Ερωτηση: Γιατι ο Προφητης παντρευτηκε πανω απο 4 γυναικες;

Άχμαντ Ελντίν

 بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ερώτηση: «den eimai mousoulamana,alla exw anthrwpous gurw m pou pisteoun sto islam,etsi exw diavasei k exw akousei kapoia pragmata.tha thela na sas rwtisw,kata to islam o andras exei ti dunatotita na padreutei ews kai 4 suzugous,o profitis kata to morani mohamed omws padreutike parapanw apo 4.pws einai dunato auto?diladi prin o mohamed borouse na padreutei perissoteres gunaikes k meta pws allakse o nomos?»

Απάντηση 

Ο Προφήτης Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είναι αλήθεια ότι είχε το προνόμιο να παντρευτεί παραπάνω από 4 γυναίκες, όμως αυτή η θεϊκή άδεια δεν ήταν για λόγους χαράς αλλα για λόγους κοινωνικής ευθύνης. Ο Προφήτης επίσης όπως είχε μερικές δυνατότητες (πολυγαμία με πάνω από 4 γυναίκες) είχε και περιορισμούς και λατρευτικές υποχρεώσεις που για τους υπόλοιπους πιστούς δεν ισχύουν. Για παράδειγμα ο Προφήτης είναι υποχρεωμένος να προσεύχεται ένα μέρος της νύχτας (τα 2/3). Το Κοράνι λέει:

«Και στη διάρκεια της νύχτας, η προσευχή (θα είναι) μια επιπρόσθετη προσευχή (πνευματικής ωφέλειας) για σένα»[1]

Ο μεγάλος λόγιος Ibn Kathir στην εξήγηση του ανέφερε ότι αυτή η νυχτερινή προσευχή αποτελεί υποχρέωση για τον Προφήτη αλλά όχι για τους πιστούς. [2]

Μια άλλη υποχρέωση του Προφήτη, που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους Μουσουλμάνους, είναι ότι δεν μπορούσε να χωρίσει τις συζύγους του (τις συγκεκριμενες) για να παντρευτεί άλλες καθώς επίσης οι γυναίκες του, μετά τον θάνατο του, δεν επιτρεπόταν να ξαναπαντρευτούν. Το Κοράνι λέει:

«Δεν σου επιτρέπεται (να νυμφευθείς άλλες) γυναίκες μετά απ’ αυτές (που έχεις)…»[3]

Επίσης:

«…ούτε -ποτέ – επιτρέπεται να νυμφευθείτε τις συζύγους του μετά απ’ αυτόν…» [4]

Βλέπουμε λοιπόν ότι πέρα από τα προνόμια που είχε ο Προφήτης ως Προφήτης και ηγέτης των Μουσουλμάνων είχε και περιορισμούς. Συνεπώς ο νόμος δεν άλλαξε.

Υποσημειώσεις

1) Κοράνι κεφ. 17 εδαφ.79
2) Tafsir Ibn Kathir τόμος 6 σελ.62
3) Κοράνι κεφ. 33 εδαφ.52
4) Κοράνι κεφ.33 εδαφ.53



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΜΟΥΧΑΜΑΝΤ(σ)

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading