Η ομολογία των πλανεμένων στη Κόλαση – رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَ

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Λέει ο Ύψιστος στο Κοράνι:

يَوْمَ تُقَلَّبُ وُجُوهُهُمْ فِي النَّارِ يَقُولُونَ يَا لَيْتَنَا أَطَعْنَا اللَّهَ وَأَطَعْنَا الرَّسُولَا

وَقَالُوا رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَا

رَبَّنَا آتِهِمْ ضِعْفَيْنِ مِنَ الْعَذَابِ وَالْعَنْهُمْ لَعْنًا كَبِيرًا

«Την Ημέρα που τα πρόσωπα τους θ’αναποδογυριστούν στη Φωτιά, θα πουν: «Αλίμονο μας, μακάρι να υπακούαμε στον Αλλάχ και μακάρι να υπακούαμε τον Απόστολο. Και είπαν: «Κύριέ μας, υπακούσαμε τους άρχοντες και τους μεγαλύτερους μας και μας παραπλάνησαν από τον (ίσιο) δρόμο. Κύριε μας, διπλασίασε την τιμωρία τους, και να τους καταραστείς με την πιο μεγάλη κατάρα» {Κοράνι 33:66-68}

– Ο Ιμάμης ατ Τάμπαρι σχολιάζει στο ταφσίρ του:

Την ημέρα της Κρίσης, οι άπιστοι θα πουν όταν θα βρεθούν στην Κόλαση

«Κύριε μας, υπακούσαμε τους άρχοντες και τους μεγαλύτερους μας»: Δηλαδή τους υπάκουσαν στην πλάνη και στο σίρκ (πολυθεϊσμό, ειδωλολατρία, παγανισμό).

«και μας παραπλάνησαν από τον (ίσιο) δρόμο»: Δηλαδή, μας απομάκρυναν από την αλήθεια και από το μονοπάτι της καθοδήγησης, από το να πιστέψουμε στην μοναδικότητα Σου και από το να σε υπακούσουμε σε αυτήν την ζωή.

– Ο Ιμάμης αλ Κούρτουμπι στο ταφσίρ του αναφέρει τον σχολιασμό του Κατάντα γιαυτα τα εδάφια λέγοντας:

«άρχοντες»: Είναι μια γενική περιγραφή για τους αρχηγούς, είναι αυτοί που ηγούνται των ανθρώπων. Ηγούνται στην πλάνη και στο σίρκ. Και τους υπάκουσαν οταν ταυτόχρονα ήταν ανυπάκουοι στον Αλλάχ τον Ύψιστο. Γιαυτο και παραδέχονται ότι πλανήθηκαν από το ίσιο μονοπάτι, το μονοπάτι του ταουχίντ (μονοθεϊσμού).

«Κύριε μας, διπλασίασε την τιμωρία τους»: Δυο τιμωρίες, μια τιμωρία για την απιστία τους και μια τιμωρία που μας παραπλάνησαν.

– Ο Ιμάμης Ίμπν Καθίρ σχολιάζει στο ταφσίρ του για τα εδάφια:

Την Ημέρα εκείνη που τα πρόσωπα τους θα αναποδογυρίσουν στην φωτιά θα πουν:

«μακάρι να υπακούαμε στον Αλλάχ και μακάρι να υπακούαμε τον Απόστολο»: Θα εύχονται να είχαν καθοδηγηθεί στην επίγεια ζωή τους μέσω της υπακοής προς στον Αλλάχ και τον Απόστολο Του.

υπακούσαμε τους άρχοντες και τους μεγαλύτερους μας: Δηλαδή τους πρεσβυτέρους μας και τους λόγιους μας (όπως αναφέρει ο Ίμπν Χάτιμ). Τους ακολουθήσαμε ενώ είχαμε εναντιωθεί στο κάλεσμα του Αποστόλου  και πιστεύαμε ότι στέκονται σε ορθά θεμέλια (γνώσης). Στην πραγματικότητα όμως, όπως αντιληφτήκαμε, στέκονται στο απόλυτο τίποτα.

«Κύριε μας, διπλασίασε την τιμωρία τους»: Για την απιστία τους, καθώς επίσης μας παραπλάνησαν.

Ο Ιμάμης Άχμαντ αν Νάτζμι σχολιάζει τα εδάφια «Κύριε μας, υπακούσαμε τους άρχοντες και τους μεγαλύτερους μας» – «Κύριε μας, διπλασίασε την τιμωρία τους»:

Δούλε του Αλλάχ, είναι υποχρεωτικό να πάρεις ως απόλυτη/αποκλειστική πηγή της θρησκείας σου και ως αρχηγό τον Απόστολο του Αλλάχ. Κανείς δεν πρέπει να υψώνεται σε τέτοιο βαθμό που να τον ακολουθούμε εκφράζοντας (με αυτόν τον τρόπο) αντίθεση προς την Σούννα του Προφήτη

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: