Ερώτηση: Πότε μια γυναίκα ξεκινάει να φοράει τη μαντίλα;

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Άχμαντ Ελντίν

Ένα άτομο (άνδρας η γυναίκα) δεν έχει ευθύνη απέναντι στις Ισλαμικές υποχρεώσεις του έως ότου φτάσει στην εφηβεία. Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε: « Η πένα έχει σηκωθεί(δεν γράφει δηλαδή τις πράξεις) για τρεις(περιπτώσεις): από το παιδί μέχρι να φτάσει την εφηβεία, από αυτόν που κοιμάται μέχρι να ξυπνήσει, και από αυτόν που έχει χάσει τα λογικά του μέχρι να τα ξαναβρεί»(πηγή: Χαντίθ Abu Dawood νούμερο 4402)

Τα σημάδια της εφηβείας κατά το Ισλάμ είναι:

1) Τα υγρά που βγαίνουν κατά την διάρκεια της νύχτας από τα γενετικά όργανα (υγρό όνειρο)

2) Τριχοφυΐα στα γενετικά όργανα

3) Η ηλικία των 15

Στις κοπέλες υπάρχει και ένα άλλο σημάδι της εφηβείας κατά το Ισλάμ που είναι η έμμηνος ρύση(μηνιαία περίοδος)

Έτσι λοιπόν εάν ένα από αυτά τα σημάδια της εφηβείας εμφανιστούν τότε η κοπέλα είναι υποχρεωμένη να βάλει την μαντίλα της και γενικά έχει ευθύνη για όλες τις Ισλαμικές της υποχρεώσεις. Αυτό ισχύει και για το αγόρι όταν εμφανιστούν τα σημάδια της εφηβείας(δηλ οφείλει να τηρήσει τις Ισλαμικές υποχρεώσεις του και είναι υπεύθυνος). 

Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν οι γονείς οι οποίοι πρέπει να κάνουν συνήθειο στα παιδιά πριν την εφηβεία να εκτελούν όσο μπορούν τις υποχρεώσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο γιαυτα και δεν θα δυσκολευτούν μετά την εφηβεία. Ο Προφήτης είπε(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν): «Μάθετε στα παιδιά να προσεύχονται από την ηλικία των 7»(πηγή:Abu Dawood νούμερο 495 και Ahmad: 2,187)

Ήταν η πρακτική των πρώτων Μουσουλμάνων να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σε πράξεις λατρείας πριν την εφηβεία τους. Για παράδειγμα τους έβαζαν και νήστευαν για να συνηθίσουν την νηστεία (πηγή: Bukhaari νούμερο 1960 και Muslim νούμερο 91136)

Τα χαντιθ αυτά περιγράφουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται σε θέματα λατρείας και ισλαμικών υποχρεώσεων παρόλο που δεν είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους (πηγή: Al-Nawawi στο Sharh Saheeh Muslim 8/14)

Τα παιδιά δεν είναι υπεύθυνα όμως οι γονείς τους και οι κηδεμόνες τους είναι υπεύθυνοι (πηγή: από τον λόγιο Ibn al-Qayyim που το ανέφερε στο Tοοhfat el-Mawdood bi Ahkaam el-Mawlood σελ 162)

αρ Φάτουας 20475



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading