Μετάφραση-Επιμέλεια: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين
الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد
Ο Αλλάμα Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν, στην επεξήγηση του για το έργο του Ιμάμη Ιμπν ουλ Κάγιεμ إغاثة اللهفان من مصائد الشيطان σχολιάζει τα εξής σημάδια για μια υγιή καρδιά:
Ανάγνωση:
«Και από τα σημάδια για μια δυνατή καρδιά είναι: ότι δεν βαριέται με την ενθύμηση του Κυρίου της, δεν κουράζεται όταν τον υπηρετεί και δεν απολαμβάνει/συμμετέχει (περισσότερο) την παρέα άλλων, εκτός από Αυτόν. Εκτός, αν πρόκειται για παρέα που καθοδηγεί προς Αυτόν και υπενθυμίζει για Αυτόν, και ο ένας με τον άλλον (οι πιστοί) υπενθυμίζουν σχετικά με αυτό»
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
«Από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι συνεχώς θυμάται τον Κύριο της, διότι αυτός που αγαπά πάντα θύματα τον αγαπητό του.
δεν κουράζεται όταν τον υπηρετεί
Δηλαδή, τον λατρεύει. Είναι αυτοί που συνεχώς (με συνέπεια) λατρεύουν τον Αλλάχ. Και αυτό το λέμε «υπηρεσία/υπηρέτης», η οποία είναι η λατρεία μας προς τον Αλλάχ τον Ύψιστο.
και δεν απολαμβάνει/συμμετέχει (περισσότερο) στην παρέα άλλων, εκτός από Αυτόν. Εκτός, αν πρόκειται για παρέα που καθοδηγεί προς Αυτόν και υπενθυμίζει για Αυτόν, και ο ένας με τον άλλον (οι πιστοί) υπενθυμίζουν σχετικά με αυτό
Συμμετέχει στην παρέα αυτή που του υπενθυμίζουν τον Αλλάχ. Όσο γιαυτόν που του υπενθυμίζει (συνεχώς) την επίγεια ζωή, τότε δεν συμμετέχει στην παρέα του.
Ανάγνωση:
«Και από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι: σε περίπτωση που χάσει την υπενθύμιση την οποία κάνει συστηματικά και αφοσιωμένα, νιώθει μεγάλο πόνο (ψυχικό), μεγαλύτερο και από τον πόνο που νιώθει κάποιος όταν αποκτά πλούτο και τον χάνει»
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
«Σε περίπτωση που χάνει την νυχτερινή (εθελοντική) προσευχή την οποία (συστηματικά) προσφέρει με αφοσίωση, νιώθει πόνο εξαιτίας αυτού. Γιαυτό και ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم όταν έχανε την νυχτερινή προσευχή, την αναπλήρωνε κατά την διάρκεια της ημέρας κάνοντας την με όμοιο αριθμό στα ράκαα. Προσευχόταν την νυχτερινή προσευχή με 11 ράκαα (ανα δύο). Σε περίπτωση που έχανε την νυχτερινή προσευχή, προσευχόταν την ημέρα κάνοντας 12 ράκαα (ανα δύο). Ποτέ δεν εγκατέλειπε τις αφοσιωμένες πράξεις λατρείας. Ήταν συνεπής στην εκτέλεση τους, ακόμα και αν ταξίδευε. Προσέφερε την νυχτερινή προσευχή πάνω στο ζώο που καβαλούσε, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που πορευόταν. Δεν εγκατάλειπε τις πράξεις λατρείας, ανεξάρτητα αν ήταν ταξιδιώτης η όχι»
Ανάγνωση:
«Και από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι: λαχταρά να υπηρετήσει τον Κύριο του έτσι όπως λαχταρά να φάει όταν πεινάει η να πιει νερό (όταν διψά)
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
«Υπηρεσία, όπως προαναφέραμε, σημαίνει λατρεία. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται από αυτούς που προσφέρουν πολλές πράξεις λατρείας, χρησιμοποιείται επίσης και από τους Σούφι»
Ανάγνωση:
«Και από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι: Όταν εισέρχεται στην προσευχή όλες του οι ανησυχίες και οι ανησυχίες για την επίγεια ζωή τον αφήνουν»
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
«Όταν εισέρχεται στην προσευχή, η στενοχώρια του, διάφορες αποσπάσεις της προσοχής και σατανικές επιρροές, εξαφανίζονται από το άτομο και βρίσκει ευχαρίστηση όταν στέκεται μπροστά στον Κύριο του, λατρεύοντας τον. Βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτό. Είναι σαν και αυτόν που εισέρχεται σε καταφύγιο για να προστατευτεί από τον εχθρό του. Και εξαιτίας αυτού, ο Αλλάχ ο Ύψιστος είπε:
«Αναζητήστε βοήθεια με υπομονή και προσευχή. Είναι πραγματικά δύσκολο, εκτός γι’ αυτούς που είναι ταπεινοί. Και που έχουν στο νου τη βεβαιότητα ότι θα συναντήσουν τον Κύριο τους κι ότι θα ξαναγυρίσουν σ’ Αυτόν» {Κοράνι 2:45-46}
Η προσευχή είναι εύκολη γιαυτούς που υποτάσσονται στον Αλλάχ. Βρίσκουν ευχαρίστηση σε αυτή. Όσο γιαυτόν που δεν είναι πλήρως υποταγμένος στον Αλλάχ, η προσευχή γιαυτόν μοιάζει με φυλακή. Επιθυμεί να δραπετεύσει σαν το πουλί από το κλουβί του. Και εξαιτίας αυτού, θα τους δεις να κουνιούνται κατά την διάρκεια της προσευχής, να προηγούνται (στις κινήσεις) έναντι του Ιμάμη, και να κάνουν την προσευχή στα γρήγορα, διότι δεν την ευχαριστιούνται. Είναι όμοια με την κατάσταση της φυλακής. Όσο γιαυτόν που είναι υποταγμένος στον Αλλάχ (ολοκληρωτικά), βρίσκει ευχαρίστηση στην προσευχή και απεχθάνεται να εξέλθει από αυτήν.
Και εξαιτίας αυτού, Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم συνήθιζε να αναζητά καταφύγιο στην προσευχή όταν ένα θέμα γινόταν σοβαρό/δύσκολο. Έλεγε: «Μπιλάλ, καθιέρωσε την προσευχή έτσι ώστε να ανακουφιστούμε σε αυτήν». Συνήθιζαν (οι Σαχάμπα και ο Προφήτης) να έβρισκαν άνεση στην προσευχή από την δυσκολία, την ανησυχία, τις αποσπάσεις της επίγειας ζωής. Δεν έλεγε: «να ανακουφιστούμε από αυτή». Ο ληθαργικός θα πει: «να ανακουφιστούμε από αυτή». Και αυτό γιατί δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτή. Όσο για τον ενάρετο, θα πει: «Απάλλαξε μας από την δυσφορία της σατανικής επιρροής και της επίγειας ζωής».
Και εξαιτίας αυτού, ο Αλλάχ ο Ύψιστος είπε:
«…και να τηρείς τη προσευχή. Πράγματι, η προσευχή εμποδίζει από τις αισχρές και άδικες πράξεις. Και η ενθύμηση του Αλλάχ είναι κάτι το μεγάλο (σπουδαίο)» {Κοράνι 29:45}
Γιαυτο και η προσευχή περιέχει δυο πράγματα. Εμποδίζει από την αισχρότητα (ανηθικότητα κτλ) και από την αδικία (απιστία, πολυθεϊσμός, κάθε είδους κακή πράξη), το πρώτο. Το δεύτερο, είναι ότι η ενθύμηση του Αλλάχ είναι κάτι σπουδαίο, διότι αυτός που προσεύχεται θυμάται τον Αλλάχ. Όταν θυμάται τον Αλλάχ, η καρδιά του ησυχάζει και βρίσκει ευχαρίστηση συζητώντας με τον Αυτόν.
Ανάγνωση:
«Και από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι: Όταν εισέρχεται στην προσευχή όλες του οι ανησυχίες και οι ανησυχίες για την επίγεια ζωή τον αφήνουν…και είναι δύσκολο γιαυτόν να αφήσει την προσευχή. Και βρίσκει άνεση και χαρά στην προσευχή και είναι μια «δροσιά των ματιών του» (έκφραση ευχαρίστησης) και ευτυχίας της καρδιάς»
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
Πράγματι, η προσευχή για πολλούς είναι κάτι το ασήμαντο. Την θεωρούν μια ρουτίνα, η παράδοση, και αυτό γιατί δεν την χαίρονται ούτε είναι άνετοι με αυτή. Λένε ότι πρόκειται για μια παράδοση της κοινότητας και άλλα παρόμοια. Αυτή είναι η θέση της προσευχής γιαυτούς. Από την άλλη πλευρά, οι ενάρετοι, γιαυτους η προσευχή είναι μια σύνδεση με τον Αλλάχ τον Ύψιστο, έχοντας μια οικειότητα με τον Αλλάχ, μια συζήτηση με τον Αλλάχ. Δεν έχεις συζήτηση μαζί του άραγε όταν απαγγέλεις τον Λόγο Του, όταν απαγγέλεις την Σούρα αλ Φάτιχα και ότι Κοράνι απαγγέλλεις έπειτα; Έχεις συζήτηση μαζί Του όταν απαγγέλεις τον Λόγο Του.
Ανάγνωση:
«Και από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι: νοιάζεται πραγματικά για ένα πράγμα, για κάτι που (μόνο) είναι για χάρη του Αλλάχ»
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
Η έγνοια του είναι μια, μόνο ο Αλλάχ ο Ύψιστος. Η μοναδική του έγνοια είναι η υπακοή προς τον Αλλάχ, η λατρεία προς τον Αλλάχ, και οτιδήποτε τον φέρνει κοντά σε Αυτόν. Δεν τον επηρεάζει η δυσφορία, έτσι όπως επηρεάζει αυτόν που αμελεί την ενθύμηση του Αλλάχ. Αυτός έχει επηρεαστεί από την δυσφορία, από την σατανική επιρροή και την θλίψη. Όσον αφορά για την ενθύμηση του Αλλάχ, τότε αυτή φέρνει ανακούφιση στις καρδιές και ανακούφιση από τις σατανικές επιρροές, τις δυσφορίες και την θλίψη.
«Αυτοί που πίστεψαν, οι καρδιές τους καθησυχάζουν με την ενθύμηση του Αλλάχ. Πράγματι, με την ενθύμηση του Αλλάχ οι καρδιές καθησυχάζουν. Αυτοί που πίστεψαν και πράττουν ενάρετα, τότε Τούμπα (όλες οι χαρές του Παραδείσου) γιαυτους και ένα όμορφο μέρος για τελική επιστροφή» {Κοράνι 13:28-29}
Ανάγνωση:
«Και από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι: τσιγκουνεύεται να σπαταλήσει τον χρόνο, περισσότερο από ότι τσιγκουνεύονται οι άνθρωποι να σπαταλήσουν τον πλούτο τους»
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
Από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι ασφαλίζει τον χρόνο του και δεν τον σπαταλάει σε (υπερβολική και συνεχόμενη) διασκέδαση και αστεϊσμούς διότι αυτό θα τον κάνει να είναι χαμένος την Ημέρα της Κρίσης. Λέει ο Ύψιστος:
«Μα το χρόνο. Πράγματι, ο άνθρωπος είναι χαμένος. Εκτός απ’ εκείνους που πίστεψαν κι έκαναν καλές πράξεις κι συνιστούν μεταξύ τους την αλήθεια, και παροτρύνοντας στην υπομονή (στα δύσκολα)» {Κοράνι 103:1-3}
Αυτός ο χρόνος που σπαταλά θα είναι χασούρα γιαυτόν. Δεν θα είναι σε θέση να τον αναπληρώσει. Εξαιτίας αυτού είπε (ο Ύψιστος): «Μά το χρόνο». Ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι άθλιοι λένε μεταξύ τους: «ας σκοτώσουμε τον χρόνο μας». Δίχως χρήματα, δίχως εργασία. Σκοτώνουν τον χρόνο λες κα είναι εχθρός τους. Και εντωμεταξύ είναι το κεφάλαιο του πλούτου του σε αυτήν την επίγεια ζωή, σε περίπτωση που το ασφαλίσει. Ενώ ο άθλιος σκοτώνει τον χρόνο με αστειότητες, με ανοησία, με πλάνη η με παράνομες επιθυμίες. Ναι είναι αλήθεια. Σκοτώνουν τον χρόνο τους. Όσον αφορά τους ανθρώπους της επιτυχίας και της χαράς, ζωντανεύουν τον χρόνο τους (τον αξιοποιούν), δεν τον σκοτώνουν.
Ανάγνωση:
«Και από τα σημάδια για μια δυνατή/υγιή καρδιά είναι ότι: η έγνοια που έχει για να διορθώσει τις πράξεις του είναι μεγαλύτερη από την ίδια την πράξη. Γιαυτο, είναι επιμελής στο να είναι ειλικρινής, να δίνει συμβουλή και να ακολουθεί (τον Προφήτη), να κάνει το καλό και να τελειοποιεί τις (ενάρετες) πράξεις. Επίσης, αναγνωρίζει την χάρη του Αλλάχ πάνω του σχετικά με αυτά…»
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
Το σημαντικό (ζητούμενο) δεν είναι οι πολλές πράξεις (λατρείας). Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ειλικρίνεια προς τον Αλλάχ. Είναι πιθανόν μια μικρή ποσότητα πράξεων με ειλικρίνεια να είναι στην πραγματικότητα μεγάλη ποσότητα για τον Αλλάχ. Και το άτομο είναι χαρούμενο γιαυτο. Και είναι πιθανόν ένας να έχει πολλές πράξεις, αλλά να μην υπάρχει ωφέλεια διότι έλειπε το στοιχείο της ειλικρίνειας (προς τον Αλλάχ). Οι ενάρετες πράξεις πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις. Εάν όχι, τότε δεν θεωρούνται ενάρετες. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ειλικρινή πρόθεση για χάρη του Αλλάχ. Να μην υπάρχει κανένα είδος επίδειξης, ούτε να επιθυμεί αναγνώριση, ούτε κάποιες πρακτικές Σίρκ (πολυθεϊσμού-παγανισμού). Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η προσκόλληση στο παράδειγμα του Προφήτη صلى الله عليه وسلم . Η πράξη πρέπει να γίνει σύμφωνα με την Σούννα όχι με νεωτερισμούς/αιρέσεις. Οι πράξεις του αιρετικού – νεωτεριστή απορρίπτονται. Δεν γίνονται αποδεκτές. Ανεξάρτητα από το πόσο κούρασε (προσπάθησε) τον εαυτό του. Γιαυτο προσέξτε αυτές τις προϋποθέσεις: Ειλικρίνεια και προσκόλληση στον Προφήτη صلى الله عليه وسلم. Γιαυτο και είπε ο Αλλάχ ο Ύψιστος:
«όποιος υποτάξει τον εαυτό του στον Αλλάχ και κάνει το καλό, θα βρει την αμοιβή του στον Κύριο του, ούτε θα φοβηθούν ούτε θα στεναχωρηθούν» {Κοράνι 2:112}
Η υποταγή στον Αλλάχ είναι η ειλικρίνεια προς τον Αλλάχ. Και κάνει το καλό (ενάρετος στις πράξεις), δηλαδή έτσι όπως ορίζεται από τον Προφήτη صلى الله عليه وسلم, τηρώντας το παράδειγμα του. Και αυτό είναι το νόημα των δυο ομολογιών πίστεως. Δεν υπάρχει κανείς άξιος λατρείας, παρά μόνο ο Αλλάχ (ειλικρίνεια προς τον Αλλάχ). Και ομολογώντας ότι ο Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم είναι ο Απόστολος του Αλλάχ (προσκόλληση στο παράδειγμα του και πράττοντας σύμφωνα με την Σούννα).
Ανάγνωση:
Γιαυτο, είναι επιμελής στο να είναι ειλικρινής, να δίνει συμβουλή και να ακολουθεί (τον Προφήτη), να κάνει το καλό και να τελειοποιεί τις (ενάρετες) πράξεις. Επίσης, αναγνωρίζει την χάρη του Αλλάχ πάνω του σχετικά με αυτά, και αναγνωρίζει τα ελαττώματα του ως προς την απόδοση των δικαιωμάτων του Αλλάχ.
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
«να κάνει το καλό και να τελειοποιεί τις (ενάρετες) πράξεις» (Ιχσάν)» Δηλαδή να τελειοποιεί την λατρεία του
«Επίσης, αναγνωρίζει την χάρη του Αλλάχ πάνω του σχετικά με αυτά, και αναγνωρίζει τα ελαττώματα του ως προς την απόδοση των δικαιωμάτων του Αλλάχ». Δεν εντυπωσιάζεται με τις (ενάρετες) πράξεις του. Συνεχώς τις θεώρει χάρη από τον Αλλάχ πάνω του και είναι ευγνώμων στον Αλλάχ.
Ανάγνωση:
Αυτά είναι τα έξι σημάδια (για μια υγιή καρδιά). Μόνο μια καρδιά με υγεία και ζωντάνια (που να μην έχει νεκρώσει από το κακό και τις αμαρτίες) μπορεί να αναγνωρίσει αυτά τα έξι σημάδια.
Επεξήγηση του Σέηχ Σάλιχ:
Ναι, μια καρδιά με ειλικρίνεια προς τον Αλλάχ σχετικά με τις (ενάρετες) πράξεις. Δίχως επίδειξη η να αναζητά αναγνώριση. Και οι πράξεις του γίνονται με ολοκληρωμένο τρόπο. Δίχως ελαττώματα και ατέλειες. Και το άτομο οφείλει να φοβάται για τις πράξεις του ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές (από τον Αλλάχ). Και υποτιμά τις πράξεις του (δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι σπουδαίο). Δεν τις κοιτάζει ως πολλές. Τις βλέπει λίγες. Όσο και αν είναι, τις βλέπει λίγες.
Αυτές λοιπόν οι υποθέσεις είναι ενδείξεις για μια υγιή καρδιά και για μια καρδιά που είναι ζωντανή (πνευματικά).
Πηγή:
والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه
Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.