Απάντηση στους Ευαγγελικούς του Radioapokalipsi

Το ηχητικό αυτό είναι μια απάντηση στους Χριστιανούς Ευαγγελικούς: Θεοκλή Ραπτόπουλο και τον Φιλήμονα Κιουπούρογλου. Τα άτομα αυτά έχουν μια εβδομαδιαία εκπομπή με τίτλο «Αναζήτηση» η οποία καταπιάνεται με διάφορα κοινωνικά και θρησκευτικά θέματα. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014, η εκπομπή τους ήταν αφιερωμένη στο Ισλάμ. Βεβαίως όχι για να ενημερώσουν η για να αναζητήσουν την αλήθεια, όπως θα τους ακούσουμε να υποστηρίζουν, αλλά για να ασκήσουν κριτική. Σε αυτό εδώ το ηχητικό θα αναιρέσουμε τα λεγόμενα τους λέξη προς λέξη.


Ενημέρωση 9-1-2015

Οι Ευαγγελικοί απάντησαν εδώ και ακολουθεί η απάντηση μας:

Γεια σου Γιώργο και ευχαριστώ για την φιλότιμη προσπάθεια σου να υποστηρίξεις την θρησκεία σου. Επέτρεψε μου να κάνω μερικές παρατηρήσεις για το κείμενο σου

Λες ότι είδες και έψαξες για εμένα και είδες τις συζητήσεις που έκανα. Εάν αυτό το έκανες πραγματικά τότε θα έβλεπες την λέξη προς λέξη, βήμα προς βήμα, απαντήσεις σε όλα αυτά τα οποία παρουσιάζεις περί «αλήθειας» του Χριστιανισμού. Τα γραφόμενα σου δεν είναι κάτι καινούριο και έχουν απαντηθεί και αναιρεθεί με σχολαστικότητα τόσο στις ομιλίες μου όσο και στην αρθρογραφία μου.

Λες επίσης ότι δεν είσαι θεολόγος ούτε ιεραπόστολος η κήρυκας. Εάν δεν είσαι σημαίνει ότι δεν έχεις ακαδημαϊκή/επιστημονική γνώση γιαυτο το οποίο προσκαλείς, και από την στιγμή που δεν γνωρίζεις, όπως υπονοείς, τότε γιατί μπαίνεις σε αυτήν την διαδικασία απάντησης;  Εάν δεν έχεις μορφωθεί επιστημονικά για το πιστεύω σου τότε λογικά είναι άκυρη η προσπάθεια σου να υποστηρίξεις τα κείμενα της Κ.Δ με επιστημονικό τρόπο. Διότι η επιστήμη στέκεται εναντίον σου και υπέρ μου. Αλλά δικαιολόγησε μιας και όπως παραδέχεσαι δεν έχεις μελετήσει επιστημονικά το θέμα. Αυτό φαίνεται ακόμα και με τον τρόπο που απαντάς (δεν επιχειρηματολογείς αλλά κηρύττεις). Λογικά η συζήτηση θα μπορούσε να τελειώσει εδώ, αλλά ας αναφέρω μερικά ακόμα.

Το κείμενο σου δεν είναι ποιοτικό αλλά εξαντλητικό και κουραστικό χωρίς να λες κάτι επί της ουσίας. Δεν αποδεικνύεις κάτι, ούτε καν (τουλάχιστον) μπαίνεις στην διαδικασία της επιχειρηματολογίας. Στέκεσαι μόνο στο να δογματίζεις κουραστικά για το τι είναι ο Χριστιανισμός και τι πιστεύετε εσείς σαν Χριστιανοί. Το άρθρο σου λοιπόν Γιώργο είναι ενημερωτικό χωρίς να προσφέρει απαντήσεις στις κριτικές. Κάνεις μια δικιά σου προσωπική ερμηνεία των γραφών τύπου κηρύγματος. Δεν έχω ανάγκη ούτε επιθυμώ Χριστιανικό κήρυγμα, απαντήσεις επί της ουσίας θέλω που δυστυχώς δεν έλαβα. Κρίμα και πολύ απογοητευτικό.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Θεός των αποκεκαλυμμένων γράφων είναι ο πραγματικός και αληθινός Θεός. Είναι ο ίδιος ο Θεός που αποκάλυψε και το Κοράνι. Η αντίρρηση μου είναι ότι αυτή η «γραφή», την οποία κρατάτε στα χέρια σας, δεν έχει σχέση (εκτός από ελάχιστα κομμάτια) με το ευαγγέλιο του Ιησού, το Τοράχ του Μωυσή και γενικά με τις γραφές των Προφητών. Απριόρι έχεις δεδομένη την αξιοπιστία της βίβλου (η οποία με την μέθοδο της κοπτοραπτικής όπως την επεξηγείς άνετα «χωρά» και εξυπηρετεί κάθε θρησκεία και πίστη). Μας μιλάς για την αλήθεια του Χριστιανισμού έχοντας ως δεδομένη την αξιοπιστία της Βίβλου. Καθαρό λογικό σφάλμα, διότι αυτό ακριβώς είναι που συζητάμε (υποτίθεται). Εάν δεν το έχεις καταλάβει ακόμα Γιώργο μιλάς με έναν μη Χριστιανό, συνεπώς δεν μετρά, όσα βιβλικά χωρία και αν παραθέσεις, άρα 56 σελίδες δήθεν απάντησης πέφτουν στο κενό. Για άλλη μια φορά κρίμα.

Η κριτική κειμένου ξεκάθαρα και ολοκάθαρα ομολόγει ότι τα κείμενα της Βίβλου είναι ανώνυμα και ψευδεπίγραφα και μόνο εικασίες υπάρχουν σχετικά με την πραγματική προέλευση τους. Η αλήθεια ανακατεύεται με την ανακρίβεια και η χρονολογία τους μαρτυρά την αναξιοπιστία τους. Η έκδοση Nestle που παραθέτεις γνωρίζεις μήπως τι είναι; Είναι η κριτική έκδοση. Δες για τα χειρόγραφα τα οποία καυχιέστε, ΟΛΑ είναι ανόμοια μεταξύ τους. Και παρόλο που γνωρίζεις ορισμένες αλλοιώσεις της Βίβλου λες σκανδαλιστικά «και τι έγινε, αφού δεν πειράζει κάτι στην ουσία» Δεν σε πειράζει όταν αποδεδειγμένα κάποιοι κατάφεραν να περάσουν μέσα στο κείμενο προσθέσεις η αφαιρέσεις; Ότι διαφορές ιστορίες της Κ.Δ μπορεί να είναι κάλπικες; Ότι η αγία τριάδα δεν υφίσταται (κόμμα Ιωάννου – το μόνο χωρίο που ξεκάθαρα μιλά για τριάδα); Ότι ο Ιησούς δεν είναι Θεός; Ότι η ανάσταση δεν καταγράφεται (τέλος του Μάρκου); Και μαζί με αυτά οτι προκύπτει μια παρατεταμένη αναξιοπιστία γενικά για όλο το κείμενο;

Μόνο ένας που εθελοτυφλεί με φανατισμό δεν μπορεί να δει την αλήθεια για την αναξιοπιστία της Κ.Δ. Όλα τα σύγχρονα βιβλικά πανεπιστήμια (και μάλιστα του δικού σας δόγματος) δέχονται ότι τα πρωτότυπα χειρόγραφα της βίβλου δεν υπάρχουν, τα πρώτα αντίγραφα των πρωτότυπων δεν υπάρχουν, το κείμενο δεν μπορεί να αναγνωριστεί σε ποιον ανήκει παρά μόνο με εικασίες και αβεβαιότητες και πολλά άλλα προβλήματα στην σειρά. Με όλα αυτά εσύ κοιμάσαι ήσυχος για την σωτηρία της ψυχής σου; Εναποθέτεις την σωτηρία σου σε κείμενα τα οποία δεν γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα ποιος τα έγραψε και από που προέρχονται. Κάθε άρνηση αυτών των ξεκάθαρων και πασίγνωστων θέσεων για την Κ.Δ ειναι σαν να υπάρχει άρνηση για την βαρύτητα. 

Αυτά ως προς το γενικό κομμάτι της “απάντησης” σου. Εάν θέλεις λεπτομερειακή αναίρεση των λεγόμενων σου τότε μπορείς να διαβάσεις, στο IslamForGreeks.org, ανοίγοντας τους εξής φακέλους ανά θεματολογία: απαντώντας τις κριτικές, Χριστιανισμός και Βίβλος. Εκεί θα βρεις όλες τις απαντήσεις περί βίβλου, τριάδας, δήθεν θεότητας του Ιησού κτλ. Όμως προτείνω και κάτι άλλο, και ελπίζω να μην κάνεις πίσω όπως έκανε ο Ραπτόπουλος και ο Κηπούρογλου. Να συζητήσουμε τετ α τετ σε δημόσιο διάλογο τα παραπάνω θέματα σε μορφή debate. Συμφωνείς; Εάν όχι μην κάνεις καν τον κόπο να μου δικαιολογηθείς όπως έκαναν οι ομόθρησκοι σου. Απλά…αστό.

Άχμαντ Ελντίν



Categories: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading