Οι δέκα ήμερες του μήνα Δουλ Χιτζα (2015)

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Οι πρώτες 10 μέρες του Ισλαμικού μήνα Δούλ Χίτζα είναι οι καλύτερες μέρες για να λατρέψουμε τον Δημιουργό μας μιας και τις προτίμησε ο Ύψιστος από τις υπόλοιπες άλλες. Ο Ίμπν Αμπάς αφηγήθηκε ότι ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε ότι οι ενάρετες πράξεις είναι πιο αγαπητές στον Αλλάχ σε αυτές τις ημέρες (Μπουχάρι, 2/457)

Επίσης, ο Άνας αφηγήθηκε ότι ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για τις καλές πράξεις που εκτελούνται σε αυτές τις ήμερες (Αντ-Ντάαριμι 1/357 – αυθεντικό στο αλ-ιρουα 3/398)

Πολλά άλλα κείμενα δείχνουν και μας αποδεικνύουν ότι αυτές οι 10 μέρες είναι καλύτερες από όλες τις άλλες ήμερες του χρόνου, χωρίς καμία εξαίρεση, ακόμα και από τις τελευταίες ήμερες του Ραμαζανίου. Όμως οι τελευταίες νύχτες του Ραμαζανίου είναι καλύτερες από τις πρώτες 10 μέρες του Δούλ Χίτζα διότι στις νύχτες του Ραμαζανίου έχουμε την νύχτα «κάντρ» οπου η νύχτα αυτή είναι καλύτερη και από 1000 μήνες λατρείας (Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, τόμος 5, σελ. 412)

Έτσι λοιπόν, σαν Μουσουλμάνοι, πρέπει να αρχίσουμε αυτές τις ήμερες με ειλικρινής μετάνοια και να ζητήσουμε συγχώρεση από τον Δημιουργό μας. Να κάνουμε αρκετές ενάρετες πράξεις, γενικά, και να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα γίνεται να κάνουμε τα παρακάτω:

Νηστεία:

Να νηστέψουμε σε αυτές τις πρώτες 9 μέρες του μήνα Δούλ Χίτζα γιατί είναι Σούννα και επειδή ο Προφήτης Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) μας ενθάρρυνε να κάνουμε καλές και ενάρετες πράξεις σε αυτές τις πρώτες ημέρες. Η νηστεία είναι μια από τις καλύτερες πράξεις που ο Αλλάχ την έχει διαλέξει για τον εαυτό Του όταν είπε: «Όλες οι πράξεις του υιού του Αδάμ είναι γιαυτόν εκτός από την νηστεία που είναι για Μένα και Εγώ θα την ανταμείψω (Μπουχάρι νούμερο 1805). Ο ίδιος ο Προφήτης συνήθιζε να νηστεύει τις πρώτες 9 ημέρες του Δούλ Χίτζα (Αν Νασάι, 4/205 και από τον Άμπου Νταούντ – αυθεντικό από τον Αλλάμα αλ Αλμπάνι στο Σαχίχ Άμπου Νταούντ, 2/462)

Απαγγέλλοντας συχνά Τακμπίρ, Ταχμίντ, Ταχλίλ και Τασμπίχ

Είναι Σούννα στις πρώτες 10 ημέρες του Δούλ Χίτζα να απαγγέλουμε Τακμπίρ, δηλαδή να λέμε Αλλάχου Άκμπαρ (Ο Αλλάχ είναι ο Μέγας), Να λέμε Ταχμίντ, δηλαδή Αλχάμντουλιλλα (όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ). Να λέμε Ταχλίλ, δηλαδή Λα Ιλάχα Ίλα Αλλάχ (Δεν υπάρχει άλλος Θεός (άξιος λατρείας) εκτός από τον Αλλάχ) και να λέμε Τασμπίχ δηλαδή Σουμπχάναλλα (το μεγαλείο ανήκει στον Αλλάχ). Αυτά τα λόγια μπορούν να ειπωθούν στο τζαμί, στο σπίτι, στο δρόμο, και σε κάθε μέρος που επιτρέπεται η ενθύμηση του Αλλάχ.

Διαβάζουμε στο Κοράνι:

«Ώστε να αποκτήσουν καλές ωφέλειες και να αναφέρουν το όνομα του ΑΛΛΑΧ – στις ορισμένες Ημέρες» (Κοράνι 22:28)

Η πλειοψηφία των λογίων (Ουλεμά) εξηγούν το «στις ορισμένες Ημέρες» ότι είναι οι πρώτες 10 ήμερες του Δούλ Χίτζα (Μούσναντ του Ιμάμ Άχμαντ τόμος 7, σελ.224)

Κάνοντας Χάτζ και Ούμρα

Το Χάτζ είναι το υποχρεωτικό ετήσιο προσκύνημα γιαυτόν που είναι ικανός οικονομικά και φυσικά (υγιής) να το εκτελέσει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή (8,9,10,11,12,13 του μήνα Δούλ Χίτζα). Είναι η 5η κολώνα του Ισλάμ όπως είναι γνωστό από το χαντίθ του Γαβριήλ. Η Ούμρα από την άλλη είναι Σούννα, αλλά υπάρχει διαφωνία μεταξύ των λογίων για το αν είναι υποχρεωτική η όχι.   

Ουντχία  (Θυσιάζοντας το ζώο) 

Μια καλή και ενάρετη πράξη που φέρνει ένα άτομο «κοντά» στον Αλλάχ σε αυτές τις 10 ημέρες είναι η σφαγή ενός ζωντανού (κατσίκι, πρόβατο, αγελάδα η καμήλα) ως θυσία και έπειτα να φαγωθεί (και αν γίνεται να μοιραστεί ένα μέρος σε φτωχούς). Ο πιστός πρέπει να ψάξει ένα καλό, χοντρό και υγιής ζώο που θα ξοδέψει λεφτά σε αυτό για χάρη του Αλλάχ. Η σφαγή πρέπει να πραγματοποιηθεί την 10η μέρα του Δούλ Χίτζα, που είναι ημέρα γιορτής (ίντ αλ άντχα), μετά την προσευχή. (Φατάουα αλ Λάτζνα τόμος 11, σελ. 406)

Ας βιαστούμε λοιπόν να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο μέσα σε αυτές τις 10 μέρες

—————————————————————

***Για το 2015: Η πρώτη ημέρα του μήνα Δούλ Χίζτα είναι την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015. Οι Μουσουλμάνοι που κάνουν το Χάτζ θα σταθούν στο Άραφα την Τετάρτη στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 (δηλαδή 9 Δούλ Χίτζα) και θα γιορτάσουμε το Ίντ αλ Άντχα την Πέμπτη στις 24 Σεπτέμβρη 2015 (δηλαδή 10 Δούλ Χίτζα).

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: