Ίμπν Ουαθημήν: Ο πιστός δεν εξαρτιέται από τις αιτίες

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η εξάρτηση και η εμμονή στις επίγειες αιτίες είναι μια επικίνδυνη αντίληψη για την ορθόδοξη δογματική ενός πιστού. Αν δεν στεγαστεί ορθά και με σωστή κατανόηση, τότε κινδυνεύει η εγκυρότητα του Ταουχίντ (μονοθεϊσμού) ενός ατόμου. Ορισμένα άτομα περιφρονούν και αγνοούν την σοβαρότητα του θέματος και δεν δείχνουν την ανάλογη προσοχή.

Είναι γνωστό ότι ο Ύψιστος, για κάθε τι που πρόκειται να γίνει, έχει ορίσει μια αιτία. Όταν κάποιος είναι άρρωστος, ο Αλλάχ έχει ορίσει συγκεκριμένες αιτίες για το πώς να γιατρευτεί. Η αδαημοσύνη (άγνοια) έχει τις αιτίες της για να απαλλαχτούμε από αυτήν (γνώση). Για να γεννηθούν τα παιδιά, ο Ύψιστος έχει ορίσει αιτίες, και ούτω καθεξής.

Δυστυχώς πολλοί εξαρτιούνται από τις αιτίες αυτές κάθε αυτές. Βλέπεις κάποιον να αρρωσταίνει και εξαρτιέται ολοκληρωτικά από τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τα φάρμακα. Και η νοοτροπία του δείχνει (να πιστεύει) ότι η γιατρειά είναι στα χέρια της κτίσης (νοσοκομεία, γιατροί, φάρμακα). Ξεχνά η δεν δίνει σημασία στο γεγονός ότι ο Αλλάχ ο Ύψιστος τα έχει ορίσει ως αιτίες. Κάποιες φορές ωφελούν κάποιες όχι. Και αν θα ωφελήσουν τότε είναι από την άδεια και την χάρη (και μόνο) του Υψίστου και αν δεν ωφελήσουν τότε είναι από την σοφία και την δικαιοσύνη του Υψίστου. Αυτή είναι η ορθή αντίληψη του Μουσουλμάνου πιστού, που πιστεύει ότι ο Αλλάχ είναι ο Κύριος ο Θεός του και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του Ταουχίντ (μονοθεϊσμού).

Ο άνθρωπος δεν πρέπει να δίνει σημασία στην αιτία (αυτή κάθε αυτή) αλλά σε Αυτόν που έφτιαξε την αιτία. Δεν αρνούμαστε την επίδραση και το αποτέλεσμα της αιτίας στο άτομο, αλλά αυτό το αποτέλεσμα και η επίδραση βρίσκεται στα χέρια του Υψίστου και το ελέγχει όπως επιθυμεί Αυτός (είτε με την χάρη του, είτε με την σοφία και την δικαιοσύνη του). Και ο Ύψιστος λέει:

وَمَا هُم بِضَارِّينَ بِهِ مِنْ أَحَدٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ

«Δεν μπορούσαν όμως να βλάψουν κανένα, χωρίς την άδεια του Αλλάχ» {Κοράνι 2:102}

Πηγή: [Φατάουα Νούρ άλα Ντάρμπ, νο. κασέτας 356]

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد  Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

%d