الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Σε περιόδους που η Ούμμα αιμορραγεί και η καρδιά του πιστού σφίγγεται από τα γεγονότα, είναι εύκολο να παρασυρθούμε από την οργή, την απογοήτευση ή την υπερπληροφόρηση. Όμως ο Μουσουλμάνος δεν αφήνεται στο χάος των συναισθημάτων. Επιστρέφει στον Κύριο του με σταθερότητα και κρατά την υπομονή. Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια υπενθύμιση και μια υπενθύμιση γνώσης, για το τι προσφέρει η εγκράτεια, η υπομονή και κυρίως οι πράξεις λατρείας σε καιρούς δοκιμασίας για την Ούμμα.

Οι ειδήσεις ανανεώνονται κάθε δευτερόλεπτο και οι καρδιές ταλανίζονται από θυμό και σύγχυση. Μέσα σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να υπενθυμίζουμε διαρκώς στον εαυτό μας εκείνο που θα μας επαναφέρει στην ισορροπία. Να μην αφήνουμε τα γεγονότα της επικαιρότητας να μας αποσπούν από τις υποχρεώσεις μας, τις προτεραιότητές μας και τη λατρεία προς τον Ύψιστο.

Στις μέρες μας πολλά αδέλφια μας παγιδεύονται στον ανελέητο κύκλο και ροή της πληροφόρησης. Ειδήσεις, εικόνες από εμπόλεμες ζώνες, πολιτικά σχόλια, αναλύσεις επί αναλύσεων. Όλα μοιάζουν με μια ασταμάτητη καταιγίδα που καταλαμβάνει τον νου και φυλακίζει την καρδιά. Κι ενώ η πρόθεση συχνά είναι ευγενής, ένα γνήσιο ενδιαφέρον για την Ούμμα και επιθυμία για κατανόηση, πολλοί όμως πέφτουν στην σατανική παγίδα να θυσιάζουν την προσωπική τους λατρεία στον βωμό της πολιτικής κατανάλωσης.

Οι Ουλεμά στις μέρες μας προειδοποιούν για κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Πρόσεξε να μην εγκαταλείψεις το καθημερινό σου μερίδιο από το Κοράνι και τα αδκάρ κυνηγώντας τα τελευταία νέα.

Αυτό δεν σημαίνει αδιαφορία, σημαίνει ότι θέτεις σωστά τις προτεραιότητες. Διότι η σταθερή λατρεία προς τον Ύψιστο είναι αυτή που θα  σώσει εσένα και την Ούμμα, όχι η υπερπληροφόρηση που τελικά αποδεικνύεται άσκοπη και παραπλανητική.

Όταν επικρατεί σύγχυση, φόβος ή πολιτική αστάθεια, πολλοί άνθρωποι αφήνουν τις πράξεις τους να καθοδηγούνται από τα συναισθήματα ή από τα γεγονότα. Κι όμως, το Ισλάμ μάς διδάσκει ότι στις περιόδους ταραχής, οι ευκαιρίες για ανταμοιβή από τον Ύψιστο πολλαπλασιάζονται. Ο Προφήτης ﷺ είπε:

«Η λατρεία σε καιρούς αναταραχής και σύγχυσης είναι σαν να μετανάστευσες προς εμένα.» (Μουσλίμ, 2948)

Πρόκειται για ένα τεράστιο κίνητρο για κάθε Μουσουλμάνο. Οι Σαχάμπα που εγκατέλειψαν τη Μέκκα και μετανάστευσαν προς τη Μεδίνα, κέρδισαν έναν τεράστιο βαθμό ανταμοιβής. Κι όμως, η Σούννα μάς προσφέρει την ευκαιρία να κερδίσουμε κάτι παρόμοιο μέσω της σταθερής λατρείας προς τον Αλλάχ τον Ύψιστο σε καιρούς δοκιμασίας.

Η Ούμμα μας περνάει δύσκολες στιγμές. Η Παλαιστίνη αιμορραγεί και η αδικία κυριαρχεί. Όμως η πνευματική μας αντίδραση πρέπει να είναι αυτή που δίδαξε ο Προφήτης ﷺ: υπακοή στον Αλλάχ, υπομονή και λατρεία προς τον Αλλάχ.

Δεν ξεχνάμε τη μελέτη του Κορανίου, τα πρωινά και απογευματινά αδκάρ, τις προσευχές. Μην στερούμε από την καρδιά και την ψυχή μας την ηρεμία που προσφέρει η ενθύμηση του Ύψιστου. Η Ούμμα δεν σώζεται από παθιασμένα σχόλια στο διαδίκτυο, αλλά από ευσεβείς δούλους που κάνουν σουτζουντ μέσα στη νύχτα και προσεύχονται για τους αδελφούς τους. Και ιν σαα Αλλάχ, η ώρα θα έρθει, όταν πρέπει και όπως πρέπει.

Η αληθινή χίτζρα σήμερα είναι η μετανάστευση από την αμέλεια προς την εγρήγορση, από τη σύγχυση προς την επίγνωση. Είναι η απόφαση να σταθείς ανάμεσα στον χαμό του κόσμου και να πεις: «Επιστρέφω με πίστη και αντίστοιχες πράξεις στο Ισλάμ.» Όποιος επιλέγει την γνώση, τη λατρεία, την υπομονή και τη σταθερότητα, είναι αυτός που ο Αλλάχ θα τον φυλάξει και σε αυτόν ανήκει η μεγάλη ανταμοιβή. Ειναι ο πραγματικός “επαναστάτης”. 

Αν μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε την υποχρέωση της Χίτζρα, της μετανάστευσης σε Ισλαμική χώρα για χάρη του Αλλάχ, τότε μέχρι να το πράξουμε, ας φροντίσουμε να εφαρμόσουμε την πνευματική Χίτζρα, η οποία προηγείται, όπως τονίζει και ο μεγάλος λόγιος Ίμπν Κάιγιεμ στο Ρισάλατου Ταμπουκία. Ο τρόπος να πραγματοποιηθεί αυτή η πνευματική Χίτζρα είναι να μεταναστεύσουμε από την αμαρτία προς την τήρηση των εντολών του Αλλάχ, από την άγνοια προς την επιμόρφωση της ακιντα μας, από την αδιαφορία προς την τακτική τήρηση της λατρείας.

Έτσι θα έρθει η αλλαγή με το θέλημα του Ύψιστου. Σε Εκείνον εναποθέτουμε τις ελπίδες μας και σε κανέναν άλλον

Από Ahmed Eldin

Άχμαντ Μ.Ελντίν: Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας. Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading