Κοινωνική ασφάλεια και Ταουχίντ (Μονοθεϊσμός)

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

 Μια από τις πολλές αρετές του Μονοθεϊσμού (Ταουχίντ), πέρα από την σωτηρία που προσφέρει, είναι η κοινωνική ασφάλεια με την οποία ευλογεί έναν τόπο ο Ύψιστος. Διαβάζουμε στο Κοράνι:

«Κι ο Αλλάχ έδωσε ένα παράδειγμα: Ένα χωριό χαιρόταν ασφάλεια κι ησυχία, και του δόθηκαν τα πιο άφθονα αγαθά, από κάθε τόπο και μεριά. Κι όμως έδειξε αγνωμοσύνη για τις χάρες του Αλλάχ. Γι’ αυτό κι ο Αλλάχ το έκανε να δοκιμάσει την σκληρή πείνα και το φόβο εξ αιτίας των πράξεων που έκαναν» {Κοράνι 16:112}

Το Κορανικό χωρίο αναφέρεται στην Μέκκα όταν ο λαός της αρνήθηκε το μήνυμα και τις εντολές του Ύψιστου. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μάθημα που περιέχει είναι γενικό και αφορά οποιαδήποτε πόλη, χώρα, χωριό, ακόμα και μέλη μιας οικογένειας.

Η ασφάλεια και η συντήρηση ενός λαού (η τόπου) καθορίζεται από το πώς αυτός ο λαός θα συμπεριφερθεί στον Ύψιστο όσον αφορά την διαχείριση των ευλογιών. Ο πρώτος και ο χειρότερος τρόπος για να αρνηθείς τις χάρες του Ύψιστου είναι να διαπράξεις πολυθεΐα και ειδωλολατρία, με τον έναν τρόπο η τον άλλον. Άλλοι τρόποι αγνωμοσύνης και αχαριστίας στις χάρες και τις ευλογίες του Αλλάχ είναι η αμαρτία, η αίρεση, η απιστία και η ανυπακοή. Όταν λοιπόν πράττονται αυτά, η ασφάλεια και η ησυχία που μπορεί να απολαμβάνει μια κοινωνία μετατρέπονται σε φόβο και πείνα.

Ο φόβος αυτός και η πείνα επισκέπτονται την κοινωνία με πολλούς και διάφορους τρόπους. Είτε με άδικες πολιτικές, είτε με δυσβάστακτες φορολογίες, είτε με τυραννικά καθεστώτα, είτε με το άγχος και τον πανικό για το μέλλον, είτε με την άνοδο των τιμών που κάνουν απλησίαστα ορισμένα βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, είτε με τον εχθρό που σου αρπάζει την περιουσία και την γη σου, και άλλα πολλά παραδείγματα που πραγματικά μόνο ο Ύψιστος γνωρίζει.

Μια κοινωνία λοιπόν για να κρατήσει η να κτίσει ασφάλεια, γαληνή και συντήρηση προς τον λαό, είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στις εντολές του Δημιουργού. Ξεκινώντας, κυρίως, από τις αρχές του Μονοθεϊσμού (Ταουχίντ). Οι σχεδιασμοί, τα πλάνα, η οργάνωση, η μελέτη και η πρόθεση για να λυθούν τα κοινωνικά προβλήματα, από μόνα τους, δεν φτάνουν.

«Να Με θυμάστε, για να σας θυμάμαι. Να είστε ευγνώμονες σε Μένα και μην αρνείστε την Πίστη» {Κοράνι 2: 151-152}

Απλές διδασκαλίες από τον Ύψιστο για μια κοινωνία η οποία θα είναι σε θέση να απολαμβάνει ασφάλεια, συντήρηση, ειρήνη και γαλήνη. Και πόσο πλανεμένος είναι ο άνθρωπος που επικεντρώνεται και διοχετεύει όλη του την ενεργεία σε ανούσια πράγματα (πολιτικά κόμματα, διαδηλώσεις, εξεγέρσεις) για να αλλάξει και δήθεν να καλυτερεύσει την μίζερη κατάσταση του.

Άλλη μια απόδειξη από τις πολλές που έχουμε καταγράψει από τα Ισλαμικά διδάγματα, ότι για να αλλάξει η Ούμμα χρειάζεται να επιστρέψει στην Σούννα του Προφήτη Μουχάμαντ  صلى الله عليه وسلم , και όχι να μιμείται τις πρακτικές των Κουφάρ (πορείες, διαδηλώσεις, επαναστάσεις, εξεγέρσεις, κομματικοποίηση, κτλ)

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Διαβάστε ακόμα: 

 



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading