Σέηχ Ίμπν Μπαάζ: Επιμελής καθαρισμός από ούρα – أكثر عذاب القبر من البول

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ρωτήθηκε ο Αλλάμα Ίμπν Μπάαζ:

لقد قرأت حديث عن النبي ﷺ بما معناه: أن تنزهوا من البول، فإن أكثر عذاب القبر منه، ما معنى هذا؟

«Διάβασα το χαντίθ του Προφήτη صلى الله عليه وسلم  που λέει: «να αποφεύγετε τα ούρα, διότι η περισσότερη τιμωρία στον τάφο προέρχονται από αυτά (ελλιπή καθαρισμό από ούρα). Τι σημαίνει αυτή η ρήση;”

Απάντησε:

الجواب: هذا حديث جيد، رواه الحاكم في صحيحه ورواه جماعة، ولفظه: استنزهوا من البول؛ فإن عامة عذاب القبر منه، وفي لفظ: أكثر عذاب القبر من البول، فمعناه: التحفظ، معناه: التحفظ من البول والحذر منه، فإذا أراد الإنسان يبول يبول في محل لين، أو في جحر من محل قضاء الحاجة، لئلا يطير إليه الرشاش رشاش البول، فالمرأة والرجل كذلك عليهما جميعاً أن يعتنيا بهذا الأمر، فيكون البول في محل لا يطشش على الإنسان، وإذا أصابه شيء منه، طشش على فخذه، أو طشش على قدمه، فيصب عليه الماء، ويغسله عن ما أصابه، يغسل ما أصابه، حتى يكون قد تحرز من البول، وإذا كان المحل لين كالأرض اللينة، أو وضع الفرج على نفس الجحر الذي يذهب فيه الماء، حتى لا يطشش عليه كفى ذلك، لكن بكل حال التنزه والتحرز طيب، فلو قدر أنه صادف البول حافة المحل البول فطشش على فخذ أو على ساق أو قدم، فإن المسلم والمسلمة عليهما أن يغسلا ذلك. نعم. 

«Το χαντίθ αυτό είναι καλό (σε αξιοπιστία) και είναι σε αφήγηση του αλ Χαάκιμ στο Σαχίχ (στην αυθεντική του συλλογή). Τα λεγόμενα του Προφήτη صلى الله عليه وسلم  αναφέρουν «αποφεύγετε τα ούρα, διότι η περισσότερη τιμωρία στον τάφο προέρχονται από αυτά». Και σύμφωνα με μια άλλη διατύπωση «Η περισσότερη τιμωρία του τάφου οφείλεται στα ούρα». Δηλαδή, πρέπει (ο πιστός) να προσέχει τα ούρα του και να τα αποφεύγει (να μην λερώνεται με αυτά). Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ουρήσει πρέπει να το κάνει σε μέρος που η επιφάνεια είναι μαλακιά (όπως το χώμα), η σε τουαλέτα, έτσι ώστε οι σταγόνες ούρων να μην τον πιτσιλήσουν (σε ρούχα, σώμα, δέρμα κτλ)

Αυτό ισχύει για τον άνδρα και για την γυναίκα. Πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτό το θέμα. Τα ούρα δεν πρέπει να τον/την πιτσιλάνε. Σε περίπτωση που πέσουν σταγόνες από ούρα στους μηρούς η στο πόδι, τότε πρέπει να πλυθεί με καθαρό νερό (τοπικά).

Στο μέρος που κάποιος ουρεί, εάν είναι μαλακιά επιφάνεια η κάποιος σιγουρεύει ότι τα ούρα του θα καταλήξουν στην τουαλέτα (δίχως να λερώσει), δίχως να πιτσιλίσει τον εαυτό του (και το μέρος), τότε αυτό είναι αρκετό.

Είναι ενάρετη πράξη να είναι κάποιος προσεκτικός με τα ούρα του (επιμελής καθαρισμός μετά την χρήση της τουαλέτας). Και σε περίπτωση που τα ούρα πέσουν στην άκρη της τουαλέτας και πιτσιλάνε στον μηρό και στο πόδι, τότε άνδρας/γυναίκα οφείλουν να πλυθούν τοπικά (και να καθαρίσουν τυχόν ακαθαρσίες στο μέρος).

Πηγή: binbaz.org.sa

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

%d