Άχμαντ Μ.Ελντίν
بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد
Ορισμένοι Ουλεμά (λόγιοι) είναι ελαστικοί με αδύναμες (ως αξιοπιστία) ρήσεις (αχαντίθ) που καταπιάνονται με ενάρετες πράξεις (νηστεία, δικρ, κτλ). Υποστηρίζουν ότι αυτές οι ρήσεις, αν και αδύναμες, προωθούν το στοιχείο της καλής πράξης. Σε περίπτωση που τέτοιες ρήσεις είναι αυθεντικές, τότε αυτό είναι και το ζητούμενο. Όταν όμως είναι μη αυθεντικές, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα τους, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση τήρησης τους, αρκεί να προωθούν ενάρετες πράξεις και όχι αμαρτίες.
Παρολαυτα, αυτοί οι λόγιοι που επέτρεψαν να κάνουν πράξεις μη αυθεντικά αχαντίθ τα οποία προωθούν ενάρετες πράξεις, ορίζουν 3 βασικές προϋποθέσεις:
- Το χαντίθ (ρήση) να μην είναι εξαιρετικά αναξιόπιστο
- Να έχει μια ορθή/έγκυρη βασική αρχή, όπως για παράδειγμα η βασική αρχή της προσευχής σε συνάθροιση. Για παράδειγμα, έχουμε ρήσεις που είναι αναξιόπιστες και καλούν στην τήρηση της προσευχής σε συνάθροιση. Αυτό έχει μια έγκυρη βάση μιας και έχουμε άλλες δεκάδες αξιόπιστες ρήσεις που καλούν σε αυτήν την βασική αρχή της προσευχής.
- Το χαντίθ δεν πρέπει να αποδίδεται στον Προφήτη. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι ειπώθηκε από τον Προφήτη ούτε να λέμε «Ο Προφήτης είπε, έκανε» κτλ.
Ορισμένοι άλλοι Ουλεμά (λόγιοι) λένε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η διάδοση αναξιόπιστων αχαντίθ γενικά, είτε με τις παραπάνω προϋποθέσεις είτε όχι. Και αυτό είναι και το πιο ορθό από τις δυο απόψεις διότι έτσι ασφαλίζεις την θρησκεία και την αξιοπιστία της. Ότι έχει ειπωθεί από τον Προφήτη με αυθεντικές μεταδόσεις είναι υπέρ αρκετό. Εάν ανοίξουμε αυτήν την πόρτα, γενικά και αόριστα, τότε ο απλός κόσμος δεν θα είναι σε θέση να διαχωρίσει τις εξαιρετικά αδύναμες ρήσεις από τις λιγότερο αναξιόπιστες, με αποτέλεσμα να τις υιοθετήσει, να δογματίζει με βάση αυτές και να καταλήξει στην πλάνη.
Άρα λοιπόν ότι μας έχει δοθεί με αξιοπιστία ως ρήση (χαντίθ) από τον Προφήτη είναι υπερ αρκετό για εμάς και δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε αναξιόπιστες ρήσεις.
Πηγή: Φατάουα Νούρ ‘αλα Ντάρμπ, τόμος 2, σελ.6
وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد
Categories: ΜΟΥΧΑΜΑΝΤ(σ), Μουσουλμάνοι