Ντουά για την θλίψη και το άγχος – أدعية لتفريج الهم والكرب

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Σε αφήγηση του Ίμπν Μασ’ούντ رضي الله عنه: Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε: Αυτός που λέει, όταν τον χτυπάει το άγχος και η θλίψη:

اللَّهُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ، وَابْنُ عَبْدِكَ، وَابْنُ أَمَتِكَ، نَاصِيَتِي بِيَدِكَ، مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ، عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ، أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ، أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِي كِتَابِكَ، أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَدًا مِنْ خَلْقِكَ، أَوْ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ، أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِيعَ قَلْبِي، وَنُورَ صَدْرِي، وَجِلَاءَ حُزْنِي، وَذَهَابَ هَمِّي،

«Ω Αλλάχ! Είμαι ο δούλος σου, υιός του δούλου σου, υιός της δούλας σου. Το τσουλούφι μου (ο έλεγχος μου) είναι στα χέρια Σου. Η διαταγή σου πάνω μου εκτελείται αιώνια και το διάταγμα σου πάνω μου είναι δίκαιο. Σου ζητώ με κάθε ονομασία που σου ανήκει και ονόμασες τον Εαυτό Σου, η αποκάλυψες στο βιβλίο Σου, η δίδαξες την δημιουργία σου, η διαφύλαξες σε αόρατη γνώση σε μαζί Σου, να κάνεις το Κοράνι την ζωή της καρδιάς μου, και φως στο στήθος μου, και μια διαφυγή από την θλίψη μου και μια απελευθέρωση από το άγχος μου»

{Μούσναντ του Ιμάμ Άχμαντ νο.3712, αλ Χαάκιμ τόμος 1, σελ.509, Ίμπν Χιμπαάν νο.2372, Σαχίχ-αυθεντικό από τον Μουχάντιθ Σέηχ αλ Αλμπάνι στο Ασαχίχα νο.199}

Στη συνέχεια της ρήσης ο Προφήτης λέει ότι όποιος αναφέρει αυτήν την ντουά (επίκληση), ο Αλλάχ θα τον απαλλάξει από το άγχος και την θλίψη που βιώνει και θα του τα αντικαταστήσει με χαρά και παρηγοριά. Ο Ιμπν Μαάσ’ούντ ρώτησε τον Προφήτη: «Να την μάθουμε αυτήν την ντουά;». Και ο Προφήτης απάντησε: «Ναι. Όποιος ακούει αυτήν την ντουά να την μάθει (δηλαδή να την αποστηθίσει)».

Η ντουά αυτή πρέπει να λέγεται με ειλικρίνεια και με σωστή πρόθεση και σε περίπτωση που κάποιος αναγνωρίζει ότι η θλίψη του και το άγχος του προέρχονται από αμαρτίες, τότε οφείλει να εγκαταλείψει το αμάρτημα που διαπράττει με μετάνοια.

Η ντουά προφέρεται ως εξής:

Αλλαχούμα ίννι άμπντουκ, ουά-μπνου άμπντικ, ουά-μπνου άματικ, νάασιατι μπί γιάντικ, μάαντιν φία χούκμουκ, άντλουν φία καντάα-ουκ, ασ-άλουκα μπί κούλι-σ-μιν χούα λάκ, σαμάιτα μπίχι νάφσακ, άου ανζάλταχου φί κιτάαμπικ, άου ααλάμταχου άχανταν μίν χάλκικ, άου-ισταά θάρτα μπίχι φί ίλμ αλ γάιμπ ίν-ντακ, αν τάτζ’αλ, αλ Κουρ’άανα ραμπία κάλμπι, ουά νούρα σάντρι, ουά τζαλαά χούζνι, ουά δαχαάμπα χάμμι.

Είθε ο Αλλάχ ο Ύψιστος να απαλύνει τον πόνο σε κάθε έναν που βιώνει θλίψη και άγχος.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبهCategories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: