Σέηχ αλ Φαουζάν & Σέηχ αλ Αλμπάνι: Ψηφίζει ο Μουσουλμάνος στις εκλογές; – هل يجوز التصويت في الإنتخابات

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ρωτήθηκε ο Αλλάμα Σέηχ αλ Φαουζάν:

«Επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές και στις ψηφοφορίες που βασίζονται στη δημοκρατία και στο ανθρώπινο σύστημα κανόνων»

Απάντηση:

«Αυτή η πρακτική δεν ανήκει στην παράδοση των Μουσουλμάνων. Η πρακτική των Μουσουλμάνων είναι ότι οι λόγιοι, οι γνώστες/σοφοί, δίνουν την δέσμευση στήριξης/υπακοής σε αυτόν που είναι ικανός (να κυβερνήσει) και καταυτόν τον τρόπο ορίζεται ως αρχηγός (κράτους). Και οι άνθρωποι ακολουθούν την απόφαση τους. Οι άνθρωποι ακολουθούν την απόφαση των λογίων, που έχουν θεμέλια γνώσης, είναι οι λόγιοι και οι δικαστές. Δεν είναι αναγκαίο όλοι να έχουν ψήφο (γνώμη). Αυτό είναι το σύστημα της Δύσης, όχι το σύστημα του Ισλάμ»

Πηγή:

Ρωτήθηκε ο Μουχάντιθ, ο Σέηχ ουλ Ισλάμ, Μουχάμαντ Νάσιρ Ελντίν αλ Αλμπάνι:

«Ποια είναι η θρησκευτική θέση/απόφαση (αλ χούκμ) για τους Μουσουλμάνους στην Αμερική που συμμετέχουν στο εκλογικό σύστημα έτσι ώστε να αναδείξουν νέο πρόεδρο; Χρησιμοποιούν ως απόδειξη (δικαιολογία) την αρχή που λέει «επιλέγοντας το λιγότερο κακό από τα δυο κακά». Εικάζουν ότι ο ένας υποψήφιος που διεκδικεί την προεδρία θα είναι λιγότερο κακός και άδικος κατά του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων»

Απάντηση:

Το κούφρ (απιστία) είναι μια θρησκεία και ο Κύριος μας, ο Παντοδύναμος, υπενθυμίζει σε αυτούς τους Μουσουλμάνους, που εικάζουν ότι τηρούν την αρχή: «επιλέγοντας το λιγότερο κακό από τα δυο κακά», τα εξής που λέει:

 ولن ترضى عنك اليهود ولا النصارى حتى تتبع ملتهم

«Και ποτέ οι Ιουδαίοι και οι Χριστιανοί δεν θα ικανοποιηθούν μαζί σας, ωσότου  ακολουθήσετε την θρησκεία τους» {Κοράνι 2:120}

Εάν λοιπόν μείνω άναυδος, οπου πραγματικά μένω ολοκληρωτικά άναυδος με αυτούς τους νέους που καταφεύγουν σε τέτοιου είδους εικασίες, όπως το τοποθετείς στην ερώτηση σου

Και ενώ ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:

ولا تركنوا إلى الذين ظلموا فتمسكم النار

«Και μην γέρνετε προς αυτούς που αδικούν, μήπως και η φωτιά σας αρπάξει (όλους μαζί)» {Κοράνι 11:113}

Η φωτιά της επίγειας ζωής είναι πριν την φωτιά της μετά θάνατον ζωής. Γιαυτο το λόγο λέμε ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε αυτού του είδους τις εκλογές διότι η συμμετοχή αυτή είναι ένα μέσο, πρακτικά, του να παίρνεις τους Κουφάρ (απίστους) ως υποστηρικτές/φίλους. Και κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το ξεκάθαρο κείμενο του Κορανίου στο οποίο λέει ο Κύριος της δημιουργίας:

وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ

«Κι εκείνος ανάμεσα σας που πιάνει (κοντινές) φιλίες μ’ αυτούς είναι ένας απ’ αυτούς» {Κοράνι  5:51}

Πηγή:

[Σημείωση του Άχμαντ Μ.Ελντίν: Προσοχή στους αδαείς Μουσουλμάνους που καλούν στη συμμετοχή των εκλογών γενικά και αόριστα, οι οποίοι είτε δεν γνωρίζουν την νομολογική βάση της απαγόρευσης, είτε είναι πολιτικάντηδες και προωθούν τον πολιτικό ακτιβισμό. Ορισμένοι λόγιοι του Ισλάμ αναφέρουν μια εξαίρεση για την συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκλογές, και αυτή είναι όταν ο Μουσουλμάνος, με τον έναν τρόπο η τον άλλον, απειλείται η σωματική του ακεραιότητα και η θρησκευτική τήρηση της πίστης του. Δηλαδή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αποτελούν εξαίρεση στον βασικό κανόνα.]

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading