Σέηχ Ρασλάν: Η έννοια του ασκητισμού στο Ισλάμ – الزهد هو أن تكون الدنيا في يدك لا في قلبك

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Σέηχ Μουχάμαντ Σαίντ Ρασλάν περιγράφει την έννοια του ασκητισμού στο Ισλάμ και πως αυτή πρέπει να κατανοείται από τους πιστούς:

«Δεν λέμε στους Μουσουλμάνους να ζουν υπό αυστηρή λιτότητα και να είναι φτωχοί. Όχι. Ωστόσο τους λέμε να αποκτήσουν (νόμιμα και καθώς πρέπει) τα επίγεια, αλλά κρατήστε τα στα χέρια σας και όχι στις καρδιές σας.

– Ω Αλλάχ κράτα την επίγεια ζωή στα χέρια μας και όχι στις καρδίες μας – Αλλάχουμα άτζααλ αντούνια φι αηντίνα ουα λά τατζαάαλχα φι κουλούμπινα  

Δεν θέλουμε για τους Μουσουλμάνους να παρακαλούν τον κόσμο για ελεημοσύνες. Ούτε να είναι φτωχοί όταν τα άλλα έθνη αναπτύσσονται και προοδεύουν και αυτοί (Μουσουλμάνοι) να μένουν πίσω. Όχι. Ωστόσο, Ω Αλλάχ κράτα την επίγεια ζωή στα χέρια μας και όχι στις καρδιές μας.

Ο άνθρωπος οφείλει να αγωνίζεται στο να υπολογίζει και να συγκρίνει τον εαυτό του σε θέματα που αφορούν: τη μετά θάνατο ζωή, ενάρετων έργων, γνώσης και λατρεία, με αυτούς που είναι ανώτεροι του (να συγκρίνει δηλαδή τον εαυτό του με αυτούς που είναι ανώτεροι πνευματικά ως προς τις θρησκευτικές υποχρεώσεις). Και όσον αφορά τα θέματα τα επίγεια τότε να συγκρίνει τον εαυτό του με αυτούς που είναι κατώτεροι του (που έχουν λιγότερα από αυτόν). Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος έτσι ώστε να μην δείξει αχαριστία ως προς τις χάρες του Αλλάχ που του έχουν δοθεί»Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: