Ερώτηση για την Ισλαμική κοινωνία και τον Μουσουλμάνο κυβερνήτη

Ερώτηση: 

Καλησπερα σας,θα ηθελα εαν ειναι δυνατον να ρωτησω μερικες ερωτησεις σχετικα με την τελεια κοινωνικα του ισλαμ,εαν μπορω να χρησημοποιησω αυτην την φραση. Η κοινωνια που προτείνει το ισλαμ εφαρμοζεται καπου στον κοσμο ?υπαρχει καπου στο κοσμο ,καποιο κρατος ή κοινωνια οπου το κοινωνικο -θρησκευτικο μοντελο του ισλαμ ,να εχει εφαρμοστει? Στην κοινωνια αυτη,που μπορει να εχει ή ειχε εφαρμοστει, το ισλαμ, με την σαρια και τους νομους που απορρεουν απο τις διαταξεις και την σουννα του προφητη, ποιος ειναι ο ηγετης που κυβερνα ? Εαν υπαρχει ,εχει θρησκευτικο ή και πολιτικο ρολο?εχει κληρονομικη διαδοχη? Επισης το οικονομικο μοντελο θα ειναι αυτο που απορρει απο τις διαταξεις και την σουννα? και κατι τελευταιο ,καταλαβαινω οτι το νομικο πλαισιο απορρεει απο την σαρια και τις νομολογιες της,αλλα τι γινεται με τις περιπτωσεις οπου η σαρια και οι διαταξεις δεν προβλεπουν κατι για τις νεες εποχες στις οποιες ζουμε?σας ευχαριστω πολυ και συγγνωμη εαν οι ερωτησεις μου ειναι υπο το πρισμα τις δυτικης κοινωνιας και λογικης,αλλα ετσι εχω μαθει δυστηχως να βλεπω τον κοσμο

Απάντηση: 

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Τέλεια κοινωνία δεν υπήρχε ούτε στις εποχές των Προφητών. Πάντα παρατηρείται η λοξοδρόμηση και η ανομία σε πολλούς τομείς. Άλλωστε, είναι φυσικό μιας και είναι στην φύση του ανθρώπου να είναι αδύναμος και να λυγίζει. Παρολαυτα όμως, οι θεϊκοί νομοί που εφαρμόζονται στην κοινωνία φέρνουν δικαιοσύνη, ισορροπία, σταθερότητα, ασφάλεια και γενικά πρόοδο, στο γενικότερο πλαίσιο. Όλες αυτές οι έννοιες βεβαίως όπως τις ορίζει το Ισλάμ, όχι η Δυτική αντίληψη.

Το καλύτερο παράδειγμα του κοινωνικού-θρησκευτικού μοντέλου του Ισλάμ το παρατηρούμε στις εποχές των πρώτων Ορθοδόξων Μουσουλμάνων (Σάλαφ), ιδιαίτερα στις εποχές των 4 Ορθοδόξων χαλίφηδων (Άμπου Μπάκρ, Όμαρ Ιμπν αλ Χαττάμπ, Οθμάν Ίμπν Αφάν και Άλι Ιμπν Άμπου Τάλιμπ).

Ο ηγέτης που κυβερνά είναι αυτός που διακρίνεται για την ικανότητα του στο να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια κοινωνία. Είναι ο Μουσουλμάνος που εφαρμόζει το Ισλαμικό δίκαιο έχοντας συμβουλάτορες τους Ουλεμά (λογιους) της θρησκείας. Έχει θρησκευτικό και πολιτικό ρόλο (ταυτόχρονα) διότι στο Ισλάμ δεν διαχωρίζονται αυτά μεταξύ τους, είναι ένα και τα διαχειρίζεται ο κυβερνήτης αποκλειστικά.

Ο Μουσουλμάνος κυβερνήτης έρχεται στην εξουσία με έναν από τους εξής τρεις τρόπους σύμφωνα με τα Ισλαμικά νομολογικά βιβλία:

1) Εκλέγεται κατόπιν συμφωνίας μιας επιτροπής σοφών, ουλεμά και διανοούμενων (άχλ αλ χάλ ουάλ άκντ). Αυτός ήταν και ο τρόπος που ανέλαβε την εξουσία ο πρώτος χαλίφης, Άμπου Μπάκρ, Ο Οθμάν Ίμπν Αφάν και ο Άλι Ιμπν Άμπου Τάλιμπ.

2) Μέσω διαδοχής. Όταν ο προηγούμενος χαλίφης δίνει την εξουσία στο νέο χαλίφη να κυβερνήσει. Καταυτόν τον τρόπο ο Όμαρ ίμπν αλ Χαττάμπ έγινε κυβερνήτης (ο Άμπου Μπάκρ του παρέδωσε την εξουσία).

3) Μέσω επιβολής. Όταν κάποιος γίνεται με την βία και την επιβολή χαλίφης μιας κοινωνίας η χώρας. Αυτός ο τρόπος απαγορεύεται στο Ισλάμ λόγω της επιβολής, παρολαυτα ο λαός είναι υποχρεωμένος να τον δεχτεί τον συγκεκριμένο καταπατητή ως κυβερνήτη του για το γενικότερο καλό της κοινωνίας και για την αποτροπή του χάους, της καταστροφής και της αναρχίας.

Το οικονομικό μοντέλο θα πρέπει να ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κορανίου και της Σούννα όπως και κάθε τι που αφορά μια κοινωνία.

Σε περίπτωση που ένα σύγχρονο κοινωνικό θέμα δεν απαντιέται από την Σαρία (αρκετά σπάνιο), ενεργοποιείται το λεγόμενο φίκχ. Το φίκχ είναι η Ισλαμική επιστήμη που εξάγει νομολογικές ετυμηγορίες για σύγχρονα θέματα, όταν η απάντηση δεν βρίσκεται ξεκάθαρα στον Νόμο του Κορανίου και της Σούννα. Οι πηγές του φίκχ, σε γενικό πλαίσιο, είναι το Κοράνι, η Σούννα, η κατανόηση των μαθητών του Προφήτη (Σαχάμπα), η κατανόηση των μαθητών τους (Ταμπιήν) και η κατανόηση των μαθητών που ακολούθησαν. Σε γενικές γραμμές, επί της ουσίας, δεν υπάρχει αναπάντητο θέμα από τους Ισλαμικούς νόμους του Κορανίου και της Σούννα και αυτό γιατί ο άνθρωπος και οι ανάγκες του δεν αλλάζουν.    

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Άχμαντ Μ. Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί Σάλαφ ους Σαάλιχ -αρ Ραχμάν
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , ,

%d