Πώς να αποκτήσεις συγκέντρωση (الخشوع ) στην προσευχή – الشيخ سليمان الرحيلي حفظه الله

Άχμαντ Μ.Ελντίν

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολλούς είναι η έλλειψη συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της προσευχής, τα λεγόμενα ψιθυρίσματα τα οποία σου αποσπούν την προσοχή και σκέπτεσαι διάφορα άσχετα θέματα. Ο Σέηχ Σουλαιμάν αρ Ρουχάιλι απαντά σε αυτό το ερώτημα και δίνεις ορισμένες πολύτιμες συμβουλές αντιμετώπισης.

Ερώτηση:

«Πώς να διώξω τα «ψιθυρίσματα» κατά την διάρκεια της προσευχής έτσι ώστε να αποκτήσω Χουσού’ου (συγκέντρωση, θεοσέβεια και ταπεινότητα κατά την διάρκεια της προσευχής)»

Απάντηση του Σέηχ Σουλαιμάν αρ Ρουχάιλι: 

Για να αποκτήσεις Χουσού’ου πρέπει να αγωνιστείς (Τζιχάντ με τον εαυτό σου). Και υπάρχει μια αρχή: Κάθε φορά που η κατάσταση (για την οποία αγωνίζεσαι να πετύχεις) είναι σπουδαία/μεγάλη, τότε και η κατάκτηση της είναι δύσκολη. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά εφικτό να το πετέχιες. Άρα, η κατάσταση απαιτεί αγώνα. 

Πρώτον, από αυτά που ενισχύουν στην απόκτηση του Χουσού’ου είναι να ορίσεις για τον εαυτό σου ένα κομμάτι (από τον χρόνο σου) για εθελοντικές προσευχές στο σπίτι σου. Εκεί που κανείς δεν θα σε βλέπει, ακόμα και αν είναι προς το τέλος της νύχτας. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις Χουσού’ου, σε σημείο μάλιστα που το Χουσού’ου θα σου φάνει κάτι φυσιολογικό.

Επίσης, όπως αναφέρουν και οι Ουλεμά (λόγιοι) να προσφέρεις τις εθελοντικές προσευχές πριν τις υποχρεωτικές. Δηλαδή, δεν εισέρχεσαι αμέσως στην υποχρεωτική προσευχή. Προσεύχεσαι (πρώτα) τις εθελοντικές, είτε στο σπίτι είτε στο Τζαμί. Οι Ουλεμά λένε ότι η πρακτική αυτή κάνει την καρδιά πιο προσεκτική.

Επίσης, από τους τρόπους να αποκτήσεις Χουσού’ου είναι να είσαι συνειδητοποιημένος γιαυτα που λες στην προσευχή (να ξέρεις τι λες). Όταν λες «Αλλάχου Άκμπαρ» (Ο Αλλάχ είναι ο Μεγαλύτερος) να είσαι συνειδητοποιημένος για το νόημα του. Και όταν κάνεις επίκυψη με υποταγή στον Αλλάχ και λες «Σουμπχάννα Ράμπι αλ Αδίμ» (Δοξασμένος ο Τέλειος Αλλάχ, ο Μεγαλοπρεπής) να είσαι συνειδητοποιημένος της λέξης «αλ Αδίμ» (Μεγαλοπρεπής). Πως η καρδιά μου θα είναι απρόσεκτη με τον Μεγαλόπρεπη; Και καταυτόν τον τρόπο να σταθείς για την υπόλοιπη την προσευχή.

Από τους τρόπους να αποκτήσεις Χουσού’ου είναι να θυμάσαι πάντα ότι στέκεσαι μπροστά στον Αλλάχ. Σήμερα στέκεσαι μπροστά στον Αλλάχ, όμως αύριο (μετά θάνατο), θα στέκεσαι πάλι μπροστά στον Αλλάχ, με την διαφορά ότι δεν θα έχεις κανέναν και τίποτα ανάμεσα σε εσένα και τον Αλλάχ και Αυτός, ο Ύψιστος, θα σου μιλήσει. Να είσαι λοιπόν συνειδητοποιημένος με αυτό και αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις Χουσού’ου.

Από εκεί και πέρα οφείλεις να αγωνιστείς. Ο Ιμπλίς (σατανάς) δεν πρόκειται να σε αφήσει στην ησυχία σου. Όσο ζεις δεν θα σε αφήσει. Και όπως λέει ο Ίμπν ουλ Κάγιεμ: «Ο σατανάς παρατηρεί προσεκτικά την καρδιά (του ανθρώπου) και εισχωρεί από εκεί που μπορεί». Βλέπεις τους ανθρώπους να προσεύχονται ως μια ομάδα, αλλά οι καρδιές των περισσοτέρων δεν είναι συγκεντρωμένες. Παρολαυτα, η προσοχή τους δεν αποσπάται, σε όλους, από το ίδιο πράγμα. Παράδειγμα, αυτός που αγαπά την γνώση, ο σατανάς θα του έρθει (να του αποσπάσει την προσοχή) από αυτήν την πλευρά (χρησιμοποιώντας γνωστικά θέματα ανούσια της συγκεκριμένης στιγμής). Όταν το άτομο λέει Αλλάχου Άκμπαρ, ο σατανάς έρχεται να τον απασχολήσει με θέμα γνώσης (επί του θέματος). Σε απασχολεί μέχρι να τελειώσει η προσευχή, και όταν τελειώσει φεύγει και η σκέψη.

Και αυτός που αγαπά το ποδόσφαιρο θα του έρθει ο σατανάς από αυτήν την οδό. Και αυτός που αγαπά την μαγειρική ο σατανάς θα του έρθει από αυτήν την οδό. Σε κάθε έναν έρχεται και εισέρχεται με βάση αυτό που αγαπά (η τον απασχολεί) μέχρι να του αποσπάσει την καρδιά του από την προσευχή.

Το θέμα λοιπόν (του Χουσού’ου) απαιτεί αγώνα. Κάθε φορά που ο σατανάς θα πάρει κάτι από την καρδιά (θα αποσπάσει την προσοχή σε μικρό η μεγάλο βαθμό), το άτομο πρέπει να το επαναφέρει με το να αναζητήσει καταφύγιο στον Αλλάχ από τον σατανά τον καταραμένο.

Και να ξέρεις, ότι το θέμα της συγκέντρωσης στην προσευχή δεν πρόκειται να καθιερωθεί, μέχρι που να δώσεις αγώνα και να κρατήσεις υπομονή για μεγάλη περίοδο. Έπειτα, θα αποκτήσεις Χουσού’ου που είναι τεράστια ευλογία και γενναιοδωρία γιαυτον τον επίγειο κόσμο, μια γλυκάδα που δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Κάποιοι από τους Σάλαφ έλεγαν: «Υπάρχει ένα θέμα (το Χουσού’ου στην προσευχή)  για το οποιο αν οι βασιλιάδες γνώριζαν θα μας πολεμούσαν με τα ξίφη τους». Το θέμα λοιπόν απαιτεί αγώνα.

Πηγή: 

 وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: