Ερώτηση: «Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από το χαράμ, που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις εργασίες στην κοινωνία μας;»

Ερώτηση:

Σαλααμ Αλεϊκουμ. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την εργασία και το χαλάλ και το χαράμ σε αυτή. Σε μία δυτική κοινωνία ακόμα και δουλειές που θεωρούνται χαλαλ, έχουν και το χαράμ μέσα. Για παράδειγμα η εργασια σε κεντρο με παιδια με ειδικες αναγκες θεωρειται επιτρεπτη φανταζομαι, αλλα εμπεριεχει και δραστηριότητες όπως μουσική και χορός για τα παιδιά, που είναι χαραμ. Προσωπικά πρόκειται να δουλέψω σε ένα κέντρο τηλεφ. εξυπηρετησης για ατομα που νοικιάζουν διαμερισμα για τις διακοπες τους. Είναι πολύ πιθανό οτι μερικα απο τα ζευγαρια δεν θα ειναι παντρεμενα, στα διαμερισματα ισως υπαρχουν εικόνες, μουσικη, αλκοολ και γενικά πράγματα που για το ισλαμ ειναι απαγορευμενα. -Με βαραινει και κατα ποσο αμαρτια, αν εργαζομαι στο παραπανω τηλεφ. κεντρο; -Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από το χαραμ, που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις εργασίες στην κοινωνία μας; όντας αναγκασμένοι να δουλέψουμε. Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Αλέηκουμ Ασσαλάμ. Είναι αλήθεια ότι το χαραάμ κρύβεται σχεδόν παντού στις ημέρες μας. Είναι αλήθεια επίσης ότι οι γυναίκες επιβαρύνονται πολύ περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες στο κομμάτι αυτό. Παρολαυτα όμως πρέπει να σταθούμε όρθιοι και ίσιοι απέναντι στις εντολές του Αλλάχ του Υψίστου ο οποίος λέει:

«…Να συνεργάζεστε ο ένας με τον άλλο στο καλό έργο και στην ευσέβεια, αλλά να μην συνεργάζεστε ο ένας με τον άλλο στην αμαρτία και στην εχθρότητα (παραβίαση)» {Κοράνι 5:2}

Γιαυτο αδελφή μου μείνε μακριά από αυτήν την δουλειά διότι με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια θα βοηθάς στην παρανομία τον άλλον και όχι στο χαλάλ. Και να θυμάσαι ότι: «όποιος αφήσει κάτι για χάρη του Αλλάχ τότε ο Αλλάχ θα του το αντικαταστήσει με κάτι καλύτερο» (αυθεντικό χαντιθ από την συλλογή του Ιμάμ Άχμαντ). Αυτό είναι κανόνας από τον Αλλάχ και δέσμευση γιαυτους που πιστεύουν και τηρούν τις εντολές του χωρίς να φοβούνται. Οι Σάλαφ συνήθιζαν να λένε: «Εάν ένα άτομο αποφασίσει να εγκαταλείψει την αμαρτία, ο Αλλάχ θα του στείλει ενισχύσεις από όλες τις πλευρές».

Σίγουρα υπάρχουν εργασίες που το χαράμ δεν υπάρχει η μπορεί να περιοριστεί. Είναι λίγες και δυσεύρετες αλλά υπάρχουν. Μην ξεχνάς ότι η συντήρηση σου, ως άνθρωπος, είναι γραμμένη και οριοθετημένη από τον Αλλάχ. Γιαυτο σκοπός σου είναι να ψάχνεις το χαλάλ και να μην λυγίσεις από την ασχήμια και την αμαρτία της καθημερινότητας.

Η συγκεκριμένη εργασία βοήθα τον άλλον στην παρανομία. Εάν ήταν μια άλλη εργασία οπου το χαράμ θα ήταν διαχειρίσιμο και απομονωμένο θα σε συμβούλευα διαφορετικά πράγματα.

Οι τύψεις που ένιωσες είναι ευλογία για έναν πιστό και ο Αλλάχ να σε ευλογεί και να σε φωτίζει στη ζωή σου και στην καθημερινότητα σου. Ο Αλλάχ να σε προστατεύει, να σου δίνει κουράγιο και να σε κρατάει με δύναμη και σταθερότητα στο μονοπάτι του. Είθε Ο Αλλάχ ο Ύψιστος να σου ανοίξει τις πόρτες της ευσπλαχνίας του και να σε απαλλάξει από κάθε ανάγκη. 

 وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading