Σιιτισμός:

1)     Θεολογική καινοτομία

2)     Μη τήρηση της ορθόδοξης μεθοδολογίας

3)     Ειδωλολατρικές πρακτικές

4)     Αιρετικές θέσεις

5)     Χυδαιολογία κατά των Σαχάμπα

6)     Θεοποίηση ενάρετων ατόμων (πολυθεϊσμός)

Σουφισμός:

1)     Θεολογική καινοτομία

2)     Μη τήρηση της ορθόδοξης μεθοδολογίας

3)     Ειδωλολατρικές πρακτικές

4)     Αιρετικές θέσεις

5)     Προσκύνημα στους αγίους τους και επίκληση των ονομάτων τους

6)      Μυστικιστές

Τα παραπάνω είναι μια «γεύση» της πλάνης που έχουν υποπέσει αυτές οι δυο ομάδες. Να τονίσουμε ότι οι πιστοί του Σιιτισμού και του Σουφισμού διαφέρουν και δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιος μπορεί να είναι απλά αδαής και να ακολουθεί τυφλά, άλλος να είναι αιρετικός, και άλλος να έχει φτάσει στο σημείο της αποστασίας.

Να αναφέρουμε επίσης οτι το δόγμα του Μπίν Λάντεν και των Ταλιμπάν ανήκει στον Σουφισμό. Δείτε περισσότερα στοΤο δόγμα του Μπιν Λάντεν και των Ταλιμπάν”  

Είθε ο Αλλάχ ο Ύψιστος να μας προστατεύει από την πλάνη.Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: