Γιατί δημιουργηθήκαμε και γιατί υπάρχουμε; وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Λέει ο Ύψιστος στο Κοράνι:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

مَا أُرِيدُ مِنْهُم مِّن رِّزْقٍ وَمَا أُرِيدُ أَن يُطْعِمُونِ

إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ

«Και δεν έπλασα τα πνεύματα και τους ανθρώπους, παρά μόνο για να Με λατρεύουν» Δεν ζητώ απ’αυτούς τίποτε για τη συντήρηση (Μου), και ούτε απαιτώ να Με θρέψουν. Πράγματι, ο Αλλάχ είναι ο Συντηρητής, Αυτός που κατέχει την δύναμη και την εξουσία» {Κοράνι 51:56-58}

Το εδάφιο περιγράφει τον σκοπό για τον οποίο ο Αλλάχ δημιούργησε τα πνεύματα και την ανθρωπότητα, καθώς επίσης περιγράφεται ο λόγος για τον οποίο έχουν σταλεί οι Απόστολοι και οι Προφήτες. Έχουν σταλεί για να καλέσουν και να κηρύξουν στους λαούς τους τον Μονοθεϊσμό (Ταουχίντ), να λατρεύουν τον Έναν και Μόνο Θεό, τον Αλλάχ. Και αυτή η λατρεία, οφείλει να τους κάνει να τον γνωρίσουν και να τον αγαπήσουν, όπως επίσης να στραφούν σε Αυτόν με μετάνοια και υπακοή. Αυτός ο Μονοθεϊσμός υποχρεώνει τον πιστό να εγκαταλείψει όλους τους ψεύτικους θεούς (ανθρώπους, αντικείμενα, φύση κτλ).

Για να μπορεί ο άνθρωπος να πετύχει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, οφείλει να έχει γνώση για τον Αλλάχ, διότι δεν μπορείς να τελειοποιήσεις την λατρεία προς τον Δημιουργό αν πρώτα δεν τον μάθεις μέσω των ονομασιών και των ιδιοτήτων του. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερη γνώση έχεις για τον Αλλάχ, τόσο περισσότερο τελειοποιείται η λατρεία σου απέναντι Του.

Γιαυτο ο Αλλάχ ο Ύψιστος δημιούργησε το συμπάν. Δεν δημιούργησε τα πνεύματα και τους ανθρώπους γιατί τους έχει ανάγκη, και σίγουρα δεν έχει καμία ανάγκη να συντηρηθεί από αυτούς και γενικότερα από το δημιούργημα του. Είναι υπεράνω κάθε ανάγκης και ταυτόχρονα όλη η κτίση τον έχει ανάγκη. Τον έχουν ανάγκη για να τους συντηρήσει και να ικανοποιήσει τις βασικές τους ανάγκες. Γιαυτο και Ο Αλλάχ περιγράφεται ως ο «Συντηρητής» (αρ Ραζάκ).

«Πράγματι, ο Αλλάχ είναι ο Συντηρητής»: Παρέχει συντήρηση σε κάθε δημιούργημα του, είτε στον ουρανό, είτε στην γη. Κάθε τι έχει την συντήρηση του στον Αλλάχ.

«Αυτός που κατέχει την δύναμη και την εξουσία»: Δύναμη με την οποία δημιούργησε το σύμπαν. Τους ουρανούς και την γη. Ικανός να κάνει αυτό που επιθυμεί. Το θέλημα Του (στην κτίση) εκτελείται και κανείς και τίποτα δεν είναι σε θέση να το εμποδίσει. Ότι έχει ορίσει πραγματοποιείται και ότι δεν έχει ορίσει δεν συμβαίνει ποτέ.

Τίποτα δεν δραπετεύει από την γνώση Του και από το βασίλειο Του. Και η απόδειξη, για το μεγαλείο της Παντοδυναμίας Του, είναι το γεγονός ότι οι ευλογίες και οι χάρες Του φτάνουν σε όλη την κτίση.

Επίσης, απόδειξη για την Παντοδυναμία Του αποτελεί το γεγονός ότι θα αναστήσει τους νεκρούς, σε οποιαδήποτε φάση και αν βρίσκονται τα σώματα τους. Είτε αν έχουν γίνει σκόνη, είτε αν έχουν κατακρεουργηθεί, είτε αν έχουν διαμελιστεί στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Πηγή: Ταφσίρ ας Σάαντι

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: ΙΣΛΑΜ, ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: