Ερωτηση για την συγχωρεση και την αμαρτια

Ερώτηση:

Σου γραφω σχετικα με ενα αρθρο που διαβασα. Προκειται για “Η λογικοποιηση της αμαρτιας (τα βηματα του σατανα)“.Ειναι δυνατον καποιος που εχει διαπραξει μια σοβαρη αμαρτια να συγχωρεθει? Τι πρεπει να γνωριζει? Τι πρεπει να κανει? Ευχομαι ο Αλλαχ να σε ευλογει παντα

Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Βεβαίως μπορεί να συγχωρεθεί διότι ο Αλλάχ είναι αυτός που ακούει την μετάνοια και συγχωρεί τον άνθρωπο. Όμως υπάρχουν 5 σημαντικές προϋποθέσεις:

1) Ειλικρίνεια προς τον ΑΛΛΑΧ. Οφείλει να είναι ειλικρινής και η μετάνοια να μην γίνεται για λόγους επίδειξης η κοσμικό όφελος (λεφτά, κοινωνική θέση κτλ)   

2) Να λυπηθεί και να μετανιώσει για το λάθος και την αμαρτία που έπραξε, διότι η λύπη και οι τύψεις για το λάθος και την αμαρτία είναι από τις ενδείξεις για μια αληθινή και ειλικρινής μετάνοια.

3) Να τερματιστεί η αμαρτία άμεσα και αν από την αμαρτία αδικήθηκε ο συνάνθρωπος τότε πρέπει να δοθούν τα δικαιώματα του.

4) Να δεσμευτεί και να υποσχεθεί να μην επιστρέψει στην αμαρτία μελλοντικά.

5) Να ζητήσει συγχώρεση πριν φύγει από αυτήν την ζωή

Ο Ύψιστος λέει:

«Να πεις: ‘Ώ! Δούλοι μου! Εκείνοι που έχετε παρανομήσει ενάντια στον εαυτό σας (με αμαρτήματα!) Μην απελπίζεσθε από την ευσπλαχνία του ΑΛΛΑΧ. Ο ΑΛΛΑΧ – οπωσδήποτε – συγχωρεί όλες τις αμαρτίες, γιατί είναι ο Πολυεύσπλαχνος, ο Ελεήμονας.» (Κοράνι 39:53)

Επίσης:

«και που κάνοντας κάτι που ντροπιάζει ή αδίκησαν τον ευατό τους κι έφεραν τον ΑΛΛΑΧ στη σκέψη τους ζητώντας συγχώρεση για τα σφάλματα τους,γιατί ποιος άλλος εκτός απ’ τον ΑΛΛΑΧ συγχωρεί αμαρτίες; – και που ποτέ δεν επιμένουν με πονηριά σ’ ό,τι κακό έκαμαν, και το αναγνωρίζουν, γι’ αυτούς η αμοιβή είναι η συγχώρεση απ’ τον Κύριο τους, και οι Παράδεισοι που κάτω τους τρέχουν ποτάμια κι όπου θα είναι η παντοτινή παραμονή. Πόσο υπέροχη είναι η αμοιβή για όσους ευεργετούν (κι αγωνίζονται») {Κοράνι 3:135-136}

Πώς να ζητήσεις συγχώρεση; Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να κάνεις προσευχή (δυο ράκαα – ενότητες) και όταν θα είσαι με το κεφάλι κάτω στο έδαφος και αφού ολοκληρώσεις τα συγκεκριμένα λόγια που λέγονται σε αυτήν την στάση τότε να πεις «αστάγφιρουλα ουά ατούμπου ιλάη» = «ζήτω συγχώρεση από τον Αλλάχ και σε αυτόν στρέφομαι μετανιωμένος/νη». Επίσης να αυξήσεις τις καλές πράξεις (διάβασμα κορανίου, προσευχή, ελεημοσύνη κτλ) διότι οι καλές πράξεις διώχνουν τις άσχημες.

Δες ακόμα και αυτήν την ομιλία περί αμαρτίας: http://islamforgreeks.org/2012/06/12/sin-error/

Ο Αλλάχ να μας προστατεύει από την αμαρτία, να μας δίνει κουράγιο, και όταν αμαρτάνουμε να στρεφόμαστε σε αυτόν μετανιωμένοι. 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

 Ο αδελφός σου

Άχμαντ Ελντίν

 



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading