Παιδεία και εξαγνισμός – التصفية و التربية

αναδημοσίευση  

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Το πιστεύω/δόγμα και οι (λατρευτικές) πράξεις πρέπει να απορρέουν αποκλειστικά από το Βιβλίο του Υψίστου (Κοράνι) και από την προφητική μεθοδολογία του Προφήτη Του صلى الله عليه وسلم  (Σούννα). Αυτά, με την σειρά τους, πρέπει να κατανοούνται σύμφωνα με την γνώση και την κατανόηση των Σαχάμπα (οπαδοί – φίλοι του Προφήτη). Αυτό το ορθό μονοπάτι, στο οποίο καλεί ο Ύψιστος, οδηγεί στην επιτυχία και την ευτυχία, σε αυτήν την ζωή και την επόμενη.

Δυστυχώς, πολλοί Μουσουλμάνοι έχουν εγκαταλείψει αυτό το έξοχο μονοπάτι. Όμως για να αναβιώσει το Ισλάμ στις τάξεις των Μουσουλμάνων πρέπει να τηρηθούν δυο βασικά στοιχεία:

1) Εξαγνισμός: Η διαδικασία της κάθαρσης του μονοπατιού από βλαβερά και ξένα πράγματα και από διάφορα εμπόδια.

2) Παιδεία: Το να λάβουμε Ισλαμική παιδεία και έπειτα να την προσφέρουμε προς τους συνανθρώπους μας.

Αυτά τα δυο βασικά στοιχεία ήταν το επίκεντρο της αποστολής του Προφήτη, όπως λέει και ο Ύψιστος:

هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِّنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُوا مِن قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ

«Αυτός είναι που έχει στείλει στους αγράμματους έναν απόστολο από τη γενιά τους, για να απαγγείλει σαυτούς τα (κορανικά) εδάφια Του, να τους εξαγνίσει και να τους διδάξει το Βιβλίο και τη Σοφία, ακόμα κι αν ήταν πριν πλανεμένοι» {Κοράνι 62:2}

Συνεπώς, ο Μουσουλμανικός κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να εκτεθεί σε κείμενα και μεθοδολογίες που θα του προσφέρουν ορθή κατανόηση της Ισλαμικής Ορθοδοξίας με έναν απλό και εξαγνιστικό τρόπο. Θα του προσφέρουν δυο σημαντικά πράγματα: 1) Καθαρά και αυθεντικά Ισλαμικά διδάγματα 2) Οδηγό για ένα επιτυχημένο τρόπο τήρησης.

Και πράγματι, στο www.IslamForGreeks.org, ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης το συναντά αυτό στην Ελληνική γλώσσα, καθώς και όλα τα μαθήματα, άρθρα, ηχητικά και βίντεο, τα οποία έχουμε παρουσιάσει μέχρι στιγμής, έχουν αυτήν την κατεύθυνση. Είθε ο Αλλάχ ο Ύψιστος να μας κρατήσει με σταθερότητα σε αυτό το μονοπάτι. Ας δούμε όμως λίγο πιο λεπτομερειακά τις βασικές αρχές.

Εξαγνισμός – التصفية

Ο εξαγνισμός είναι απαραίτητος στο κομμάτι των Ισλαμικών πηγών, των πιστεύω, της Ισλαμικής γνώσης και των πράξεων μας.

α) Εξαγνισμός των πηγών γνώσης

Ρήσεις οι οποίες είναι μη αυθεντικές η επινοημένες, οπου αποδίδονται στον Προφήτη μας και στους Σαχάμπα, πρέπει να αγνοούνται καθώς δεν μπορούν αποτελούν πηγές γνώσης η βάσεις για τις λατρευτικές μας πράξεις. Για την ακρίβεια, αυτές οι ρήσεις ευθύνονται για πολλές αιρέσεις και πλάνες. Γιαυτο, οφείλουμε να προσέχουμε τις ρήσεις που αποδίδονται στον Προφήτη και να ελέγχουμε την εγκυρότητα τους, είτε είμαστε από αυτούς που μαθαίνουν, είτε είμαστε από αυτούς που διδάσκουν η μεταφέρουν το Ισλαμικό μήνυμα. Ο Προφήτης  صلى الله عليه وسلم  εγκωμίασε αυτούς που αγωνίζονται υπέρ του εξαγνισμού των διδασκαλιών του, είπε:

«Αυτή η γνώση (Ισλάμ) θα μεταφερθεί από αξιόπιστα άτομα από κάθε γενιά. Θα αποβάλουν κάθε αλλοίωση των εξτρεμιστών, κάθε ψέμα των απατεώνων και κάθε παρερμηνεία του αδαή»  

{από την συλλογή του αλ Μπάιχακι, τόμος 10, σελ. 209, Χιντάητουρ Ρουά, νο. 239 – αυθεντικό}

β) Εξαγνισμός των πιστεύω 

Τα πιστεύω των Μουσουλμάνων, δυστυχώς, έχουν επηρεαστεί από πολλούς ξένους, μη Ισλαμικούς παράγοντες, όπως φιλοσοφικούς στοχασμούς, συνήθειες από τοπικές κουλτούρες και άλλα παρόμοια. Οφείλουμε να εξαγνίσουμε την πίστη μας από τέτοιου είδους αντιλήψεις και να επιστρέψουμε στα αυθεντικά κείμενα του Κορανίου και της Σούννα και να απαλλαχτούμε από κάθε μορφή Σίρκ (πολυθεϊσμό, ειδωλολατρία, παγανισμό). Αυτό ήταν και το πιστεύω των Σαχάμπα και ο Ύψιστος καλεί τους πιστούς να πιστεύουν όπως τους Σαχάμπα, λέει:

فَإِنْ آمَنُوا بِمِثْلِ مَا آمَنتُم بِهِ فَقَدِ اهْتَدَو

«Και αν πιστέψουν όπως εσείς (Προφήτης και σαχάμπα) πιστέψατε, τότε είναι καθοδηγημένοι με την αλήθεια» {Κοράνι 2:137}

γ) Εξαγνισμός των πράξεων

Συχνά παρατηρούμε στις πράξεις των Μουσουλμάνων λατρευτικές πρακτικές που δεν συνάδουν με τις εντολές του Αλλάχ και του Προφήτη Του. Με αποτέλεσμα αυτές οι πρακτικές να καταλήγουν να είναι Μπίντα’α. Μπίντα’α είναι η καινοτομία (επινόηση) από μεριά του Μουσουλμάνου σε θέματα λατρείας και θεολογίας/δογματικής. Με άλλα λόγια, είναι η αίρεση. Συνεπώς, σαν Μουσουλμάνοι, έχουμε μεγάλη ανάγκη από εξαγνισμό στο κομμάτι των λατρευτικών εκφράσεων μας και των πράξεων μας, έτσι ώστε κάθε μορφή λατρείας που πράττουμε να συνάδει απόλυτα με το παράδειγμα του Προφήτη μας και των μαθητών του. Οι πράξεις λατρείας περιορίζονται στις κύριες πηγές του Ισλάμ, το Κοράνι και την Σούννα. Επίσης, οι πράξεις λατρείας και γενικά το Ισλαμικό – θεολογικό δόγμα κατανοείται όχι από προσωπικό συλλογισμό, αλλά συμφωνά με την κατανόηση των μαθητών του ίδιου του Προφήτη μας صلى الله عليه وسلم . Ο Ύψιστος λέει: 

وَمَن يُشَاقِقِ الرَّسُولَ مِن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُ الْهُدَىٰ وَيَتَّبِعْ غَيْرَ سَبِيلِ الْمُؤْمِنِينَ نُوَلِّهِ مَا تَوَلَّىٰ وَنُصْلِهِ جَهَنَّمَ ۖ وَسَاءَتْ مَصِيرًا

«Κι όποιος εναντιώνεται στον Απόστολο, μετά τη καθοδήγηση που φανερά του αποκαλύφθηκε, κι ακολουθήσει άλλο δρόμο εκτός εκείνου των πιστών, θα τον εγκαταλείψουμε στο δρόμο που διάλεξε και θα οδηγηθεί στην φωτιά. Τι άθλιο τέλος!» {Κοράνι 4:115}

Και όποιος ακολουθεί άλλο δρόμο, μεθοδολογία και κατανόηση από αυτόν των πιστών, και εδώ «οι πιστοί» αυτοί είναι οι Σαχάμπα, τότε θα μείνει εγκαταλελειμμένος και εγκλωβισμένος σε αυτό που διάλεξε και αυτό που διάλεξε (αίρεση, πλάνη, λανθασμένη κατανόηση για το Ισλάμ) είναι ένα άθλιο τέλος οπου θα τον οδηγήσει στη φωτιά της Κόλασης. {Ταφσίρ ας Σάαντι, τόμος 1, σελ. 428}

Παιδεία – التربية

Η παιδεία είναι η προέκταση του εξαγνισμού. Είναι σε αυτό που οδηγεί ο εξαγνισμός. Το επόμενο βήμα είναι η γνώση με βάση τον εξαγνισμό που κάναμε. Μια γνώση που πρέπει να λαμβάνεται βήμα προς βήμα αποκτώντας ρίζες και θεμέλια μέσα μας (πνεύμα) και έξω μας (πράξεις). Στην πραγματικότητα, ο εξαγνισμός και παιδεία πάνε χέρι-χέρι, συμβαδίζουν.  

Ο Μουσουλμάνος πρέπει να είναι ακόλουθος του Προφήτη και έπειτα (ως προς το μεθοδολογικό κομμάτι) ακόλουθος των Σάλαφ (ενάρετων Μουσουλμάνων προκατόχων μας). Ο Αλλάχ ο Ύψιστος εγκωμιάζει τους Σαχάμπα και αυτούς που τους ακολούθησαν (Σάλαφ):

وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي تَحْتَهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۚ ذَٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

«Τους πρωτοπόρους (στο Ισλάμ), οι πρώτοι απ’ τους Μουχάτζιρούν μετανάστες που εγκατέλειψαν (τα σπίτια τους) κι (οι πρώτοι) Ανσάρ (υποστηρικτές της Μεδίνας), που βοήθησαν, καθώς επίσης κι αυτοί που τους ακολούθησαν με καλές πράξεις, ο Αλλάχ είναι ικανοποιημένος με αυτούς, και αυτοί με Αυτόν. Γι’ αυτούς (όλους) ο Αλλάχ ετοίμασε Κήπους, που κάτω τους κυλούν ποτάμια, για παντοτινή τους διαμονή. Αυτή είναι η (πιο) μεγάλη Νίκη.» {Κοράνι 9:100}

Οι Σαχάμπα ήταν οι ενάρετοι μαθητές που ο ίδιος ο Αλλάχ διάλεξε ως φίλους για τον Προφήτη μας. Εγκατέλειψαν την πλάνη και τον πολυθεϊσμό των πατεράδων τους, έμειναν σε στενή επαφή με τον Προφήτη, τον βοήθησαν, διδαχτήκαν απευθείας από αυτόν, ήταν μάρτυρες στις αποκαλύψεις και μετέδωσαν το μήνυμα του Ισλάμ σε όλη την οικούμενη.

Από την στιγμή που ο Μουσουλμάνος θα ορίσει ως παράδειγμα προς μίμηση τους Σαχάμπα, τότε αυτό θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας από κάθε είδους τυφλής μίμησης. Διότι θα αναζητά την Ισλαμική αλήθεια αντικειμενικά χωρίς να έχει προσκόλληση σε προσωπικότητες και σχολές σκέψεις.

Αυτή λοιπόν είναι η λύση για την Ούμμα (το σύνολο των Μουσουλμάνων). Ο εξαγνισμός και η Ισλαμική παιδεία.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Διαβάστε επίσης: Γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε τους Σάλαφ – أتبـــــاع الســــلف الصـــالحCategories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: