Ποιος φταίει για τα προβλήματα μας ;

Άχμαντ Μ. Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο μεγάλος Ιμάμ Μαάλικ εύστοχα παρατήρησε, λέγοντας, ότι τα ζητήματα της μετέπειτα γενιάς των Μουσουλμάνων δεν πρόκειται να διορθώνουν εάν δεν αναζητήσουν αυτό που διόρθωσε τα ζητήματα της πρώτης γενιάς Μουσουλμάνων. Και ορθά τίθεται το ερώτημα: Και τι διόρθωσε την πρώτη γενιά των Μουσουλμάνων; Οι πορείες; Οι διαδηλώσεις; Η κομματικοποίηση; Η μίμηση των κουφάρ; Φυσικά και όχι. Αυτό που διόρθωσε την πρώτη γενιά των Μουσουλμάνων και τους έκανε επιτυχημένους ήταν η προσκόλληση στο Κοράνι και την Σούννα, η μελέτη των πρώτων ενάρετων προκατόχων μας (Σάλαφ), η εξωτερίκευση της γνώσης σε πράξεις, η παιδεία και η καλλιέργεια. {αλ-Χουντα ουα Νούρ, του Αλλάμα Σέηχ αλ Αλμπάνι}

Εάν δεν αλλάξουμε εμείς (σαν Μουσουλμάνοι), να αναθεωρήσουμε την σκέψη μας και την στάση μας απέναντι στο Κοράνι και την Σούννα, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Η προσκόλληση στο Κοράνι και την Σούννα, με την κατανόηση των ενάρετων Μουσουλμάνων προκατόχων, θα φέρει την αλλαγή, και την επιτυχία, όχι το να κατηγορούμε συνεχώς τους άλλους για τις δικές μας αδυναμίες.

Οι «άλλοι» κάνουν την δουλειά τους, όπως και εμείς οφείλουμε να κάνουμε την δουλεία μας. Και η δουλειά μας πρέπει να είναι η παιδεία και η καλλιέργεια. Το να ρίχνουμε συνεχώς το φταίξιμο στους άλλους δεν οδηγεί πουθενά. Το αντίθετο μάλιστα, μας κρατά πίσω.

Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم  είπε:

«Σύντομα τα έθνη θα μαζευτούν γύρω σας (να σας επιτεθούν) σαν να πρόκειται να γευματίσουν γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι/πιάτο.» Κάποιος είπε «Μήπως θα είναι γιατί θα είμαστε λίγοι εκείνες τις ημέρες;» Είπε «Όχι, θα είστε πολλοί σαν τον αφρό του ποταμιού (η κάτι παρόμοιο) αλλά άχρηστοι και ο Αλλάχ θα πάρει τον φόβο από την καρδιά των εχθρών σας (που είχαν για εσάς) και θα ρίξει στην καρδιά σας «Ουάχν» (αδυναμία). Κάποιος του είπε «Και τι είναι το Ουάχν Απόστολε του Αλλάχ;» Είπε: «Η αγάπη για αυτόν τον κόσμο και αντιπάθεια για τον θάνατο» [Άμπου Νταούντ, 4297]

Ποιος έχει την ευθύνη λοιπόν; Ο «άλλος» η εμείς οι ίδιοι; Ποιος φταίει για την κατάσταση της Ούμμα; Οι Μουσουλμάνοι που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου, με διαφορές κομματικοποιημένες αντιλήψεις και αθεϊστικές φιλοσοφίες, θα ρίξουν το φταίξιμο στους άλλους. Ποτέ δεν θα κοιταχτούν στον καθρέφτη να αναθεωρήσουν την στάση τους, τον τρόπο σκέψης τους και την συμπεριφορά τους απέναντι στον Ύψιστο και τις εντολές του (Κοράνι και Σούννα). Για όλα φταίνε οι κυβερνήτες, οι τύραννοι, οι εχθροί, οι γονείς, η κοινωνία. Ποτέ όμως δεν θα ασκήσουν κριτική στον ίδιο τους τον εαυτό. Για όλα φταίνε οι άλλοι, και ποτέ αυτοί.

Ο Ύψιστος κατηγορεί τον κακό Μουσουλμάνο για την μίζερη κατάσταση του ενώ ο κακόδοξος και ο πλανεμένος, η αυτός που είναι αδαής, προτιμά να ρίχνει τις κατηγορίες στους άλλους. Μήπως γνωρίζουν καλύτερα από Αυτόν που τους έπλασε; Ακόμα όμως και αν οι υπεύθυνοι είναι «οι άλλοι» τότε γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι ο Αλλάχ το επέτρεψε (την ανωτερότητα των εχθρών) λόγω της πνευματικής αρρώστιας αυτής (Ουάχν) των Μουσουλμάνων;

Δεν είναι αλήθεια άραγε ότι η αγάπη για την επίγεια ζωή έχει καταλάβει τον μεγαλύτερο χώρο στην καρδιά μας; Αν ναι, που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γιαυτο, ας μην απορούμε για την μίζερη κατάσταση μας.

Ο εχθρός, ο κόσμος όλος, δεν πρόκειται να μας σεβαστεί εάν δεν επιστρέψουμε στο Ισλάμ, στο αυθεντικό Ισλάμ του Προφήτη και των Σαχάμπα, έτσι όπως το κατανόησαν οι ενάρετοι προκάτοχοι μας που έζησαν ένδοξες ημέρες και έγραψαν ιστορία. Όχι το «Ισλάμ» αυτό το οποίο απαρτίζεται από κακοδοξίες, αιρέσεις, εξτρεμισμό, μυστικισμό, φιλοσοφίες, δυτικές έννοιες και ιδεολογίες.

Ο Αμπντάλλα Ίμπν Ούμαρ αφηγείται: «Ο Απόστολος του Αλλάχ (صلى الله عليه وسلم) στράφηκε προς εμάς και μας είπε: «Ω εσείς οι Μουχατζιρήν (οι πρώτοι Μουσουλμάνοι που μετανάστευσαν από την Μέκκα στην Μεδίνα), υπάρχουν πέντε πράγματα με τα οποία θα δοκιμαστείτε, και αναζητώ καταφύγιο στον Αλλάχ σε περίπτωση που θα τα ζήσετε (και είναι τα εξής):   

  • Η ανηθικότητα θα εμφανιστεί ανάμεσα στους ανθρώπους, σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα την διαπράττουν ανοιχτά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και να εξαπλωθούν ανάμεσα τους  επιδημίες και ασθένειες οι οποίες δεν ήταν γνωστές στους προκατόχους τους.

  • Θα κλέβουν στο ζύγισμα και στο μέτρημα με αποτέλεσμα να προσβληθούν με χρόνια γεμάτα δυσκολίες, από πείνα, και την αδικία των κυβερνητών τους.

  • Θα αρνούνται να δώσουν την Ζακά (ελεημοσύνη προς τον φτωχό) από τον πλούτο τους με αποτέλεσμα η βροχή να παρακρατηθεί για αυτούς στον ουρανό, και αν δεν ήταν για τα ζώα, τότε δεν θα έπεφτε βροχή επάνω τους.

  • Θα παραβιάζουν την συμφωνία που έχουν με τον Αλλάχ και τον Απόστολο Του με αποτέλεσμα ο Αλλάχ να δώσει την δυνατότητα στους εχθρούς τους να υπερισχύσουν πάνω τους και να αρπάξουν ότι έχουν στα χέρια τους.

  • Εάν οι κυβερνήτες τους δεν αποφασίζουν σύμφωνα με το βιβλίο του Αλλάχ (Κοράνι) και δεν αναζητήσουν κάθε καλό από αυτό που ο Αλλάχ αποκάλυψε, τότε θα τους κάνει να πολεμούν μεταξύ τους»

[Σούναν Ίμπν Μάτζα χαντίθ νούμερο 4019, αυθεντικό με συναίνεση των λογίων και με καταγραφή από πολλές άλλες συλλογές (αλ Μουσταντρακ του Χαάκιμ  τόμος 4, σελ. 583 και στο αλ Αουσατ του Ταμπαρανί τόμος 5, σελ. 61-62)]

Η ανηθικότητα και η αισχρότητα που μας περιβάλει έχει φέρει ασθένειες και επιδημίες που πράγματι ήταν άγνωστες στους προγόνους μας. Εάν λοιπόν βιώνουμε δυσκολίες, πείνα, και νιώθουμε ότι μας αδικούν οι κυβερνήτες μας, ας ρίξουμε μια ματιά στις πράξεις μας. Μήπως κάποτε αδικήσαμε και εμείς, κλέψαμε τον διπλανό μας, αδικήσαμε στο μέτρημα και στο ζύγισμα; Εάν ο πλανήτης μας υποφέρει από ξηρασία (η οτιδήποτε που αφορά το περιβάλλον) τότε ίσως είναι γιατί ξεχάσαμε τον φτωχό που έχει μερίδιο από την περιουσία μας. Όταν ο εχθρός μας καταδυναστεύει είναι γιατί εμείς ξεχάσαμε τον Κύριο μας και την καθοδήγηση του Προφήτη μας και αφήσαμε τις επιθυμίες μας να μας καταδυναστεύσουν πρώτα. Κάθε εμφύλιος και διχόνοια μεταξύ των Μουσουλμάνων έγκειται στο γεγονός ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τις γνώμες του κάθε ένα η την κομματικοποίηση. Δεν στηρίζονται στην αποκάλυψη και στον θεϊκό Νόμο.

Ποιος φταίει λοιπόν για τα προβλήματα μας; Εμείς και μόνο εμείς και όπως λέει ο Ύψιστος:

Ο Αλλάχ, βέβαια, ποτέ δεν θ’ αλλάξει την κατάσταση ενός λαού, αν αυτοί οι ίδιοι δεν αλλάξουν ό,τι είναι μέσα στις ψυχές τους {Κοράνι 13:11}

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: