Το Ιχσάν ως θεμέλιο πίστης, ειλικρίνειας και αντιμετώπισης της υποκρισίας – فأفضل الإيمان أن تعلم أنّ الله معك حيثما كنت

 

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

H αρετή του Ιχσάν με προχειρότητα μεταφράζεται ως «αγαθοεργία». Έχει πολύ πιο σημαντικό και βαθύτερο νόημα στην Ισλαμική θεολογία το οποίο χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: 1) το ιχσάν όσον αφορά τον Αλλάχ τον Ύψιστο, που σημαίνει αφοσίωση στον Αλλάχ με ορθή πίστη και πράξεις  και 2) ιχσάν οσον αφορά στην υπόλοιπη δημιουργία. Πιο συγκεκριμένα:

1) Ιχσάν με σχέση τον Αλλάχ είναι να τον λατρεύεις και να τηρείς τις εντολές του σαν να τον βλέπεις, από την στιγμή όμως που δεν μπορείς να τον δεις τότε να θυμάσαι ότι αυτός σε βλέπει (Μπουχάρι 50). Ιχσάν λοιπόν με σχέση τον Αλλάχ είναι το χαρακτηριστικό της ειλικρινείας που πρέπει να έχει ο πιστός απέναντι στον Δημιουργό του, σκεπτόμενος ότι ο Κύριος του τον βλέπει συνεχώς και γνωρίζει τα πάντα.

2) Ιχσάν στην δημιουργία του Αλλάχ (ανθρώπους, ζωντανά, κτλ), συγκεκριμένα προς τους συνανθρώπους μας, είναι το να προωθούμε το καλό και να απαγορεύουμε το κακό. Είτε στο πνευματικό πεδίο είτε στο φυσικό. Είναι μια μεγάλη κατηγορία που έχει να κάνει με την αλήθεια που πρέπει να λέμε, να είμαστε προσκολλημένοι στο Βιβλίο του Αλλάχ (Κοράνι) και στις Προφητικές διδασκαλίες (Σούννα), να τα προωθούμε αυτά στην κοινωνία μας και να απαγορεύουμε (σύμφωνα με την δυνατότητα μας) την ασχήμια, το παράνομο και την αμαρτία. Επίσης, σε αυτήν την κατηγορία μπορούμε να βάλουμε την ελεημοσύνη και την βοήθεια σε αυτόν που έχει ανάγκη.

Ο Αλλάμα Σέηχ ΑμπντουΡαζζάκ αλ Μπάντρ στην επεξήγηση του για το δογματικό έργο «Αλ Ακίντα αλ Ουασιτίγια» ανέφερε τη παρακάτω ρήση την οποία και σχολίασε:

فأفضل الإيمان أن تعلم أنّ الله معك حيثما كنت. أيْ: سواءً كنت في مكان خفيّ، أو في مكان أو موضع مُعلن، في غيب أو شهادة، أو سر أو علانية، فاعلم أنّ الله معك لا تخفى عليه منك خافية، يسمعُ كلامك، ويرى فِعالك، ويعلمُ بحالك، لا تخفى عليه -تبارك وتعالى- منك خافية.

Η καλύτερη (μορφή) πίστης είναι το να γνωρίζεις ότι ο Αλλάχ είναι μαζί σου όπου κι αν βρίσκεσαι. Είτε βρίσκεσαι σε ιδιωτικό μέρος, είτε σε δημόσιο, είτε είσαι μόνος η με την παρουσία άλλων, είτε είσαι στα μυστικά, είτε στα φανερά, να γνωρίζεις ότι ο Αλλάχ είναι μαζί σου. Κανένα μυστικό σου δεν είναι κρυφό από Εκείνον. Ακούει τα λόγια σου, βλέπει τις πράξεις σου και γνωρίζει την κατάσταση σου. Κανένα μυστικό σου δεν είναι κρυφό από Εκείνον

إِذا خَلَوتَ الدَهرَ يَومًا فَلا تَقُل  خَلَوتُ وَلَكِن قُل عَلَيَّ رَقيبُ

Όταν βρεθείς μόνος σου, κάποια στιγμή της ημέρας, μην πεις: «είμαι μόνος», αλλά να πεις «Υπάρχει κάποιος που με παρατηρεί (με βλέπει)»

وإذا كان العبد بهذا الوصف وبهذا الاستشعار لمعيّة الله -سبحانه وتعالى- كان ذلكم أكبر زاجر، وأعظم رادع. بل قال الإمام الشنقيطي -رحمه الله- ( اتّفق أهل العلم على أنّ أعظم زاجر أن تعلم أنّ الله يراك، وأنّه عليمٌ بك، مطّلعٌ عليك)

Όταν ο δούλος (του Αλλάχ) έχει αυτό το χαρακτηριστικό και αυτή την συνειδητοποίηση για τον Αλλάχ που βρίσκεται μαζί Του, τότε αυτός είναι ο μεγαλύτερος αυτοέλεγχος και ο πιο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας. Ο μεγάλος Ιμάμης Ας-Σινικίτι είπε: «Οι λόγιοι συμφωνούν ότι ο μεγαλύτερος αυτοέλεγχος για ένα άτομο είναι το να γνωρίζει ότι ο Αλλάχ τον βλέπει και ότι ο Αλλάχ έχει άψογη γνώση για εκείνον σε κάθε λεπτομέρεια του.    

ولهذا ترى كثيرًا من آيات القرآن تُختم بهذا، تٌختم بذكر أنّ الله -عز وجل- ( بكل شيء عليم )، ( بكل شيء بصير )، ( بصير بما تعملون )، ( خبير بما تعملون ). كثير من الآيات تُختم بهذا المعنى، لأنّ هذا أكبر زاجر، وأعظم رادع للعبد

Γιαυτο το λόγο βλέπεις ότι πολλά Κορανικά εδάφια τελειώνουν με ακριβώς αυτήν την αναφορά και νόημα. Αναφέρουν ότι ο Αλλάχ είναι:

بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

«Γνώστης των πάντων (για κάθε τι)»

بِكُلِّ شَيْءٍ بَصِيرٌ

«Αυτός που βλέπει τα πάντα»

بَصِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

«Αυτός που βλέπει κάθε πράξη που κάνετε»

Πολλά Κορανικά εδάφια ολοκληρώνονται με αυτές τις προτάσεις και αυτό διότι είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας έλεγχου καθώς επίσης εμποδίζει ένα άτομο από το να διαπράξει το κακό.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Ιμάμης στο Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,