Ερωτηση: Μπορει το πνευμα (τζιν) και το φυλαχτο να καθοδηγησει και να φυλαξει;{Μερος 1}

Ερώτηση:

Καλησπέρα αχμέτ. Θα θελα να σε ρωτήσω κάτι. Πολλοί πλέον σήμερα ακόμα και Χριστιανοί αρχίζουν να πιστεύουν ότι πέραν απο τους ΑΓΓΕΛΟΥΣ υπάρχουν και άλλα πνευματικά όντα τα λεγόμενα “ΤΖΙΝΙ” αφού τα αναφέρουν στην καθημερινή συζήτηση και επίσης κάποιοι πιό τολμηροί ισχυρίστηκαν ότι έχουν πλέον το δικό τους φυλαχτό με ένα τζίνι μέσα το οποίο ναι μέν δεν νοιάζεται τόσο για υλικά θέματα όσο για “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ”… Σαφείς πολέμιοι αυτών των “φυλαχτών” ηταν και ο Γεροντας ΠΑΙΣΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΕ.. “πετάχτε στη Θάλασσα αυτά τα φυλαχτά με το ΠΝΕΥΜΑ, νομίζετε ότι σας δίνουν ευημερία αλλά σε λίγο καιρό θα σας κάνουν να νιωθετε παράλυτοι αφου θα σας δεσμεύουν τη ψυχή”….. Τι ισχύει τελικά? Υπάρχουν? ΠΟια η ορθολογική ερμηνεία? Αν υπάρχουν μπορουν να καθοδηγησουν τον άνθρωπο στην “αληθεια”? Μετ’εκτιμήσεως Χ…

Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Καλημέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση,

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρέπει να δοθεί υπό το πρίσμα το θεολογικό και όχι το ορθολογικό. Με άλλα λόγια τι λέει το Ισλάμ για τα Τζίνι και τι είναι. Δυστυχώς ο δυτικός κόσμος όταν ακούει την λέξη «τζίνι» το μυαλό του μηχανικά πάει στο παραμυθάκι του Αλα’αντίν. Το Τζίνι που βγήκε από το «μαγικό» λυχνάρι έτοιμο να πραγματοποιήσει τις 3 ευχές του αφέντη του. Καμία απολύτως σχέση βεβαίως με την Ισλαμική θεολογία και το Ισλαμικό δόγμα περί Τζιν.

Ο Αλλάχ ο Ύψιστος λέει ότι τα Τζίνι είναι δημιουργήματα Του:

 «Και πλάσαμε από πριν τη γενιά των πνευμάτων (Τζιν) από την άκαπνη φλόγα της φωτιάς» [Κοράνι,15:27]

Είναι αόρατα και δεν μπορούμε να τα δούμε. Ονομάζονται Τζιν γιαυτο ακριβώς τον λόγο, από την αραβική λέξη ιτζτιναν = κάτι που κρύβεται/καλύπτεται από το ανθρώπινο μάτι [ακααμ αλ μιρτζάν φι αχκάαμ αλ Τζάαν, σελ 7]

Τα τζιν τρώνε, ακούνε, βλέπουν, μιλούν, μόνο που δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε ( Κοράνι 7:19) εμείς σαν άνθρωποι. Έχουν μια ζωή σε ένα αόρατο πεδίο για εμάς την ανθρωπότητα. Παντρεύονται, χωρίζονται σε κακούς και καλούς, πιστούς και άπιστους κτλ. Όλα αυτά αναφέρονται με λεπτομέρεια στα αυθεντικά δογματικά βιβλία του Ισλάμ όπως τις συλλογές αχαντιθ του Αποστόλου καθώς επίσης μερικές πληροφορίες βρίσκουμε και στο Κοράνι.

Ως προς την ερώτηση σου..Η ύπαρξη φυλαχτού είτε συμβολίζει ένα Τζιν, είτε έναν άγιο, είτε το οτιδήποτε (χάντρες κτλ), τότε είναι πράξη πολυθεϊσμού και ειδωλολατρίας στο Ισλάμ. Το «φυλαχτό» είναι δημιούργημα/κτιστό και δεν μπορούμε να του αποδώσουμε την ικανότητα να μας προστατεύει. Μόνο ο Ύψιστος προστατεύει και φυλάει. Κανένας άλλος/άλλο. Υπάρχουν δυο κατηγορίες ως προς την πλανεμένη συμπεριφορά απέναντι στο φυλαχτό:

1)     Αυτός που τα φορά πιστεύει ότι είναι αντικείμενα που ο Θεός μέσω αυτών προστατεύει.

2)     Αυτός που πιστεύει ότι αυτά τα αντικείμενα από μόνα τους είναι ικανά να προστατέψουν και να φυλάξουν

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κακοδοξία, πλάνη, και ένα είδος πολυθεϊσμού σε μικρή κλίμακα. Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κανονικό πολυθεϊσμό και ειδωλολατρία. Δηλαδή ξεκάθαρη απιστία.

Ο Κύριος ο Θεός μας είναι Ένας. Είναι ο Μόνος Άξιος λατρείας, ο Μόνος Προστάτης, ο Μόνος που φυλάει. Ο Μόνος που δίνει και παίρνει την ευημερία του ανθρώπου. Ο Μόνος που καθοδηγεί στο ορθό μονοπάτι:

«Στον ΑΛΛΑΧ ανήκουν η ανατολή κι η δύση, Αυτός οδηγεί όποιον θέλει στον ίσιο δρόμο».[Κοράνι 2:142]

Κατά συνέπεια, στο Ισλάμ αυτά (φυλαχτά με πνεύματα, αγίους, εικόνες, κτλ) είναι ανορθόδοξες πρακτικές που πρέπει να απορριφτούν και να τερματιστούν άμεσα.

Το Ισλάμ λοιπόν στέκεται ως πολέμιος αυτών των φυλαχτών γιατί τους δίνονται θεϊκές ιδιότητες άστοχα και άδικα.

 Άχμαντ Ελντίν

Διαβάστε επίσης: Σίρκ: Αναλύοντας το ασυγχώρητο αμάρτημα 



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading