Άχμαντ Ελντίν
بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد
Η κριτική:
Στο Κοράνι λέει ότι μπορεί ο άντρας να δείρει μία ανυπάκουη γυναίκα. Ειλικρινά αυτό από μόνο του είναι φρικαλέο. Κατά την ταπεινή μου άποψη οι άνθρωποι είτε άντρες είτε γυναίκες, είτε Κινέζοι, είτε Τούρκοι, είτε οτιδήποτε άλλο είναι ίσοι, είναι ίδιοι. Ποιος και με ποιο δικαίωμα μπορεί να κρίνει το δικό μου τρόπο ζωής και το αν εγώ αξίζω την το να με δείρει ένας άντρας.
Απάντηση:
Εδώ είναι ακριβώς το πρόβλημα. Το «κατά την άποψη μου». Η θέση σας και η γνώμη σας για το Ισλάμ απορρέει καθαρά από το πώς το αντιλαμβάνεστε εσείς και όχι καθαρά από το πώς είναι πραγματικά. Κατά κάποιον τρόπο όμως είναι λογική αυτή η αντιμετώπιση σας. Ένας δυτικός έχει γαλουχηθεί με την προπαγάνδα ότι το να πειθαρχεί ένας άνδρας την γυναίκα του η το παιδί του είναι κατακριτέο.
Οι άνθρωποι μεταξύ τους δεν είναι ίσοι. Άλλος ο ρόλος του άνδρα και οι υποχρεώσεις του και άλλος ο ρόλος της γυναίκας και οι υποχρεώσεις της. Άλλη θέση έχει αυτός που ηγείται μια χώρα η ένα σύνολο ατόμων και άλλη αυτή του πολίτη. Άλλη η θέση του πατέρα και της μητέρας και άλλη η θέση του παιδιού τους. Άλλη η θέση του εγκληματία και άλλη η θέση του ενάρετου και νόμιμου ατόμου. Και η λίστα συνεχίζεται.
Όταν εσείς έρχεστε και λέτε, η κάθε ομοϊδεάτης σας περί ισότητας, ότι όλοι είναι ένα και το αυτό τότε αδικείς, αν αυτό θα πραγματοποιηθεί τότε φέρνει χάος και καταστροφή στην κοινωνία. Κάποιος είναι ανώτερος από κάποιον και αυτό όχι για να μειωθεί κανένας η να αδικηθεί, αλλά γιατί κάποιος έχει περισσότερες ευθύνες. Στο Ισλάμ η ανωτερότητα του άνδρα από την γυναίκα έγκειται στο γεγονός ότι έχει περισσότερες ευθύνες (λόγω θεϊκής εντολής) και υποχρεώσεις όπως να την φροντίζει, να την προστατεύει, να τις παρέχει φαγητό, ρουχισμό, να φροντίζει σαν πατέρας την οικογένεια του (γυναίκα και παιδί) και πολλά άλλα. Όπως λέει και το Κοράνι:
«Οι άνδρες (σύζυγοι), είναι οι προστάτες και αυτοί που φροντίζουν τις γυναίκες (τις συζύγους), γιατί ο ΑΛΛΑΧ έχει χαρίσει ανώτερο βαθμό στους άνδρες απ’ τις γυναίκες, κι επειδή ξοδεύουν απ’ τις περιουσίες τους» (Κοράνι κεφ. 4 εδαφ.34)
Στο ίδιο κεφάλαιο και εδάφιο αναφέρει και το χτύπημα. Πως το αναφέρει όμως; Διαβάζουμε:
«…Όσο για τις γυναίκες εκείνες, που φοβάστε για την παρακοή τους συμβουλέψτε τες πρώτα, έπειτα αρνηθείτε να μοιραστείτε μαζί τους το κρεβάτι τους και τέλος να τις δείρετε (ελαφριά). Αν όμως επιστρέψουν, στην υπακοή, μην χρησιμοποιήστε εναντίον τους μέσα ενοχλητικά…» (Κοράνι κεφ. 4 εδαφ.34)
Πρώτα λοιπόν, αν παρατηρηθεί άσχημη συμπεριφορά από μεριά της γυναίκας σε σοβαρές οικογενειακές υποθέσεις, ο άνδρας καλείται να κάνει το πρώτο βήμα για να διορθώσει τα πράγματα με το να κάνει διάλογο, να συμβουλέψει και να υπενθυμίσει στην σύζυγο τα λάθη της. Εάν η γυναίκα κατανοήσει τότε ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Εάν όχι τότε ο άνδρας περνά στο δεύτερο στάδιο και αυτό είναι να διακόψει κάθε συζήτηση μαζί της καθώς επίσης να μην κοιμάται μαζί της. Εάν η γυναίκα κατανοήσει τότε πάλι ο στόχος επετεύχθη και όλα καλά. Εάν η γυναίκα εξακολουθεί να επιμένει στο λάθος της τότε η τελευταία λύση μπορεί να είναι η πειθαρχεία με ένα ελαφρύ χτύπημα όπως αναφέρει και ο Προφήτης. Ένα χτύπημα το οποίο δεν θα προκαλεί πόνο, μελάνωμα, ούτε πληγή. Επίσης το χτύπημα αυτό απαγορεύεται να είναι στο πρόσωπο και σε σημεία του σώματος που είναι ευαίσθητα. ( Σαχίχ Μούσλιμ 8/886 – Από το Ταφσίρ του Ατ Τάμπαρι, τόμος 8, σελ 314, 316 – Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, τόμος 2, σελ 446)
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) ΠΟΤΕ δεν χτύπησε καμία από τις γυναίκες του. Και από την στιγμή που αυτός είναι το παράδειγμα μας οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε. Τα μέτρα που αναφέρει το Κοράνι είναι για υποθέσεις και καταστάσεις που αποτελούν εξαίρεση. Παρολαυτα, να μην ξεχνάμε ότι Προφήτης ποτέ δεν χτύπησε καμία από τις γυναίκες του (Μούσλιμ νούμερο 5756)
Σύμφωνα με το Ισλάμ ένας από τους λόγους που πλάστηκε η γυναίκα είναι να ζει με αγάπη , ησυχία (ηρεμία) και στοργή μαζί με τον άνδρα της όχι να την χτυπά και να την κακομεταχειρίζεται. Το Κοράνι τονίζει ότι σε αυτό υπάρχει δίδαγμα για εκείνον που σκέπτεται. Διαβάζουμε:
«Κι από τα Σημάδια Του, είναι και το ότι έχει πλάσει από τον ίδιο τον εαυτό σας συζύγους για να συγκατοικείτε (ήσυχα) μαζί τους, κι έκανε ανάμεσα σας (να φωλιάσει) η αγάπη, και η στοργή. Βέβαια σ’ αυτά υπάρχουν Σημεία (διδάγματα) για τον λαό εκείνο που σκέπτεται».(Κοράνι κεφ. 30 εδάφ. 21)
Ο Ύψιστος διατάζει τον άνδρα να είναι κάλος και δίκαιος με την γυναίκα του και να μην αποστρέφεται από αυτήν κάτι που τον ενοχλεί:
«…να συμπεριφέρεστε μαζί τους με καλοσύνη και δικαιοσύνη. Αν όμως τις αποστρέφεστε, προσέξτε, μήπως είναι δυνατόν να απεχθάνεστε κάτι τι, που ο ΑΛΛΑΧ κατάφερε μ’ αυτό πολλά καλά» (Κοράνι κεφ.4 εδαφ.19)
Ο Προφήτης αποκαλεί την ενάρετη γυναίκα «θησαυρό» και ότι πολυτιμότερο υπάρχει στη ζωή για έναν άνδρα: Είπε: «ο κόσμος όλος και ότι περιέχει είναι πολύτιμα, και το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο είναι μια ενάρετη γυναίκα» (Σαχίχ Μούσλιμ – και από το Μούσναντ του Ιμάμ Άχμαντ)
Σε μια άλλη αναφορά του είπε «Να σας πληροφορήσω για τον καλύτερο θησαυρό που μπορεί να έχει ένας άνδρας; Είναι μια ενάρετη γυναίκα (Από την συλλογή του Αν-Νασάη)
Γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός για την ενάρετη γυναίκα; Διότι η ενάρετη γυναίκα στο Ισλάμ είναι το θεμέλιο της οικογένειας και το μέσω να επιτευχτεί η ασφάλεια στην κοινωνία. Γιαυτο και οι πρώτοι Μουσουλμάνοι έλεγαν:
«Η γυναίκα είναι το κλειδί για την ασφάλεια της κοινωνίας και το θεμέλιο της οικογένειας» (αλ Ανσάρι, στο αλ Ματζμού’ τόμος 1 σελ 173)
Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο λοιπόν ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ξυλοφόρτωμα ούτε με κακοποίηση.
وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد
Διαβάστε επίσης την απάντηση στον Θάνο Τζήμερο που “θίχτηκε” με το άρθρο
Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ