Θετική σκέψη για τον Αλλάχ – حسن الظن بالله

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Μουσουλμάνος οφείλει να έχει θετική σκέψη για τον Δημιουργό. Τι σημαίνει έχω θετική σκέψη για τον Αλλάχ; Σημαίνει ότι είμαι αισιόδοξος γιαυτον και δεν απελπίζομαι από την χάρη και την ευσπλαχνία του. Όταν κάνω μια καλή πράξη (όπως ορίζει το Κοράνι και η Σούννα) τότε έχω ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτή. Όταν καλώ τον Αλλάχ έχω ελπίδα ότι θα απαντήσει στην επίκληση μου. Όταν πέσω στην αστοχία της αμαρτίας και ζητήσω συγχώρεση, αφού σταματήσω το αμάρτημα και μετανιώσω, έχω ελπίδα ότι θα δεχτεί την μετάνοια μου.

Και όταν ο Ύψιστος επιτρέπει να συμβούν συμφορές, ο πιστός δεν απελπίζεται και κρατά την θετική σκέψη για τον Κύριο του. Γνωρίζει και εμπιστεύεται την σοφία του Υψίστου και ότι ορίζει στην δημιουργία περιέχει ωφέλεια και δικαιοσύνη.

Και κάθε εντολή που πρέπει να τηρηθεί η κάθε απαγόρευση στην οποία πρέπει να απομακρυνθούμε, πιστεύουμε ότι ωφελεί τον άνθρωπο, είτε αναγνωρίζουμε και κατανοούμε την σοφία είτε όχι. Επιγραμματικά, αυτή είναι η θετική σκέψη που πρέπει να κρατούμε για τον Κύριο μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσιάζει το στοιχείο της θεοφοβίας.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

%d