Γιατί το Ισλάμ είναι ιδανικό για τον άνθρωπο; – إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Η υποταγή και η υπακοή του ανθρώπου στον Δημιουργό του είναι η ουσία του Ισλάμ. Η λέξη «Ισλάμ» έχει διαλεχτεί από τον Θεό (Αλλάχ) και όχι από τον άνθρωπο. Είναι το μήνυμα που αποκαλύφτηκε σε όλους τους Προφήτες και τους Αποστόλους του Θεού, όπου με την σειρά τους το διέδωσαν στους λαούς και τα έθνη τους. Η τελική και παγκόσμια μορφή του αποκαλύφθηκε στον Προφήτη Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم .

Το όνομα «Αλλάχ» είναι ο τίτλος και η ονομασία για το μεγαλείο του Μοναδικού Αληθινού Θεού. Η λέξη «Αλλάχ» στην αραβική δεν μπορεί να δοθεί για κανέναν άλλον, άλλη, άλλο, είναι μοναδικό και απευθύνεται για τον αληθινό Θεό. Αυτός ο Μεγάλος, ο Ύψιστος έχει και αλλά ονόματα όπου ακολουθούν την λέξη «Αλλάχ». Η σημασία της λέξης «Αλλάχ» προέρχεται από το «Μα’ουλού» όπου στην αραβική σημαίνει αυτός που λατρεύεται από αγάπη, από θαυμασμό, αποθεώνοντας το. Είναι ο Δημιουργός όπου σε αυτόν ανήκει η διαταγή. Κανένα είδος λατρείας δεν αξίζει να δοθεί σε πέτρα, άγαλμα, σταυρό, τρίγωνο, στον Χομεϊνί, στον Μαλκομ Χ, Γκάντι, Κρίσνα, σε Γκουρού, στον Βούδα, σε Αυτοκράτορα, Βασιλιά, στον Ήλιο, στο Φεγγάρι, σε Αγελάδες, Ναούς, Προφήτες, σε ιερείς, Μοναχούς, αγίους, κινηματογραφικούς αστέρες, όλοι τους είναι δημιουργήματα.

Το όνομα «Αλλάχ» δεν επιλέχτηκε από κανέναν άνθρωπο ούτε ονομάστηκε από Προφήτη η διάσημη ιστορική φιγούρα. Το όνομα «Αλλάχ» χρησιμοποιήθηκε από όλους τους Προφήτες όπως από τον Αδάμ, Ιησού, Μωυσή, και από τον τελευταίο Προφήτη τον Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم ( η ειρήνη και η ευλογία να συνοδεύει όλους τους Προφήτες) χαρακτηρίζοντας και ονομάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον έναν και Μοναδικό Θεό που αξίζει να λατρεύεται αποκλειστικά.

Η φύση του ανθρώπου αναγνωρίζει το καλό και το κακό, τι είναι σωστό και τι λάθος (όχι σε απόλυτο βαθμό). Αναγνωρίζει (νιώθει από την φύση του) ότι τα χαρακτηριστικά του Θεού πρέπει να είναι αληθινά, μοναδικά, και τέλεια. Ο άνθρωπος δεν νιώθει άνετα στην οποιαδήποτε υποβάθμιση των χαρακτηριστικών/ιδιοτήτων του Θεού, ούτε πνευματικά ηρεμεί όταν αποδίδονται σε Αυτόν ανθρώπινα στοιχεία. Πολλοί που ένιωσαν «άβολα» με τον Θεό οφειλόταν σε ορισμένες πρακτικές της εκκλησίας κατά τον μεσαίωνα και κυρίως των λεγομένων ότι “ο Θεός έγινε άνθρωπος”, έχει υιό, και ότι όλοι γεννιόμαστε με το λεγόμενο “προπατορικό αμάρτημα”. Αυτά τα άτομα δήθεν «δραπέτευσαν» από αυτόν τον τρόπο σκέψης λατρεύοντας μια νέα θεωρία με το όνομα «η μητέρα φύση» καθώς επίσης και τον «υλικό κόσμο». Με την έλευση και κυρίως την ανάπτυξη της τεχνολογίας πολλοί από διάφορες θρησκείες υιοθέτησαν το «μια ζωή την έχουμε” ξεχνώντας δηλαδή τον Θεό και απολαμβάνοντας την επίγεια ζωή. Την ίδια ώρα όμως δεν καταλάβαιναν ότι διάλεξαν να λατρεύουν έναν παγανιστικό και ψεύτικο θεό. Τον “θεό” των επιθυμιών.

Σήμερα βλέπουμε ότι όλη αυτή η «υλική» πρόοδος δημιούργησε πνευματικά ένα απέραντο κενό και οδήγησε σε μια σειρά από περίπλοκα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και ψυχολογικά προβλήματα. Πολλοί από αυτούς που αποστάτησαν από την πίστη τους είναι και πάλι στην αναζήτηση. Μερικοί προσπαθούν να αποδράσουν από την πολυπλοκότητα της καθημερινής ζωής με διάφορους τρόπους. Αυτοί που είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν το Κοράνι και το Ισλάμ προχώρησαν σε ένα ολοκληρωμένο τρόπο και κώδικα ζωής που προϋποθέτει από τον άνθρωπο να εκπληρώνει τον στόχο της παρούσας ζωής του. ο Αλλάχ (Θεός) δεν θέλει για τον άνθρωπο να φυλακιστεί σε ψεύτικες θεότητες όπως τα χρήματα, ναρκωτικά, λαγνεία, άλλα άτομα, σεξ κτλ. Παρέχει τις αποδείξεις ότι είναι Αυτός που μπορεί να σώσει και να γλυτώσει τον άνθρωπο από την σκλαβιά αυτή, από οποιοδήποτε δημιούργημα και να στραφεί στον Δημιουργό του και μόνο.

Ο Δημιουργός έχει τέλεια χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Είναι ο Πρώτος, κανένας και τίποτα δεν είναι πριν από αυτόν. Είναι ο Τελευταίος, τα πάντα τελειώνουν εκτός από Αυτόν. Είναι ο Ύψιστος, κάνεις δεν είναι πιο πάνω από Αυτόν, ο πιο Κοντινός, κανένας και τίποτα δεν είναι πέρα από την δικιά του κάλυψη και κατοχή, και είναι πιο κοντά από κάθε τι που μπορεί να είναι κοντά μας (με την γνώση Του). Είναι Αιώνιος, ο πραγματικά Αθάνατος, σε Αυτόν όλοι θα επιστρέψουμε όπου ο καθένας θα λογαριαστεί με τον ποιο τέλειο και δίκαιο τρόπο. Δεν γεννάει, δεν γεννήθηκε και κανείς δεν είναι όμοιος Του.

Αυτοί που θεοποιούν τον ευλογημένο Ιησού عليه السلام ξεχνούν και αγνοούν το γεγονός ότι ο Ιησούς ήταν στη μήτρα της μητέρας του. Χρειαζόταν τροφή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε. Του αποκαλύφθηκε το ευαγγέλιο σαν μήνυμα για τον λαό του Ισραήλ. Ένας άνθρωπος, Προφήτης και Απόστολος του Αλλάχ, που δεν κάλεσε ποτέ τον άνθρωπο να τον λατρέψει. Ένας άνθρωπος που είχε ανάγκη να φάει, να περπατήσει, να κοιμηθεί, να ξεκουραστεί, δεν μπορεί να έχει απόλυτα θεϊκά χαρακτηριστικά γιατί είναι υπό ανάγκη. Ο Αλλάχ όμως, ο Θεός του Ιησού και όλων των Προφητών, είναι μακριά από κάθε ανάγκη και ατέλεια.

Από την άλλη ο Βουδισμός, ο Ινδουισμός, ο Ζωροαστρισμός, κτλ είναι μορφές λατρείας προς την δημιουργία, με τον έναν η τον άλλον τρόπο. Από μεριά τους οι Εβραίοι έδωσαν ένα εθνικιστικό χαρακτήρα στον Ύψιστο. Οι Εβραίοι είναι ο «λαός Του». Ένας «φυλετικός θεός» του Ισραήλ. 

Οι άνθρωποι αυτοί (και όχι μόνο) που ακολουθούν αυτές τις θρησκείες, γεννήθηκαν σε μια φυσική και λογική κατάσταση, να λατρεύουν τον Δημιουργό τους (Αλλάχ). Οι γονείς τους καθώς και άλλα στοιχεία είναι αυτά που τους οδηγούν στις λανθασμένες τους παραδόσεις. Όταν όμως εκθέσουν τους εαυτούς τους στα σημάδια και στα στοιχεία του Αλλάχ που είναι γύρω τους, στο Κοράνι, η κάποιος κάνει επίκληση στην «φίτρα» τους (την φυσική κατάσταση να λατρεύεις τον Δημιουργό και όχι την δημιουργία) τότε ξεκινά για αυτόν η διαδικασία επιστροφής στο φυσικό του πιστεύω όπου και γεννήθηκε. Άλλωστε και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε και μια παγκόσμια ανάπτυξη του Ισλάμ, με το να το ασπάζονται συνεχώς.

Τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την εικόνα του Ισλάμ παγκοσμίως. Πέρα όμως από τις λανθασμένες πρακτικές μερικών Μουσουλμάνων (ηγετών η απλών ανθρώπων) σε ορισμένες χώρες, αυτοί που αναζητούν την αλήθεια κρίνουν και αξιολογούν το Ισλάμ σύμφωνα με τις αρχές του και αυτά που διδάσκει. Αυτός είναι και ο λόγος που γινόμαστε μάρτυρες για πολλούς ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης να ασπάζονται το Ισλάμ. Η εναντίωση που βλέπουμε και η κόντρα ενάντια στο Ισλάμ όλο ένα και θα αυξάνεται έντονα με την διάδοση αυτής της αλήθειας στον κόσμο. Δεν πρόκειται για «σύγκρουση πολιτισμών» αλλά για τον πραγματικό αγώνα μεταξύ της αλήθειας, που παρουσιάζεται στις αρχές του Ισλάμ και των ψεύτικων δογμάτων, θρησκειών και λατρείας. Αυτό είναι μια πραγματική πρόκληση για αυτούς που αναζητούν την αλήθεια.

Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για έναν σκοπό: Να ζήσει αυτήν την σύντομη ζωή σύμφωνα με τα διδάγματα και τις εντολές του Θεού Δημιουργού. Γιατί όχι; Μήπως είμαστε ιδιοκτήτες του αέρα που αναπνέουμε; Είμαστε οι δημιουργοί του εαυτού μας η των άλλων; Είμαστε εμείς οι Δημιουργοί των πάντων; Είναι λοιπόν δικαίωμα μας να αγνοούμε αυτόν που μας έπλασε από την στιγμή που τον έχουμε ανάγκη;

Ο Αλλάχ (Θεός) είναι ο απόλυτα Δίκαιος και Πάνσοφος. Δεν επιθυμεί να προκαλέσει σύγχυση στο δημιούργημα Του. Η πίστη, θρησκεία, φιλοσοφία, ιδεολογία γενικά ο τρόπος ζωής που θέλει είναι αυτή που έχει διαλεχτεί από Αυτόν. Είναι η πίστη που υποτασσόμαστε στο θέλημα και στη διαταγή του Δημιουργού. Ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής για όλη την ανθρωπότητα. Το Ισλάμ. 

Δείτε επίσης: Σειρές: Μαθαίνω το Ισλάμ – التعريف بالإسلام باللغة اليونانية

Το άρθρο βασίστηκε στο κείμενο του Σέηχ, Δρ. Σάλεχ ας Σάλεχ, με τίτλο “Ποιος ειναι ο μόνος άξιος λατρείας”

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , ,