Σέηχ Ίμπν Ουθαημήν: Πως ο πατέρας διδάσκει το Ταουχίντ (Μονοθεϊσμό) στα παιδιά του – كيف يعلم الأب أبنائه التوحيد ؟ – محمد بن صالح العثيمين

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ερώτηση

“Πως ο πατέρας διδάσκει το Ταουχίντ (Μονοθεϊσμό) στα παιδιά του;”

Απάντηση

“Τα διδάσκει Ταουχίντ έτσι όπως τα διδάσκει για το υπόλοιπα θέματα της θρησκείας. Το καλύτερο (διδακτικό υλικό) για το θέμα (διδασκαλία στο παιδί) είναι «Οι τρεις βασικές αρχές» του Σέηχ ουλ Ισλάμ Μουχάμαντ Ίμπν Άμπντουλ Ουχάμπ.

Εάν κάνει το παιδί να το αποστηθίσει (το κείμενο) και του εξηγήσει το νόημα με κατάλληλο τρόπο, όπως αρμόζει στην (παιδική) κατανόηση του, τότε θα προκύψει μεγάλη ωφέλεια από αυτό.

Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο έχει φτιαχτεί με ερωτήσεις και απαντήσεις, με εύκολες εκφράσεις, δίχως περιπλοκότητες.

Έπειτα ο πατέρας τους δείχνει τα σημεία του Αλλάχ, έτσι ώστε να εφαρμόσει πρακτικά αυτό που αναφέρονται στο μικρό βιβλίο («Οι τρεις βασικές αρχές»)

Για παράδειγμα, ο ήλιος. Ο πατέρας ρωτάει, ποιος τον δημιούργησε; Με τον ίδιο τρόπο ρωτάει για το φεγγάρι, τα αστέρια, την νύχτα και την ημέρα κτλ. Τους λέει: «ποιος έπλασε τον ήλιο; Ο Αλλάχ. Το φεγγάρι; Ο Αλλάχ. Την νύχτα; Ο Αλλάχ. Την ημέρα; Ο Αλλάχ. Ο Αλλάχ ο παντοδύναμος τα έπλασε όλα αυτά.

Το κάνει αυτό έτσι ώστε να ποτίσει το δέντρο της Φίτρα (φυσικής κατάστασης πίστεως που βρίσκεται ο άνθρωπος). Διότι ο άνθρωπος έχει πλαστεί με αυτήν την φυσική κατάσταση πίστεως προς το Ταουχίντ του Αλλάχ του Παντοδύναμου. Έτσι όπως είπε ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم :

«κάθε νεογέννητο γεννιέται πάνω στην Φίτρα, όμως οι γονείς του είναι αυτοί που τον κάνουν Εβραίο, η Χριστιανό, η Ζωροάστρη (κτλ)»

Επίσης (ο πατέρας) τους διδάσκει το γουδού (τελετουργικό πλυσίματος για την προσευχή), πώς να κάνουν γουδού δείχνοντας πρακτικά παραδείγματα, λέγοντας: «Έτσι κάνουμε γουδού», και ξεκινάει το γουδού μπροστά τους.

Επίσης τους διδάσκει την προσευχή. Και μαζί με αυτά ζητάει (ο γονιός) στήριξη από τον Αλλάχ, ζητώντας από τον Αλλάχ τον Παντοδύναμο καθοδήγηση για τα παιδιά του.

Και (ο γονιός) μένει μακριά από λεγόμενα/εκφράσεις που εναντιώνονται στην καλή συμπεριφορά η παραπέμπουν σε απαγορευμένη πράξη (αμαρτία).  Γιαυτο δεν τα κάνει (τα παιδιά) να υιοθετήσουν την νοοτροπία του ψέματος, της εξαπάτησης, της προδοσίας και χαμηλού επιπέδου συμπεριφορές.

Ακόμα και αν ο γονιός δοκιμάζεται με μια απαγορευμένη πράξη, για παράδειγμα αν καπνίζει, τότε δεν πρέπει να καπνίζει μπροστά τους, διότι τα παιδιά θα συνηθίσουν και θα διευκολυνθούν στο να πράξουν και αυτά το ίδιο.

Και πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο άνδρας του σπιτιού είναι υπεύθυνος για τα άτομα που βρίσκονται στο σπίτι του (γυναίκα και παιδιά), εξαιτίας των λεγομένων του Αλλάχ του Υψίστου που λέει:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا 

«Ω εσείς που πιστεύετε. Προφυλάξτε τον εαυτό σας και τις οικογένειες σας από την Φωτιά (της Κόλασης)» {Κοράνι 66:6}

Και η προστασία μας δεν μπορεί να προσφερθεί παρά μόνο εάν τους κάνουμε να συνηθίσουν τις ενάρετες πράξεις και να απομακρυνθούν από τις κακές (αμαρτίες).

Και ο Απόστολος του Αλλάχ صلى الله عليه وسلم το επιβεβαίωσε αυτό λέγοντας:

«Ο άνδρας είναι βοσκός για την οικογένεια του και είναι υπεύθυνος για το κοπάδι του»

Και ο πατέρας να ξέρει, ότι η ενάρετη κατάσταση των παιδιών του, ωφελεί εκείνον, σε αυτόν τον κόσμο και στον επόμενο. Πράγματι, οι πιο κοντινοί άνθρωποι για τους γονείς, είναι τα ενάρετα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια.

Και όταν πεθάνει ο άνθρωπος, οι πράξεις του τερματίζονται, εκτός από τρεις: Η συνεχόμενη οικονομική συνεισφορά που συνήθιζε να προσφέρει (σάντακα), γνώση που άφησε πίσω του και ωφέλησε και ένα ενάρετο παιδί που επικαλείται τον Αλλάχ για τον γονιό του

Ζητάμε από τον Αλλάχ τον Ύψιστο να μας ενισχύσει στη τήρηση των ευθυνών μας”

Πηγή:

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading