Χαρακτηριστικά που εναντιώνονται στην ειλικρίνεια – التوحيد والإخلاص

Το αγαθό της ειλικρίνειας είναι ευλογία από τον Αλλάχ και αναπόσπαστο κομμάτι του Μονοθεισμού. Γιαυτο εάν παρατηρήσεις τα παρακάτω χαρακτηριστικά στον εαυτό σου τότε προσπάθησε να τα αλλάξεις, είθε ο Ύψιστος να σε ευλογεί και να σε προστατεύει. Εάν λοιπόν δεις:

  • Ότι προσπαθείς να φανείς καλός στις καρδιές των άλλων
  • Ότι αναζητάς το κομπλιμέντο και να σε εγκωμιάζουν οι άλλοι
  • Όταν αποφεύγεις την κριτική 
  • Όταν θέλεις να ακούς καλά λόγια για τον χαρακτήρα σου
  • Όταν επιθυμείς τα λεφτά των άλλων
  • Όταν αναζητάς την αγάπη των άλλων

Αυτά και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά εναντιώνονται στην ειλικρίνεια. Και τα έξι αυτά χαρακτηριστικά πρέπει να αποφεύγονται διότι μειώνουν σημαντικά το στοιχείο της ειλικρίνειας.

Δεν χρειάζεται να φανείς κάλος στις καρδιές των ανθρώπων. Αυτό πρέπει να απορρέει φυσιολογικά από τον εαυτό σου και όχι με τεχνητό τρόπο και επίτηδες. Ο αγώνας σου να είναι να φανείς καλός προς τον Δημιουργό σου.

Μην αναζητάς τον καλό λόγο από τους ανθρώπους διότι θα καταλήξεις να συμβιβάζεσαι για χατίρι τους, ακόμα και στα λάθη τους. Τον καλό λόγο τον αναζητάμε από τον Ύψιστο και δεν μας ενδιαφέρουν τα κομπλιμέντα της κτίσης. Η καλοπροαίρετη κριτική είναι ωφέλιμη μιας και μας καλυτερεύει και μας διορθώνει.

Μην φοβάσαι την κατηγορία και την λεκτική επίθεση ούτε να τα αποφεύγεις. Εφόσον λες την αλήθεια να την διατυπώνεις με γνώση και με ειλικρίνεια για χάρη του Αλλάχ και να μην ανασκευάζεις για να αποφύγεις την κατηγορία και την κριτική.

Μην ευχαριστιέσαι με τα καλά λόγια προς τον χαρακτήρα σου διότι αυτά είναι εχθρός σου και σου διαλύουν την ειλικρίνεια και την ταπείνωση. Να νιώθεις άσχημα όταν εξυψώνουν τον εαυτό σου και να συμβουλεύεις να μην το κάνουν διότι πρώτος εσύ ζημιώνεσαι και δεύτερον ο κόσμος μπορεί να παραπλανηθεί για κάτι που δεν γνωρίζει για το άτομο σου.

Μην δίνεις σημασία για τον πλούτο του διπλανού σου. Ο Αλλάχ είναι αυτός που έχει ορίσει τα μέσα της συντήρησης σου. Προσπάθησε να κάνεις τις αιτίες και ο Αλλάχ είναι αυτός που θα σε συντηρήσει και θα σου δώσει ότι έχεις ανάγκη. Συνεπώς σε αυτόν επιστρέφεις και Αυτόν λατρεύεις μόνο.

Μην αναζητάς την αγάπη των άλλων αλλά αναζήτα την αγάπη του Αλλάχ. Και εφόσον ο Αλλάχ σε αγαπήσει τότε και ο κόσμος θα σε αγαπήσει και θα σε εκτιμήσει. Προτεραιότητα σου δεν είναι ο κόσμος αλλά ο Κύριος σου.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Ιμάμης στο Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,