Το επιτρεπτο και το απαγορευμενο στην Ισλαμικη νομολογια

Αναδημοσίευση παλιότερου άρθρου

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Χαράμ(Haraam/απαγορευμένο) είναι αυτό το οποίο όταν κάποιος το κάνει θα τιμωρηθεί και αυτός που απέχει από αυτό θα ανταμειφτεί, με την πρόθεση ότι απέχει γιατί το απαγορεύει ο ΑΛΛΑΧ. Το Χαλάλ(Halaal/επιτρεπτό) είναι αυτό το οποίο δεν έχει αμαρτία κάποιος όταν το κάνει, και όταν το κάνει με την πρόθεση γιατί ο ΑΛΛΑΧ του το επιτρέπει τότε θα ανταμειφτεί.

Αυτός που υπαγορεύει και καθορίζει τι είναι το Χαλάλ και τι είναι το Χαράμ είναι μόνο ο ΑΛΛΑΧ. Υπάρχουν άτομα που κάνουν Χαλάλ αυτά που ο ΑΛΛΑΧ έχει απαγορέψει και κάνουν Χαράμ αυτά τα οποία ο ΑΛΛΑΧ έχει επιτρέψει. Μερικοί επινοούν πράξεις λατρείας που δεν έχουν υπαγορευτεί από τον ΑΛΛΑΧ και που στην πραγματικότητα έχει απαγορέψει. Το asl al Deen (βασικές αρχές του Ισλάμ) είναι ότι το Χαλάλ είναι αυτό που ο ΑΛΛΑΧ και ο Προφήτης Του έχουν επιτρέψει, και το Χαράμ είναι αυτό που ο ΑΛΛΑΧ και ο Προφήτης Του έχουν απαγορεύσει. Η πίστη, θρησκεία, τρόπος ζωής είναι αυτά που έχουν καθοριστεί από τον ΑΛΛΑΧ και τον Προφήτη Του. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να πάει πέρα από τα όρια αυτού του ίσιου δρόμου όπου ο ΑΛΛΑΧ έστειλε τον Προφήτη Του. Το Κοράνι λέει:

«Πράγματι, αυτός είναι ο ίσιος δρόμος Μου, που οδηγεί κι ακολουθείστε τον. Μην παίρνετε τους πλάγιους δρόμους διότι θα σας απομακρύνουν από το δρόμο Του. Μ’ αυτά υποχρεώνει ο ΑΛΛΑΧ για να προφυλαχθείτε.» (Κοράνι 6:153)

Ο ΑΛΛΑΧ αναφέρει στην Σούρα(κεφάλαιο Κορανίου) al-A’naam και στη Σούρα al-A’raaf και αλλού, τα πράγματα με τα οποία καταδικάζει τους mushrikeen(πολυθεϊστές, παγανιστές, αυτοί που λατρεύουν άλλους αντί του ΑΛΛΑΧ η μόνο αυτούς) οπου επέτρεψαν αυτά τα οποία ο ΑΛΛΑΧ απαγόρευσε και απαγόρευσαν αυτά που ο ΑΛΛΑΧ επέτρεψε. Διαβάζουμε για παράδειγμα:

«Μήπως έχουν συνεταίρους που όρισαν κάτι για τη θρησκεία, χωρίς ο ΑΛΛΑΧ να δώσει γι’ αυτό την άδεια;» (Κοράνι 42:21)

Αυτά που όρισαν ήταν πράγματα που είναι Χαράμ η πράξεις που περιέχουν Χαράμ και τα μετέτρεψαν σε πράξεις λατρείας καθώς επίσης απλές καθημερινές πρακτικές ως προς την απόλαυση τους.

«Να μη λέτε ψέματα σε σχήμα γλωσσικής περιγραφής που κυκλοφορεί λέγοντας: “Αυτό είναι νόμιμο κι αυτό απαγορεύεται”, ώστε να αποδώσετε το ψέμα στο ΑΛΛΑΧ. Γιατί εκείνοι που επινοούν το ψέμα για τον ΑΛΛΑΧ ποτέ τους δεν θα ευδοκιμήσουν (δεν θα επιτύχουν).» ( Κοράνι 16:116)



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading