Οι συμβουλές του Προφήτη στον Άμπου Δάρ – من نصائح النبي صلى الله عليه وسلم لأبي ذر

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Άμπου Δάρ (είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος μαζί του) είπε: “Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم με διέταξε να είμαι συνεπής σε 7 πράγματα”:

1)     Να αγαπώ τον φτωχό και να είμαι δίπλα του

2)     Να κοιτώ αυτούς που έχουν λιγότερα από εμένα, και όχι αυτούς που έχουν περισσότερα

3)     Να κρατώ τους δεσμούς συγγένειας ακόμα και αν δεν το επιθυμούν οι συγγενείς

4)     Να μην ζητώ από κανέναν τίποτα 

5)     Να λέω την αλήθεια ακόμα και αν είναι πικρή

6)     Να μην φοβάμαι για χάρη του Αλλάχ την κατηγορία των επικριτών

7)     Να λέω συχνά «Λα χάουλα ουάλαα κούατα ίλα μπιλλά» (δεν υπάρχει δύναμη και εξουσία εκτός από τον Αλλάχ) διότι είναι θησαυρός από τους θησαυρούς του παραδείσου.

[Από το Μούσναντ του λόγιου Άχμαντ Ιμπν Χάνμπαλ, τομος 5 σελ 159, από την συλλογη του Ιμπν Χιμπαάν νουμερο 2041 και στο ασ Σαχίχα του Σέηχ αλ Αλμπάνι νουμερο 2166]

Επεξήγηση:

1) Το να αγαπάς τον φτωχό και να τον βοηθάς με ότι μπορείς γιατί «καθαρίζεις» την περιουσία σου (μικρή η μεγάλη) και εξυψώνεις το πνεύμα σου. Πάνω από όλα το κάνεις μόνο για χάρη του Αλλάχ του Υψίστου.

2) Ποτέ μην κοιτάς αυτούς που έχουν περισσότερα από εσένα η είναι σε καλύτερη θέση. Κοίτα αυτούς που έχουν λιγότερα από εσένα και έχουν χειρότερη θέση. Πάντα θα είσαι ευτυχισμένος έτσι και δεν θα σου λείπει τίποτα.

3) Μην χαλάς τις σχέσεις σου με την οικογένεια σου και τους συγγενείς (από το ίδιο αίμα). Υπάρχει μεγάλη ευλογία στο να κρατάς τους δεσμούς συγγένειας ακόμα και αν δεν το επιθυμούν, ακόμα και αν σε έχουν αδικήσει.

4) Μην ζητάς από κανέναν τίποτα. Ζήτα μόνο από αυτόν που σε έπλασε. Δεν είναι Αυτός που σε ταΐζει και σε ποτίζει; Δεν είναι αυτός που σε γιατρεύει όταν αρρωσταίνεις; Κανέναν δεν έχεις πραγματικά ανάγκη εκτός από Αυτόν.

5) Πες την αλήθεια ακόμα και αν σε φέρει σε δύσκολη θέση, διαβάζουμε σε αυθεντικό χαντίθ τον Προφήτη να λέει: «Εσείς που πιστεύετε φοβηθείτε και κάντε το καθήκον σας απέναντι στο Θεό και να είστε από αυτούς που λένε αλήθειες

6) Πότε να μην φοβόμαστε να μιλάμε για τον Αλλάχ Ύψιστο και τον Προφήτη Του. Ποτέ να μην ανησυχούμε «για το πως θα το πάρει» ο οποιοσδήποτε. Αλλοίμονο σε αυτόν που είναι ανυπάκουος στον Δημιουργό του μέσω της υπακοής στην κτίση (ανθρώπους) και πόσο όμορφος/η στα μάτια του Ύψιστου είναι αυτός που είναι ανυπάκουος(στην αμαρτία) προς την κτίση υπακούοντας τον Δημιουργό.

7) Η συγκεκριμένη πρόταση «Λα χάουλα ουάλαα κούατα ίλα μπιλλά» (δεν υπάρχει δύναμη και εξουσία εκτός από τον Αλλάχ) καθώς και άλλες προτάσεις ενθύμησης όπως «Σουμπχάναλλα» «Αλχάμντουλιλα» και «Αλλάχου Άκμπαρ» μας βοηθούν να θυμόμαστε τον Κύριο μας και τον λόγο της ύπαρξης μας. Η γλώσσα μας πρέπει να είναι απασχολημένη με το καλό έτσι ώστε να το επιθυμήσει η καρδιά και να εξωτερικευτεί σε πράξεις. Εάν η γλώσσα είναι απασχολημένη με το χυδαίο, της χυδαιολογίες, το κουτσομπολιό, τότε η καρδιά με την σειρά της θα το επιθυμήσει και θα εξωτερικευτεί με ανάλογες πράξεις.

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading