Αδυναμη πιστη: αιτιες και λυσεις

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Άχμαντ Ελντίν

 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η πίστη μας είναι αδύναμη όπως:

1) Η άγνοια των χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων του ΑΛΛΑΧ οδηγούν την πίστη μας στον κατήφορο διότι εάν δεν γνωρίζουμε τις ιδιότητες του ΑΛΛΑΧ, η πίστη μας είναι ελλιπής.

2) Το να παραμελούμε να σκεπτόμαστε τα σημάδια του ΑΛΛΑΧ στο συμπάν και να μην αναλογιζόμαστε τις εντολές Του. Αυτό δημιουργεί μια έλλειψη πίστης η το λιγότερο την κάνει στάσιμη και εμποδίζει την ανάπτυξη της.

3) Διαπράττοντας την αμαρτία. Η αμαρτία έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην καρδιά του πιστού και στην πίστη του. Ο Προφήτης Μουχάμαντ(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε:«Κανένας μοιχός/μοιχαλίδα δεν είναι πιστός/η την στιγμή που διαπράττει την μοιχεία.(Bukhaari 2475, Muslim 57)

4) Όταν δεν γίνονται διάφορες πράξεις λατρείας. Αυτή η συνήθεια οδηγεί στη μείωση της πίστης. Εάν η πράξη λατρείας είναι υποχρεωτική και παραμεληθεί χωρίς έγκυρη δικαιολογία, τότε αυτό είναι σοβαρό ελάττωμα και το άτομο πρέπει να κατηγορηθεί. Εάν η πράξη λατρείας δεν είναι υποχρεωτική η υποχρεωτική και δεν την εκτελεί έχοντας δικαιολογία τότε δεν κατηγορείται.(Majmoo Fatawa wa Rasa il Fadιlat του Shaykh Muhammad ibn Salih al-‘Uthaymen 1:52

Η καλύτερη συμβουλή (έτσι όπως έχουν τοποθετηθεί και οι Ουλεμά) είναι να διαβάζουμε το Κοράνι και να συλλογιζόμαστε τα εδάφια του. Υπάρχει «θεραπεία» σε αυτό για την καρδιά μας. Διαβάζουμε στο Κοράνι:

«Και στέλνουμε απ’ το Κοράνιο εκείνο που είναι θεραπεία και έλεος γι’ αυτούς που πιστεύουν.» (Κοράνι 17:82)

Μια άλλη επίσης αποτελεσματική συμβουλή είναι να μελετάμε τις ιστορίες των Προφητών, έτσι όπως ο ΑΛΛΑΧ τις αποκάλυψε, με αυτόν τον τρόπο οι καρδιές των πιστών σταθεροποιούνται. Διαβάζουμε στο Κοράνι:

«Όλα αυτά, σου τα διηγούμαστε απ’ τις ιστορίες των Αποστόλων, για να στερεώσουν την ψυχή/καρδιά σου. Σ’ αυτά υπάρχει – για σένα – η Αλήθεια, όσο και μια προτροπή και ένα μήνυμα για εκείνους που πιστεύουν» (Κοράνι 11:120)

Ο πιστός δυναμώνει την πιστή του εκτελώντας διαφορές καλές πράξεις. Διότι η καλή πράξη αυξάνει την πίστη. Αυτός που θέλει να αυξήσει την πίστη του πρέπει να αυξήσει και το καλό και να μείνει μακριά από την αμαρτία. Το καλό το οποίο θα πράξει θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της υπακοής που δείχνει προς τον Δημιουργό του κάνοντας το για χάρη Του.

Διαβάζουμε στο Κοράνι:

«Οι Πιστοί είναι αυτοί που, όταν αναφέρεται ο ΑΛΛΑΧ τρεμουλιάζει η καρδιά  τους,  κι  όταν  διαβάζονται  σ’ αυτούς οι Αγιάτ Του, (οι στίχοι Του) δυναμώνει η πίστη τους, και εμπιστεύονται τον Κύριο τους. Εκείνοι που εκπληρώνουν την τακτική προσευχή και ξοδεύουν (ελεύθερα)
απ’ τ’ αγαθά που τους παραχωρήσαμε. Αυτοί πραγματικά είναι οι πιστοί, κι έχουν βαθμούς (στο αξίωμα) με το
Κύριο τους, και συγγνώμη και γενναιόδωρη διατροφή» ( Κοράνι 8:2-4)

Τηρώντας λοιπόν την προσευχή και την ελεημοσύνη προς τον φτωχό, και γενικά τηρώντας κάθε καλή πράξη αυξάνεται η πίστη. Επίσης η ανάγνωση του Κορανίου η το άκουσμα του, είναι από τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να αυξήσει και να δυναμώσει την πίστη του.

Όλες οι καλές και ενάρετες πράξεις αυξάνουν την πίστη. Για έναν που θέλει να το πετύχει αυτό δεν έχει παρά να προσπαθεί να πράττει συνεχώς το καλό και το σωστό όσο μπορεί ( κατά το Ισλάμ) και να αποφεύγει την αμαρτία.

Το κλειδί προς την επίτευξη των παραπάνω είναι η καλή παρέα. Άτομα τα οποία θα ενθαρρύνουν τέτοιες πράξεις και σκεπτικά.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αναλογίζονται τα Κορανικά εδάφια του Θεού.  Η διαδικασία μελέτης και σκέψης των Κορανικών εδαφίων  θα βοηθήσει πολύ στην αύξηση της πίστης. Πρέπει να σκέπτεται την δημιουργία και τα σημάδια του Θεού. Με αυτό τον τρόπο κερδίζει γνώσεις και πληροφορίες για το μεγαλείο του Θεού.

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο Κορανικό στίχο που συμβουλεύει τον πιστό να θυμάται συχνά τον Θεό και όλα Του τα αποκλειστικά χαρακτηριστικά μιας και εκεί βρίσκεται η πραγματική γαληνή και ηρεμία.  Στο να θυμόμαστε συχνά τον Θεό.

«(Ενώ) όσοι πιστεύουν, οι καρδιές τους καθησυχάζουν με την επίκληση (του ονόματος), του ΑΛΛΑΧ. Ναι- χωρίς αμφιβολία – (μόνο) στην ανάμνηση του ΑΛΛΑΧ οι καρδιές καθησυχάζουν.» (Κοράνι 13:28) 

Έχουμε αναφερθεί σε διάφορες πράξεις λατρείας και γενικά τι σημαίνει η λατρεία στο Ισλάμ. Αυτές οι πράξεις λατρείας βοηθούν και είναι κατάλληλα σχεδιασμένες να κάνουν τον άνθρωπο να φέρνει συχνά στην σκέψη του τον Δημιουργό του. Το Κοράνι λέει:

«Εγώ είμαι -πραγματικά- ο ΑΛΛΑΧ. Δεν υπάρχει άλλος θεός, ειμή (μόνο) Εγώ. Και να τηρείς (τακτική) προσευχή για να με θυμάσαι» (Κοράνι 20:14)

Βλέπουμε από το εδάφιο ότι ένα από τα θετικά της προσευχής είναι ότι λειτουργεί σαν υπενθύμιση. Για την νηστεία ο ΑΛΛΑΧ λέει:

«Ω! Σεις που πιστεύετε! Η νηστεία έχει επιβληθεί σε σας όπως έχει επιβληθεί στους προγόνους σας. Μήπως και θα απομακρυνθείτε από τα αμαρτήματα.» (Κοράνι 2:183)

Η επίσημη ελληνική μετάφραση του Κορανίου άστοχα έχει μεταφράσει την τελευταία πρόταση του χωρίου «La`allakum Tattaqūn» ως «απομακρυνθείτε από τα αμαρτήματα». Η πιο κοντινή μετάφραση είναι «για να γίνεται θεοσεβείς» δηλαδή όπως λέμε στην Αραβική Muttaqûn. Οι Al Muttaqûn είναι αυτοί που έχουν taqwa, αυτοί που έχουν θεοφοβία και θεοσέβεια. Για περισσότερα περί Taqwa διαβάστε εδώ.

 Οι πιστοί ενθαρρύνονται συνεχώς να θυμούνται τον ΑΛΛΑΧ όσο το δυνατόν γίνεται πιο πολύ:

«Ω! Εσείς που πιστεύετε! Να μνημονεύετε τον ΑΛΛΑΧ. Και φέρνετε Τον συχνά στη μνήμη σας.» (Κοράνι 33:41)

Μεγάλη έμφαση δίνεται στο να θυμόμαστε τον ΑΛΛΑΧ διότι η αμαρτία στο σύνολο της διαπράττεται όταν ξεχνάμε τον Δημιουργό μας. Η τελευταία αποκάλυψη, το Κοράνι, αναφέρει αυτό το φαινόμενο ως εξής:

«Ο Σατανάς έχει κυριεύσει (τις καρδιές τους), και τους έκανε να ξεχνούν να θυμούνται τον ΑΛΛΑΧ. Αυτοί είναι το Κόμμα του Σατανά που -οπωσδήποτε – θα χαθεί!» (Κοράνι 58:19)

Ο ΑΛΛΑΧ μέσω του Νόμου Του απαγόρευσε τα οινοπνευματώδη, τις ουσίες, και τον τζόγο κυρίως γιατί κάνουν τον άνθρωπο να ξεχνά:    

«Το μόνο που θέλει ο Σατανάς είναι να εξάψει, τα πάθη και τα μίση ανάμεσα σας, με τα οινοπνευματώδη ποτά και τον τζόγο, και να σας εμποδίσει να θυμάστε τον ΑΛΛΑΧ, και την προσευχή. Μήπως εσείς δεν θα απέχετε λοιπόν;» (Κοράνι 5:91)

Συνεπώς ο άνθρωπος έχει ανάγκη να θυμάται τον Δημιουργό του για την δικια του σωτηρία και ανάπτυξη:

«και που κάνοντας κάτι που ντροπιάζει ή αδίκησαν τον εαυτό τους κι έφεραν τον ΑΛΛΑΧ στη σκέψη τους ζητώντας συγχώρεση για τα σφάλματα τους» (Κοράνι 3:135)Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», ΙΣΛΑΜ, ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , ,

%d