Η συμβουλή του Ίμπν ουλ Κάγιεμ για την θεραπεία των παθών – وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَىٰ

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Ιμάμης Ίμπν ουλ Κάγιεμ σημείωσε τα εξής σημαντικά σχετικά με τους τρόπους που μπορείς να βηματίσεις προς την ευτυχία, όπως επίσης τον τρόπο για να συγκρουστείς με τα πάθη και τις παράνομες επιθυμίες.

«Ορισμένα σημαντικά ζητήματα στα οποία οι άνθρωποι δίνουν την προσοχή τους, προσπαθώντας να αποκτήσουν γνώση και κατανόηση, έχοντας την θέληση και την πρόθεση να τα επιτύχουν, είναι αυτά που τους δίνουν ικανοποίηση, άνεση και μια καλή ζωή. Και βεβαίως αποτρέπουν όσο μπορούν για το αντίθετο. Πρόκειται για έναν σκοπό οπου όλα τα πλάσματα προσπαθούν να πετύχουν. Αυτός όμως ο σκοπός για να επιτευχτεί χρειάζεται 6 βήματα:

1) Να γνωρίζεις αυτό που είναι κατάλληλο και φέρνει ωφέλειες, με το οποίο ο άνθρωπος πετυχαίνει την ευχαρίστηση, την άνεση και τον οδηγεί σε μια καλή ζωή

2) Να γνωρίζεις το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό

3) Να περπατήσεις αυτό το μονοπάτι, να καταπιαστείς μαζί του

4) Να έχεις γνώση για το βλαβερό και γιαυτό που προκαλεί ζημιά στη ζωή σου

5) Να γνωρίζεις τα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτήν την ζημιά η καταστροφή

6) Και τέλος, να αποφεύγεις αυτά τα μονοπάτια

Μόνο με αυτούς τους βηματισμούς η ευτυχία, η ικανοποίηση και η αρετή ενός ατόμου μπορεί να τελειοποιηθεί και να βεβαιωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση εάν ένας βηματισμός από αυτά δεν τηρηθεί η όλοι οι βηματισμοί αγνοηθούν, τότε η ζωή ενός ανθρώπου θα παρενοχλείται με αρνητικές συνέπειες.

Και ενώ ο κάθε λογικός άνθρωπος δεσμεύεται η προσπαθεί να τηρήσει αυτούς τους έξι βηματισμούς, οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, είτε γιατί αποτυγχάνουν στην αντίληψη, είτε αποτυγχάνουν ως προς την κατεύθυνση του ορθού μονοπατιού που οδηγεί εκεί. Οι λόγοι που οι περισσότεροι πέφτουν σε αυτά τα δυο λάθη είναι η άγνοια ενώ η απόκτηση γνώσης λύνει τα προβλήματα αυτά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να έχει γνώση για τα πράγματα που τον βοηθούν και του φέρνουν ωφέλειες και επίσης γνωρίζει το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτά, παρολαυτα, υπάρχει το εμπόδιο του πάθους, των σαθρών επιθυμιών. Αυτά του εμποδίζουν τις προσπάθειες έτσι ώστε να αποκτήσει την ωφέλεια και το καλό αποτέλεσμα. Τον εμποδίζει να περπατήσει στο ορθό αυτό μονοπάτι διότι κάθε φορά που θα θέλει να κάνει την κίνηση για τον βηματισμό, στον δρόμο του στέκεται ένα εμπόδιο που λέγεται επιθυμία (πάθη). Όμως εάν πραγματικά θέλει να ξεπεράσει και να νικήσει τα πάθη του, να απελευθερωθεί έτσι ώστε να πετύχει την ωφέλεια, τότε ΠΡΕΠΕΙ είτε να έχει μια τεράστια (φοβερά μεγάλη) αγάπη, είτε να είναι πρόθυμος να δεχτεί πόνο και μια τεράστια ενόχληση

Ως προς το κομμάτι της αγάπης, τότε πρέπει να αγαπά τον Αλλάχ, τον Απόστολο Του, την μετά θάνατον Ζωή, τον Παράδεισο, περισσότερο από τα πάθη του, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να έχει και τα δυο η να συνδυάσει και τα δυο (δεν μπορείς να θέλεις παράδεισο και να αγαπάς τον Αλλάχ και ταυτόχρονα να θέλεις να διαπράττεις το ανήθικο η ικανοποιείς τα πάθη σου). Συνεπώς παίρνει το μέρος και επιλέγει αυτά που αγαπά περισσότερο και αφήνει αυτά που αγαπά λιγότερο. 

Όσον αφορά τον πόνο και την ενόχληση, τότε οφείλει να γνωρίζει (η να θυμάται) τις συνέπειες σε περίπτωση που επιλέξει τα πάθη του, συνεπώς είναι συνειδητοποιημένος ότι σε περίπτωση που ακολουθήσει τις σαθρές επιθυμίες του, θα του προκαλέσουν φόβο και πόνο που κρατάνε περισσότερο και είναι πιο έντονα συγκριτικά με την μικρή ταλαιπωρία που θα είχε εάν εγκατέλειπε τα πάθη του.

Εάν αυτά ο άνθρωπος τα αναλογιστεί και αυτές οι δυο μορφές αγάπης μπουν στην καρδιά του, τότε θα καταλάβει τι πρέπει να προτιμήσει και αυτό διότι η ανθρώπινη νοημοσύνη μας κάνει να διαλέγουμε το πιο αγαπητό συγκριτικά με αυτό που είναι λιγότερο αγαπητό και να ανεχτούμε όσο γίνεται λιγότερες ανεπιθύμητες καταστάσεις έτσι ώστε να αποφύγουμε τον σοβαρό πόνο.

Γνωρίζοντας αυτήν την αρχή, θα καταλάβεις και την νοοτροπία των ανθρώπων και θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να ξεχωρίσει το λογικό από το παράλογο και να αναγνωρίσεις τα διαφορετικά επίπεδα νοημοσύνης των ανθρώπων.

Πράγματι, αυτός που επιλέγει μια στιγμιαία (προσωρινή) απόλαυση, έχοντας ως αποτέλεσμα να του παρενοχλήσει και να του επηρεάσει αρνητικά την επίγεια ζωή του και την μετά θάνατον ζωή, τότε πρόκειται για ένα άτομο το οποίο δεν έχει λογική και αισθήσεις.

Διότι πως είναι δυνατόν ένα άτομο να επιλεγεί αυτές τις απολαύσεις (τα πάθη του), οι οποίες είναι προσωρινές και διαρκούν όσο ένα όνειρο στον ύπνο, η μια στιγμιαία απόλαυση, και τα ανταλλάζει αφήνοντας την απόλαυση αυτή που διαρκεί για μια αιωνιότητα όπου το επίπεδο της σε ηδονή δεν συγκρίνεται (δηλαδή πως επιλεγείς να κάνεις την αμαρτία και να την απολαύσεις όταν είναι προσωρινή και στιγμιαία, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο, η βάζοντας σε κίνδυνο την καλύτερη απόλαυση και ηδονή που είναι ο παράδεισος, απόλαυση αιωνία και ποιοτικά ανώτερη σε όλα τα επίπεδα)

Πως γίνεται το άτομο αυτό να πουλήσει όλα αυτά για μια χαμηλού επιπέδου θνητή απόλαυση η οποία συνοδεύεται με πόνο, κερδίζεται με πόνο και το αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο άγχος και πόνος. Εάν το άτομο αυτό που έχει νοημοσύνη σκεφτεί τον πόνο συγκριτικά με την απόλαυση και την βλάβη συγκριτικά με την ωφέλεια, τότε θα ντρεπόταν όπως επίσης θα ντρεπόταν για το επίπεδο της νοημοσύνης του, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τα πάθη του, να εγκαταλείψει να τα αναζητά χάνοντας τον χρόνο του, πόσο μάλλον να τα επιλέγει και να αφήνει τον Παράδεισο, για τον τόπο αυτόν που ειπώθηκε ότι κανένα μάτι ποτέ δεν είδε, κανείς δεν άκουσε, και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί (την τελειότητα και την ομορφιά του σαν ανταμοιβή για τον ενάρετο πιστό). {Μπουχάρι, Μούσλιμ}

Πράγματι, ο Αλλάχ ο Ύψιστος, έχει αγοράσει την ζωή των πιστών με αντάλλαγμα τον Παράδεισο. Και έχει θέσει αυτό το συμφωνητικό/συμβόλαιο μέσω του Προφήτη και Απόστολο Του, τον καλύτερο από όλη την ανθρωπότητα, τον οποίο αγαπά και διάλεξε από όλη την κτίση.

Πως λοιπόν μπορεί ένας άνθρωπος με λογική και νοημοσύνη να υποβιβάζει αυτό το εμπόρευμα το όποιο Ύψιστος αγόρασε και η τιμή του είναι να δεις το πρόσωπο του Κυρίου στον Παράδεισο και να ακούσεις τα λόγια Του, πέρα το γεγονός της σπουδαίας τιμής του συμβολαίου μιας και καθιερώθηκε από τον Προφήτη Του.

Πως γίνεται να χαθεί μια τέτοια ευλογία και κάποιος να επιλέξει την επίγεια αυτή ζωή (τα πάθη που περιέχει). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλη ζημιά και τρομερή απώλεια, η οποία θα γίνει φανερή με κάθε επισημότητα την Ημέρα της Κρίσης, όταν οι ζυγαριές τον ενάρετων θα είναι βαριές (από ενάρετα έργα και πίστη) και οι ζυγαριές των χαμένων ελαφριές»

Πηγή: Η επιστολή του Ιμάμη Ίμπν ουλ Κάγιεμ – رسالة ابن القيم إلى أحد إخوانه

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Ιμάμης στο Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,